Kordelinin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot eteläpohjalaisille edelläkävijöille
Vuoden 2025 Jaakko Kolmosen 5000 euron arvoiset ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty. Arvostetun Kokki Kolmosen palkinnon saavat seinäjokiset Juurella-ravintolan yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri sekä rypsiöljyjalosteita valmistava Alavuden Öljynpuristamo.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta. Vuoden 2025 palkinnoilla huomioidaan erityisesti raaka-aineen jalostus ja uudet tuotteet sekä kunnianhimoinen lähiruokatyö.
Alavuden Öljynpuristamo palkitaan esimerkillisestä työstä suomalaisen ruokakulttuurin edistämiseksi. Toiminnassa yhdistyvät vastuullisuus, innovatiivisuus ja paikallisuus: yritys jalostaa kotimaista, viljelijään asti jäljitettävissä olevaa rypsiä sekä kehittää ravitsemuksellisesti laadukkaita tuotteita.
Seinäjokisen Juurella-ravintolan takana olevat yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri palkitaan eteläpohjalaisen ruokakulttuurin ylläpitämisen ja tunnettuuden eteen tehdystä kunnianhimoisesta työstä. Ravintola Juurella on kolmentoista vuoden ajan rakentanut Seinäjoelle ja sen ympäristöön korkeatasoista ja vahvaa, paikallisuuteen pohjautuvaa ruokakulttuuria sesonki- ja lähiajattelun kautta.
Kotimaan pelloilta puristettua
Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva, paikallisten viljelijöiden toimesta perustettu ja lähialueen rypsiä jalostava Alavuden Öljynpuristamo on merkittävä suomalaisen ruokakulttuurin edistäjä, joka yhdistää perinteet, vastuullisuuden ja innovatiivisuuden. Yritys hyödyntää 100 %:sti kotimaista, viljelijään asti jäljitettävissä olevaa rypsiä ja tukee vahvasti paikallista maataloutta.
Yrityksen kylmäpuristusmenetelmä on lähes jätteetön ja tuotannossa hyödynnetään uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja prosessilämpöä, mikä osoittaa vahvaa sitoutumista kestävään kehitykseen. Tuotteet edustavat ravitsemuksellista laatua, luonnollisuutta ja kotimaisia makuja, mikä tekee öljynpuristamosta esimerkillisen toimijan suomalaisen ruoantuotannon ja jalostuksen vaalijana ja kehittäjänä. Esimerkki innovatiivisesta tuotekehityksestä on Juureva-punajuurilevite, joka eteni Suomalainen menestysresepti 2019 -kilpailun finaaliin ja suomalaisten ruokakauppojen hyllyille.
Yritys vaalii paikallista ruokakulttuuria tekemällä tiivistä yhteistyötä lähialueen viljelijöiden kanssa ja tuomalla esille suomalaisia makuja. Kylmäpuristettu rypsiöljy ja muut ravitsemuksellisesti laadukkaat tuotteet ovat oivallisia esimerkkejä yrityksen intohimosta luonnollisiin ja terveellisiin raaka-aineisiin.
Juurien äärellä Etelä-Pohjanmaalla – Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri nostavat lähiruoan arvoonsa
Ravintola Juurella on 13 vuoden ajan rakentanut Seinäjoelle ja sen ympäristöön vahvaa, paikallisuuteen pohjautuvaa ruokakulttuuria, jossa yhdistyvät huipputason fine dining, sesonkiajattelu ja tinkimätön käsityötaito. Toiminta nojaa tiiviisti lähialueen tuottajiin, omiin sopimusviljelijöihin sekä yrittäjiensä omaan puutarhaan. Ravintola vaalii raaka-aineiden puhtautta ja alkuperää ja nostaa esiin niiden aidot maut harkituilla, elämyksellisillä annoksilla.
Juurella on noussut seudun ruokamatkailun kärkinimeksi ja Etelä-Pohjanmaan gastronomian suunnannäyttäjäksi. Ravintola on paitsi säilyttänyt alueellisia ruokaperinteitä, myös vienyt suomalaista gastronomiaa rohkeasti eteenpäin. Innovatiivisuus, paikallisuus ja vastuullisuus yhdistyvät kokonaisuudeksi, joka puhuttelee niin paikallisia kuin matkailijoitakin.
Juurella-ravintolan takana ovat yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri. Heidän intohimonsa lähiruokaan, pitkäjänteinen yhteistyönsä tuottajien kanssa ja kunnianhimoinen otteensa ravintola-alan kehittämiseen ovat nostaneet heidät alansa edelläkävijöiksi. Keski-Nikkolan ja Unkerin työ on esimerkki siitä, miten intohimolla, osaamisella ja sinnikkyydellä voi rakentaa kestävää ja inspiroivaa ruokakulttuuria.
Keittiömestari Jaakko Kokki Kolmosen (1941–2016) rahasto tukee suomalaista ruokakulttuuria ja huomioi vuosittain jaettavilla palkinnoilla alan ansioituneita tekijöitä ja edistäjiä. Kolmosen nimeä kantavan rahaston pääoma pohjaa Jaakko Kolmosen 50-, 60- ja 70-vuotispäivien muistamisiin. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina yli kuusi miljoonaa euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alavuden Öljynpuristamo
Toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha
hanna.yli-kuha@alavuden.fi
040 189 5530
Ravintola Juurella
Miia Keski-Nikkola
miia.keski–nikkola@juurella.fi
045 886 5171
Jaakko Kolmosen rahasto
rahaston asiamies Saara Terva
Alfred Kordelinin säätiö
040 125 3010
Kuvat




Linkit
Alfred Kordelinin säätiö
Alfred Kordelinin säätiö edistää sivistyksen läpimurtoja. Tuemme suomalaista tiedettä, taidetta ja kansanvalistusta vuosittain yli kuudella miljoonalla eurolla. Säätiö on perustettu vuonna 1918 ja yksi Suomen vanhimmista apurahasäätiöistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alfred Kordelinin säätiö
Alfred Kordelinin palkinnot Tuomas Sandholmille, Outi Tarkiaiselle ja Timo Miettiselle6.11.2025 07:00:00 EET | Tiedote
50 000 euron arvoinen Alfred Kordelinin palkinto on Suomen merkittävimpiä vuosittain myönnettäviä tunnustuksia. Palkinnot myönnetään yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja ajankohtaisesta toiminnasta tieteen, taiteen ja kansanvalistuksen hyväksi.
Alfred Kordelins stiftelse och republikens presidents kansli inleder samarbete med WAM Åbo stads konstmuseum2.10.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
Alfred Kordelins stiftelse och republikens presidents kansli har sedan 2011 ordnat somriga skulpturutställningar i trädgården på Gullranda. Från och med nästa sommar ordnas utställningarna i samarbete med WAM Åbo stads konstmuseum.
Kordelinin säätiö ja tasavallan presidentin kanslia yhteistyöhön WAM Turun kaupungin taidemuseon kanssa2.10.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Alfred Kordelinin säätiö ja tasavallan presidentin kanslia ovat järjestäneet kesäisiä veistosnäyttelyitä Kultarannan puutarhassa vuodesta 2011. Ensi kesästä näyttelyt toteutetaan yhteistyössä WAM Turun kaupungin taidemuseon kanssa.
Kordelin Foundation and Office of the President of the Republic of Finland to partner with WAM Turku City Art Museum2.10.2025 07:55:00 EEST | Press release
Since 2011, the Alfred Kordelin Foundation and the Office of the President of the Republic of Finland have organised summer sculpture exhibitions in the Kultaranta garden. Beginning next summer, the exhibitions will be presented in cooperation with WAM Turku City Art Museum.
Ainutlaatuinen veistostaiteen näyttely kohoaa Kultarantaan – puutarhassa esillä teoksia seitsemältä taiteilijalta30.5.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Tasavallan presidentin kanslia ja Alfred Kordelinin säätiö järjestävät 30.5.–31.8.2025 veistosnäyttelyn Kultarannan puistossa Naantalissa. Näyttelyn teemana on 'Kerrostumia' ja mukana on teoksia seitsemältä nykykuvanveistäjältä, jotka hyödyntävät teoksissaan erityisesti puuta ja kiveä. Näyttelyyn pääsee tutustumaan opastetuilla taidekierroksilla sekä avoimina vierailuaikoina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme