Alfred Kordelinin säätiö

Kordelinin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot eteläpohjalaisille edelläkävijöille

Jaa

Vuoden 2025 Jaakko Kolmosen 5000 euron arvoiset ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty. Arvostetun Kokki Kolmosen palkinnon saavat seinäjokiset Juurella-ravintolan yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri sekä rypsiöljyjalosteita valmistava Alavuden Öljynpuristamo. 

Alavuden Öljynpuristamo.
Alavuden Öljynpuristamo. Kuva Tuukka Kiviranta

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta. Vuoden 2025 palkinnoilla huomioidaan erityisesti raaka-aineen jalostus ja uudet tuotteet sekä kunnianhimoinen lähiruokatyö. 

Alavuden Öljynpuristamo palkitaan esimerkillisestä työstä suomalaisen ruokakulttuurin edistämiseksi. Toiminnassa yhdistyvät vastuullisuus, innovatiivisuus ja paikallisuus: yritys jalostaa kotimaista, viljelijään asti jäljitettävissä olevaa rypsiä sekä kehittää ravitsemuksellisesti laadukkaita tuotteita. 

Seinäjokisen Juurella-ravintolan takana olevat yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri palkitaan eteläpohjalaisen ruokakulttuurin ylläpitämisen ja tunnettuuden eteen tehdystä kunnianhimoisesta työstä. Ravintola Juurella on kolmentoista vuoden ajan rakentanut Seinäjoelle ja sen ympäristöön korkeatasoista ja vahvaa, paikallisuuteen pohjautuvaa ruokakulttuuria sesonki- ja lähiajattelun kautta.

Kotimaan pelloilta puristettua 


Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva, paikallisten viljelijöiden toimesta perustettu ja lähialueen rypsiä jalostava Alavuden Öljynpuristamo on merkittävä suomalaisen ruokakulttuurin edistäjä, joka yhdistää perinteet, vastuullisuuden ja innovatiivisuuden. Yritys hyödyntää 100 %:sti kotimaista, viljelijään asti jäljitettävissä olevaa rypsiä ja tukee vahvasti paikallista maataloutta.

Yrityksen kylmäpuristusmenetelmä on lähes jätteetön ja tuotannossa hyödynnetään uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja prosessilämpöä, mikä osoittaa vahvaa sitoutumista kestävään kehitykseen. Tuotteet edustavat ravitsemuksellista laatua, luonnollisuutta ja kotimaisia makuja, mikä tekee öljynpuristamosta esimerkillisen toimijan suomalaisen ruoantuotannon ja jalostuksen vaalijana ja kehittäjänä. Esimerkki innovatiivisesta tuotekehityksestä on Juureva-punajuurilevite, joka eteni Suomalainen menestysresepti 2019 -kilpailun finaaliin ja suomalaisten ruokakauppojen hyllyille.

Yritys vaalii paikallista ruokakulttuuria tekemällä tiivistä yhteistyötä lähialueen viljelijöiden kanssa ja tuomalla esille suomalaisia makuja. Kylmäpuristettu rypsiöljy ja muut ravitsemuksellisesti laadukkaat tuotteet ovat oivallisia esimerkkejä yrityksen intohimosta luonnollisiin ja terveellisiin raaka-aineisiin. 


Juurien äärellä Etelä-Pohjanmaalla – Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri nostavat lähiruoan arvoonsa 


Ravintola Juurella on 13 vuoden ajan rakentanut Seinäjoelle ja sen ympäristöön vahvaa, paikallisuuteen pohjautuvaa ruokakulttuuria, jossa yhdistyvät huipputason fine dining, sesonkiajattelu ja tinkimätön käsityötaito. Toiminta nojaa tiiviisti lähialueen tuottajiin, omiin sopimusviljelijöihin sekä yrittäjiensä omaan puutarhaan. Ravintola vaalii raaka-aineiden puhtautta ja alkuperää ja nostaa esiin niiden aidot maut harkituilla, elämyksellisillä annoksilla.  

Juurella on noussut seudun ruokamatkailun kärkinimeksi ja Etelä-Pohjanmaan gastronomian suunnannäyttäjäksi. Ravintola on paitsi säilyttänyt alueellisia ruokaperinteitä, myös vienyt suomalaista gastronomiaa rohkeasti eteenpäin. Innovatiivisuus, paikallisuus ja vastuullisuus yhdistyvät kokonaisuudeksi, joka puhuttelee niin paikallisia kuin matkailijoitakin.

Juurella-ravintolan takana ovat yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri. Heidän intohimonsa lähiruokaan, pitkäjänteinen yhteistyönsä tuottajien kanssa ja kunnianhimoinen otteensa ravintola-alan kehittämiseen ovat nostaneet heidät alansa edelläkävijöiksi. Keski-Nikkolan ja Unkerin työ on esimerkki siitä, miten intohimolla, osaamisella ja sinnikkyydellä voi rakentaa kestävää ja inspiroivaa ruokakulttuuria. 

Keittiömestari Jaakko Kokki Kolmosen (1941–2016) rahasto tukee suomalaista ruokakulttuuria ja huomioi vuosittain jaettavilla palkinnoilla alan ansioituneita tekijöitä ja edistäjiä. Kolmosen nimeä kantavan rahaston pääoma pohjaa Jaakko Kolmosen 50-, 60- ja 70-vuotispäivien muistamisiin. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina yli kuusi miljoonaa euroa. 
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alavuden Öljynpuristamo
Toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha
hanna.yli-kuha@alavuden.fi
040 189 5530

Ravintola Juurella
Miia Keski-Nikkola
miia.keski–nikkola@juurella.fi
045 886 5171

Jaakko Kolmosen rahasto
rahaston asiamies Saara Terva
Alfred Kordelinin säätiö
040 125 3010

Kuvat

Juurella-ravintolan yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri.
Juurella-ravintolan yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri.
Kuva: Iida Ala-Varvi
Lataa
Alavuden Öljynpuristamo.
Alavuden Öljynpuristamo.
Kuva Tuukka Kiviranta
Lataa
Alavuden Öljynpuristamo. Kuvassa oikealla puristamon tuotantopäällikkö Aapo Liesmäki.
Alavuden Öljynpuristamo. Kuvassa oikealla puristamon tuotantopäällikkö Aapo Liesmäki.
Kuva: Tuukka Kiviranta
Lataa
Alavuden Öljynpuristamo. Kuvassa vasemmalla toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha, oikealla tuotevastaava Hanna Ala-Seppälä.
Alavuden Öljynpuristamo. Kuvassa vasemmalla toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha, oikealla tuotevastaava Hanna Ala-Seppälä.
Kuva: Tuukka Kiviranta
Lataa

Linkit

Alfred Kordelinin säätiö

Alfred Kordelinin säätiö edistää sivistyksen läpimurtoja. Tuemme suomalaista tiedettä, taidetta ja kansanvalistusta vuosittain yli kuudella miljoonalla eurolla. Säätiö on perustettu vuonna 1918 ja yksi Suomen vanhimmista apurahasäätiöistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alfred Kordelinin säätiö

Kordelinin säätiöltä miljoona euroa tiedettä, taidetta ja sivistysyhteiskuntaa tukeviin hankkeisiin9.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Alfred Kordelinin säätiön suuret kulttuurihankkeet -ohjelman tavoitteena on tukea ajankohtaisia hankkeita, jotka voivat olla alaltaan niin tiedettä, taidetta, sivistystoimintaa tai näiden monialaisia yhdistelmiä. Suuret kulttuurihankkeet -ohjelmasta myönnettiin viisi mittavaa apurahaa, yhteensä 1 005 000 euroa. Hankkeet edistävät kulttuurista monimuotoisuutta, tiedon tuottamista ja jakamista sekä yhteisöjen osallisuutta. Lisäksi ne tukevat suomalaista koulutus- ja tutkimusjärjestelmää sekä kansallista identiteettiä. —Kentältä nousevat tarpeet ja ideat ovat hyvin rikkaita ja moniäänisiä, ja tämän vuoden viisi tuen saajaa heijastavat tätä hienolla tavalla, kertoo suuret kulttuurihankkeet -työryhmän puheenjohtaja Jukka Seppälä. Heurekalle kumppaneineen 175 000 euroa Tietokirjafanit -hankkeeseen lasten ja nuorten lukutaidon ja lukuharrastuksen tukemiseen Tietokirjafanit-hanke on kaksivuotinen, usean eri toimijan mittava yhteishanke, joka vastaa lukuharrastuksen vähenemisen yhteiskunnallise

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye