Etelä-Savon elinkeinoelämän kasvuhalukkuus ei pääse realisoitumaan
Etelä-Savon elinkeinorakenteelle on tunnusomaista, että sen yrityskanta on mikro- ja pk-valtaista. Isoja suuryrityksiä maakunnassa on vain harvakseltaan. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on maan keskiarvoa korkeampi ja yritysten suhdannenäkymät maan keskiarvoa positiivisemmat. Kasvuhalut eivät kuitenkaan näytä realisoituvan. Yhtenä kasvun haasteena on ulkopuolisen rahoituksen saatavuus. Kolme neljästä eteläsavolaisesta yrityksestä arvioi rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen viimeisen vuoden aikana.

Etelä-Savon maakunnan alueellisia kehitysnäkymiä tarkasteltiin työ- ja elinkeinoministeriön koostejulkaisua varten yhteistyössä seudullisten toimijoiden kanssa. Etelä-Savon maakuntastrategian kärjet ovat metsä, ruoka ja vesi – luonnonvarat ja luontoarvot, niihin liittyvä osaaminen ja niiden kestävä hyödyntäminen.
Puolessavälissä olevan rakennerahastokauden aikana ELY-keskus on myöntänyt yritysten kehittämisavustusta Etelä-Savoon noin 39 miljoonaa euroa, josta 60 prosenttia on kohdistunut pk-yritysten kehittämiseen ja kansainvälistymiseen sekä TKI-hankkeisiin. Business Finlandin rahoitus Etelä-Savon alueelle on vähentynyt merkittävästi viime vuosina, ollen 2024 vain noin miljoona euroa.
Vihreän siirtymän hankkeita on maakunnassa vireillä runsaasti. Maakunnan tuulivoimarakentaminen on keskittynyt Pieksämäen alueelle. Aurinkovoimaloita taas on hankekehityksessä runsaasti ympäri maakuntaa. Etelä-Savossa on käynnissä useita datakeskuksiin liittyviä selvityksiä ja investointivalmisteluja, jotka liittyvät digitaalisen infrastruktuurin kehittämiseen, alueellisen elinvoiman vahvistamiseen sekä vihreän siirtymän edistämiseen
Erityisesti Mikkelin seudulla datakeskushankkeita on kehitetty yhteistyössä kunnan, kehitysyhtiön ja yksityisten toimijoiden kanssa. Haasteena vihreän siirtymän hankkeille ja erityisesti datakeskushankkeiden edistymiselle on hallituksen esitys datakeskusten sähköveron nostamisesta ylempään veroluokkaan. Verotuen poistuminen voi aiheuttaa datakeskushankkeiden viivästymistä ja kariutumista.
Puolustustarvikealan suhdanteet ovat nousussa. Etelä-Savon ELY-keskuksen kaksivuotisessa Savo Defence -hankkeessa on mukana 45 yritystä, jotka tarjoavat palvelujaan ja tuotteitaan kasvavalle toimialalle. Hankkeessa mukana olevien yritysten kirjo on laaja ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 400 miljoonaa euroa.
Etelä-Savon alueella on kaksi työllisyysaluetta, Mikkelin seudun työllisyysalue ja Savonlinnan työllisyysalue. Etelä-Savosta Pieksämäen kaupunki kuuluu Keski-Savon työllisyysalueeseen, johon kuuluu myös Joroinen, Leppävirta Varkaus Pohjois-Savosta. Työllisyysalueilla on keskitytty toiminnan käynnistämiseen: henkilöstö- ja asiakassiirtoihin ja asiakasprosessien sujuvuuden varmistamiseen.
Etelä-Savon tyllisyysaste on maan keskiarvon luokkaa. Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta.
Yhteyshenkilöt
Hannu Marsjohtaja
Puh:050 307 3886hannu.mars@ely-keskus.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme