Pohjois-Savon hyvinvointialueelle ohjausta vammaispalveluiden järjestämisestä ja omavalvonnasta
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.4.2025 valvontapäätöksen, joka koskee Pohjois-Savon hyvinvointialueen vammaispalvelujen päätöksentekoa, palvelutarpeen arviointia, asiakasasiakirjamerkintöjä, palvelujen omavalvontaa sekä omaishoidon tuen resursseja.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut epäkohtailmoitusten perusteella valvontaansa Pohjois-Savon hyvinvointialueen menettelyn vammaispalvelujen ja omaishoidon tuen palvelun päätöksenteossa, järjestämisessä ja palveluiden omavalvonnassa.
Aluehallintovirasto antoi Pohjois-Savon hyvinvointialueelle huomautuksen vastaisen toiminnan varalle siitä, että vammaispalveluja koskevat päätökset on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä ja että päätösten käsittelyaikoja tulee seurata osana palvelujen omavalvontaa.
Aluehallintovirasto katsoi päätöksessään, että vammaispalveluja koskevassa päätöksenteossa on ollut viiveitä ja lisäksi joiltakin alueilta ei ollut saatavilla tietoa siitä, millaisia käsittelyajat ovat olleet. Aluehallintovirasto kehotti hyvinvointialuetta varaamaan vammaispalvelujen sosiaalityöhön riittävät resurssit, jotta viivytyksetön päätöksenteko pystytään käytännössä varmistamaan ja että hyvinvointialueen käytettävissä on välineet, joilla käsittelyaikojen seurantaa voidaan luotettavasti tehdä.
Hyvinvointialueella vastuu palvelujen omavalvonnasta
Lainsäädäntö korostaa hyvinvointialueen vastuuta järjestämiensä ja tuottamiensa palveluiden omavalvonnasta. Siksi hyvinvointialueella tulee olla käytettävissään myös asianmukaiset välineet, joilla omavalvontaa muun muassa asioiden käsittelyaikojen seurannassa toteuttaa.
Osa vammaispalveluissa tehtävistä päätöksistä on sellaisia, että niillä turvataan asiakkaiden oikeutta saada perustuslailla turvattu välttämätön huolenpito, kuten esimerkiksi tarvittava tuki asumiseen tai avustamiseen asiakkaan välttämättömissä päivittäisissä toiminnoissa. Tästä syystä päätöksenteon viivytyksettömyyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Aluehallintovirasto kiinnitti myös hyvinvointialueen huomiota siihen, että sosiaalihuollon palveluissa asiakasasiakirjamerkinnät on tehtävä viivytyksettä ja että omaishoidon tukeen on varattava riittävä määräraha, joka vastaa tiedossa olevaa palvelutarvetta. Lisäksi aluehallintovirasto antoi ohjausta hyvinvointialueen menettelystä vammaispalvelun asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnissa. Saadun selvityksen perusteella hyvinvointialue jättää pääsääntöisesti palvelutarpeen arvioinnit tekemättä joistakin vammaispalvelulain mukaisista palveluista, kuten pienemmistä asunnon muutostöistä, hälytinjärjestelmistä ja kuljetuspalveluista¬ päätettäessä. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan hyvinvointialueen menettely vammaispalveluasiakkaiden palvelutarpeen arvioinnissa on omiaan vaarantamaan asiakkaiden oikeutta laadultaan hyvään sosiaalipalveluun.
Itä-Suomen aluehallintovirasto pyysi hyvinvointialuetta toimittamaan 31.10.2025 mennessä selvityksen siitä, mihin omavalvonnallisiin toimenpiteisiin se on ryhtynyt vammaispalveluiden päätöksenteon viivytyksettömyyden ja käsittelyaikojen seurannan osalta.
Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös kokonaisuudessaan (pdf)
Lisätietoja
sosiaalihuollon ylitarkastaja Jukka Antila, p. 0295 016 714, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:lle (Kuopio) kielto harjoittaa välitystoimintaa uhkasakolla tehostettuna30.4.2025 16:03:26 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 30.4.2025 antanut päätöksen, jolla se on kieltänyt Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:tä (y-tunnus: 3145414–4) harjoittamasta välitystoimintaa ilman välitysliikerekisteröintiä ja asettanut kiellon tehosteeksi 40 000 euron uhkasakon.
Keski-Suomen hyvinvointialueella laiminlyöntejä pelastustoimen turvallisuussuunnittelussa30.4.2025 10:26:43 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Keski-Suomen hyvinvointialueen korjaamaan puutteet koskien erityistä vaaraa aiheuttavan Tikomet Oy:n kohteen ulkoista pelastussuunnitelmaa, suunnitelmasta tiedottamista ja kohteen pelastusharjoittelua.
Förvaltningsdomstolen beviljade NCC Industry Oy rätt att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i källorna i Sibbo29.4.2025 15:58:08 EEST | Pressmeddelande
Vasa förvaltningsdomstol upphävde Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut som hindrade NCC Industry Oy från att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i Staverkärr i Sibbo. Förvaltningsdomstolen ansåg att källorna i området inte längre är i naturtillstånd på grund av tidigare avverkningar och utdikningar.
Regionförvaltningsverken bekämpar marginalisering bland unga med statsunderstöd på över 28 miljoner euro29.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har beviljat över 28 miljoner euro i statsunderstöd för uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder. Målet med det uppsökande ungdomsarbetet är att nå unga som behöver stöd och hänvisa dem till de tjänster de behöver. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Tack vare de understödda verksamheterna får drygt 33 000 unga hjälp och stöd varje år.
Aluehallintovirastot torjuvat nuorten syrjäytymistä yli 28 miljoonan euron valtionavustuksilla29.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yli 28 miljoonan euron valtionavustuksen etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajatoimintaan. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja ohjata hänet tarvitsemiensa palvelujen piiriin. Nuorten työpajatoiminnassa nuorta autetaan pääsemään kiinni koulutukseen, työelämään tai muuhun hänelle tarpeelliseen palveluun. Avustettavilla toiminnoilla autetaan ja tuetaan reilua 33 000 nuorta vuosittain.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme