Fingrid Oyj

Huolto- ja rakennustyöt vaikuttavat sähkön rajasiirtokapasiteettiin ja tuotannon enimmäismääriin länsirannikolla

Jaa

Huolto- ja rakennustöistä aiheutuvat välttämättömät siirtokeskeytykset vaikuttavat tulevien kuukausien aikana Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisten sähkön rajasiirtoyhteyksien siirtokapasiteettiin sekä länsirannikon tuotantolaitosten suurimpiin sallittuihin tuotantomääriin. Keskeytysten aikana rakennetaan uutta sekä ylläpidetään nykyistä kantaverkkoa. Keskeytyksiä vaativat työt ajoitetaan pääosin kesäkaudelle, jotta niiden vaikutukset sähköjärjestelmään ja Fingridin asiakkaisiin ovat mahdollisimman vähäisiä.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät tekee kesä-heinäkuussa Pohjois-Ruotsin ja Suomen välisillä rajasiirtoyhteyksillä luotettavuutta ja toiminnan turvallisuutta parantavia töitä kahdeksan päivän ajan sekä uuden Aurora Line -yhteyden rakennustöitä viiden viikon ajan. Töiden vuoksi osa Suomen ja Ruotsin välisestä sähkön rajasiirtoyhteydestä on pois käytöstä. Pohjoisen rajasiirtoyhteyden siirtokapasiteetti keskeytysten aikana Suomesta Ruotsiin on 300 megawattia (normaalisti 1100 megawattia) ja Ruotsista Suomeen 200 megawattia (normaalisti 1200 megawattia). Rajasiirtoyhteyksien lähellä sijaitsevilla sähköasemilla ja voimajohdoilla tehdään myös keskeytyksiä vaativia töitä, mutta niiden vaikutukset siirtokapasiteettiin ovat vähäisempiä. Suomen rajasiirtoyhteyksien siirtokapasiteettiin vaikuttavat myös heinäkuun puoliväliin saakka kestävät Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt sekä muut Svenska Kraftnätin töiden vaatimat siirtokeskeytykset, joiden vuoksi rajasiirtokapasiteettia rajoitetaan Suomen ja Keski-Ruotsin välillä.

Muutokset rajasiirtokapasiteeteissa lisäävät mahdollisuutta sähkön hinnanvaihteluun

Huolto- ja rakennustöiden vaikutukset rajasiirtoyhteyksien siirtokapasiteettiin lisäävät mahdollisuutta sähkön hinnanvaihteluihin Suomessa. Hinnanvaihtelu voi olla tavallista suurempaa tilanteissa, joissa on samanaikaisesti useita vaikuttavia tekijöitä, kuten tuulivoiman tuotannon määrä sekä voimalaitosten ja rajasiirtoyhteyksien vikojen ja huoltojen aiheuttamat keskeytykset. Kokonaisuutta suunniteltaessa kaikkien tekijöiden päällekkäisyyksiä ei voida täysin välttää. Lähtökohtana on kuitenkin varmistaa, että keskeytykset vaikuttaisivat sähkömarkkinoihin ja kuluttajiin mahdollisimman vähän.

Uuden teknologian tuomat haasteet länsirannikolla

Energiamurros ja sen tuomat uudet teknologiset haasteet vaikuttavat sähköjärjestelmän vakaaseen toimintaan etenkin siirtokeskeytysten aikana. Merkittävin haaste on suuntaajakäyttöisten voimalaitosten eli käytännössä tuuli- ja aurinkovoiman yhteisvaikutusten hallitseminen keskeytysten aikana. Keskeytysten ajaksi Fingrid joutuu asettamaan länsirannikon tuotantolaitoksille tilapäisesti tuotannon enimmäismäärän, jotta kantaverkon korkea käyttövarmuus voidaan taata kaikkina hetkinä. Tilanne on haastavin vuosien 2023 ja 2028 välillä, kunnes alueen merkittävimmät kantaverkkoinvestoinnit valmistuvat.

Verkkoon jo liitetyn tuotannon ja kulutuksen joustaminen kantaverkon siirtokeskeytystilanteissa mahdollistavat kantaverkon kehittämisen ja uuden tuotannon liittämisen verkkoon. Fingridin tavoitteena on toteuttaa mahdollisimman suuri liityntäkapasiteetti ilman siirtokeskeytysten aiheuttamaa kohtuutonta haittaa myös tulevina vuosina. Fingridin tavoitteena on myös aktiivisesti löytää ja toteuttaa uusia ratkaisuja yhteistyössä asiakkaiden kanssa keskeytyksistä aiheutuvan haitan vähentämiseksi.

Lisätietoja:

Tuomas Rauhala, johtaja, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5197
Mikko Piironen, yksikön päällikkö, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4338
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingrid-konsernin johdon katsaus 1.1.−31.3.202528.4.2025 13:48:12 EEST | Tiedote

Fingrid noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuosiraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta johdon katsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista ja muuta kehitystä kuvaavia keskeisiä tietoja. Johdon katsauksessa esitetyt tiedot koskevat Fingrid-konsernin kehitystä tammi-maaliskuussa 2025 ja vastaavalla jaksolla 2024, ellei toisin ole mainittu. Tässä esitetyt luvut ovat laadittu kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards IFRS) mukaisesti. Johdon katsaus ei ole IAS 34 –standardin mukainen osavuosikatsaus. Luvut ovat tilintarkastamattomat. Fingridin kantaverkon siirtovarmuus oli korkea 100 (99,99991) prosenttia ja sähkön riittävyys oli hyvä. Lauhan talven vuoksi Suomen sähkön kulutus laski tammi-maaliskuussa 23,8 (24,6) terawattituntiin. Suomessa kulutetun sähkön päästöt alenivat. Yhtiö arvioi vuosien 2025–2028 bruttoinvestointien määrän olevan noin 1,7 miljardia euroa, josta on sidottu 623 miljo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye