Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.

Projekti toteutetaan yhteistyössä National Institute for Educational Professional Development (NIEPD) -instituutin ja Tatweer for Educational Services (Talemia) -palveluiden kanssa, ja sen tavoitteena on vahvistaa julkisten koulujen opettajien osaamista osana Saudi-Arabian strategista visiota.
Projektissa paneudutaan järjestelmätason kehitykseen koko Saudi-Arabiassa edeten aina yksittäisistä kouluista kansalliselle tasolle. Painotusalueita projektissa ovat STEM-aineet (Science, Technology, Engineering & Math), varhaiskasvatus, erityisopetus, monilukutaito ja lahjakkaiden oppilaiden opetus. Täydennyskoulutus kattaa opetuksen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Projekti käynnistyy kattavalla lähtötaso- ja vertailututkimuksella, joka ohjaa täydennyskoulutuksen viitekehysten ja koulutusmoduulien kehittämistä myöhemmissä vaiheissa. Projektissa otetaan käyttöön kaksitasoinen kouluttajamalli, jossa paikalliset Super Master Trainerit ja Master Trainerit osallistuvat hybridimuotoiseen koulutukseen ja saavat jatkuvaa mentorointia suomalaisilta asiantuntijoilta. Tavoitteena on saavuttaa ja kouluttaa 200 000 opettajaa koko Saudi-Arabiassa. Lisäksi käynnistetään learning school -malli, jota kokeillaan ensin sadoissa koulussa ja laajennetaan myöhemmin kansalliseksi toimintamalliksi.
Projektin ytimessä on vahva laatujärjestelmä, jota tukevat akateeminen asiantuntijakokoonpano sekä seurantaan ja arviointiin perustuva jatkuvan kehittämisen toimintamalli. Yhteistyö perustuu osapuolten sitoutumiseen inklusiivisen ja korkealaatuisen koulutuksen edistämiseksi. Tavoitteena on tukea saudiarabialaisia opettajia erilaisia oppijoita huomioivien oppimisympäristöjen luomisessa, hyödyntäen Suomen vahvaa osaamista tasa-arvoisessa ja oppijakeskeisessä pedagogiikassa. Kehittämistoiminnan lähtökohtana on paikallisen kontekstin ymmärtäminen sekä pitkän aikavälin tavoite koulutusjärjestelmän kokonaisvaltaisesta kehittämisestä.
”Tämä projekti edustaa syvällistä ja strategista kumppanuutta saudiarabilaisten toimijoiden kanssa – yhteistyötä, joka perustuu molemminpuoliseen oppimiseen ja kestävään vaikuttavuuteen. Lisäksi tämän kokoluokan projektin tuominen Suomeen on osoitus maamme yliopistojen kyvystä tehdä tiivistä yhteistyötä ja viedä suomalaista osaamista maailmalle,” sanoo Kimmo Kärpijoki, HY+:n toimitusjohtaja. ”Meille on kunnia osallistua tulevaisuuden tavoitteiden edistämiseen tukemalla opettajien ammatillista kehitystä ja koulutuksen laatua Saudi-Arabiassa.”
“Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa vaikuttavaa ja kestävää opettajien ammatillista kehittymistä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Projektin ytimessä on voimaannuttaa opettajia luomaan kauaskantoinen ja myönteinen vaikutus lasten ja yhteisöjen elämään inklusiivisen ja korkealaatuisen koulutuksen kautta.” Sanoo projektijohtaja Minna Saadé HY+:lta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo KärpijokiToimitusjohtajaHY+
Puh:+358 50 311 6611kimmo.karpijoki@hyplus.fiHelsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme