Lapsuuden ajan haitalliset kokemukset altistavat nuorten itsetuhoisuudelle (Väitös: MPH Karen Lynn Celedonia, 2.5.2025, nuorisopsykiatria)
Tuore yhdysvaltalaisia nuoria tutkinut väitöskirja paljastaa, että lapsuuden ajan haitalliset kokemukset, kuten kaltoinkohtelu ja laiminlyönti, altistavat nuoret itsetuhoisuudelle. Tytöillä oli suurempi riski itsetuhokäyttäytymiseen hoidon aikana, eikä itsetuhoisuuden riskin seulonta mielenterveyspalveluihin pääsyn yhteydessä pystynyt ennustamaan suurta määrää itsetuhoista käyttäytymistä.
Nuorten itsemurhat ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma Yhdysvalloissa, kuten monessa muussa maassa. Itsemurha-alttiutta (itsemurha-ajatuksia, itsemurhayrityksiä jne.) on tutkittu laajasti nuorten keskuudessa yleensä, mutta vähemmän tiedetään itsemurha-alttiudesta sellaisten nuorten keskuudessa, jotka kuuluvat riskiryhmään tai ovat altistuneet lapsuuden ajan haitallisille kokemuksille.
Lapsuuden ajan haitallisiin kokemuksiin kuuluvat esimerkiksi perheväkivalta, hyväksikäyttö (fyysinen, seksuaalinen tai henkinen), laiminlyönti (fyysinen tai henkinen) ja kaoottinen kotiympäristö, ja niille altistuminen lisää riskinuorten itsetuhoisuuden todennäköisyyttä.
– Riskinuoret saavat Yhdysvalloissa myös todennäköisemmin hoitoa käyttäytymis- ja mielenterveyden häiriöihin yhteisöllisillä klinikoilla, jotka ovat alirahoitettuja ja joilla on liian vähän henkilökuntaa. Tämä on huolestuttavaa, koska riskiryhmään kuuluvilla nuorilla on vakavampia käyttäytymis- ja mielenterveyshäiriöiden oireita, ja heidän hoitamisensa on haastavaa jopa kaikkein parhaiten varustetuilla klinikoilla, kertoo väitöskirjatutkija Karen L. Celedonia Turun yliopistosta.
Hän tutki kvantitatiivisten ja kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien yhdistelmällä tekijöitä, jotka olivat yhteydessä ja ennustivat itsetuhoisuutta ja itsetuhoisia tekoja yhteisöllisesti rahoitettuja mielenterveyspalveluja saavien yhdysvaltalaisten riskinuorten keskuudessa.
Tutkimuksessa selvitettiin myös ominaisuuksia, jotka edistävät vahvaa terapeuttista allianssia eli yhteistyösuhdetta terapeutin ja mielenterveyspalveluja saavan riskiryhmään kuuluvan nuoren välillä. Lisäksi tutkimuksessa analysoitiin sosiaalisen median alustoihin upotettujen laajamittaisten itsemurhariskin havaitsemisjärjestelmien käyttöä.
Itsetuhoisuusriskin seulonta mielenterveyspalveluihin pääsyn yhteydessä ei usein pystynyt ennustamaan itsetuhokäyttäytymistä
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että riskiryhmään kuuluvilla nuorilla oli kaksinkertaisesti itsemurha-ajatuksia ja kolminkertaisesti itsemurhayrityksiä verrattuna nuorisoon yleensä. Seksuaalinen hyväksikäyttö oli vahva itsetuhoisuuden ennustaja.
Itsetuhoisia tekoja tapahtui keskimäärin noin 6 kuukautta sen jälkeen, kun itsetuhoisuusriski oli seulottu käyttäytymis- ja mielenterveyspalveluiden piiriin tulon yhteydessä. Nuorilla, joiden kohdalla ei havaittu seulonnassa riskiä itsetuhoisuuteen, oli pidempi aika itsetuhoiseen tekoon.
Tytöillä oli suurempi riski itsetuhoisiin tekoihin hoidon aikana, ja lähes puolet itsetuhoista käyttäytymistä osoittaneista nuorista oli saanut negatiivisen tuloksen itsemurhariskin seulonnassa mielenterveyspalveluihin pääsyn yhteydessä.
– Tämä saattaa selittyä sillä, että nuorten ja heidän terapeuttiensa välinen terapeuttinen allianssi ei ollut vielä täysin muodostunut sisäänottohetkellä, minkä vuoksi nuoret eivät ehkä uskaltaneet paljastaa itsemurha-ajatuksiaan ja itsetuhoista käyttäytymistään, Celedonia sanoo.
Riskinuorille käyttäytymis- ja mielenterveyspalveluja tarjoavat terapeutit tunnistivat viisi ominaisuutta, jotka edistävät vahvaa terapeuttista allianssia heidän ja heidän riskiryhmiin kuuluvien nuorten asiakkaidensa välillä: laajempaan ympäristöön ja verkostoihin keskittyvä ekosysteeminen lähestymistapa, vahva allianssi, ammattimaisuus, lämpö ja tuki sekä avoin viestintä. Terapeutit pitivät lämpöä ja tukea tärkeimpänä ja eniten tunnistettuna ominaisuutena.
Sosiaalisen median itsemurhariskin havaitsemisjärjestelmien analyysi paljasti oikeudellisia, eettisiä ja kulttuurisia huolenaiheita, kuten yleisen tietosuoja-asetuksen rikkomisen Euroopassa ja terveystietojen yksityisyyttä koskevan HIPAA-asetuksen rikkomisen Yhdysvalloissa sekä mielenterveyden häiriöihin liittyvän leimautumisen erityisesti pieni- ja keskituloisissa maissa.
Celedonian väitöstutkimuksen tulokset voivat auttaa muita yhteisöllisiä käyttäytymis- ja mielenterveysorganisaatioita parantamaan itsetuhoisuuden havaitsemista ja hoitoa riskinuorten keskuudessa.
– Tulosten perusteella olisi suositeltavaa ottaa käyttöön rutiininomainen itsetuhoisuuden riskiseulonta mielenterveyspalveluihin pääsyn jälkeen riippumatta siitä, miten nuori seuloutui sisäänoton yhteydessä. Kun lisäksi otetaan huomioon itsetuhoisuuden suuri esiintyvyys riskiryhmään kuuluvien nuorten keskuudessa, sellaisten hoitomuotojen käyttö, jotka kohdistuvat erityisesti itsetuhoisuuteen hoidon pääkohteena, voi osoittautua tehokkaammaksi itsetuhoisuuden oireiden vähentämisessä ja siten itsemurhakuolemien ehkäisemisessä, Celedonia sanoo.
Laajemmassa mittakaavassa tutkimus kiinnittää myös huomiota muun muassa lasten ja nuorten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisyyn ja tyttöjen mielenterveystuen ja -resurssien tarpeisiin.
Väitöstilaisuus perjantaina 2. toukokuuta
MPH Karen Lynn Celedonia esittää väitöskirjansa “Suicidality Among At-Risk Adolescents Receiving Community-Based Behavioral and Mental Health Services in the United States: A Critical Examination Using Mixed Methods” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 2.5.2025 klo 12.00 (Turun yliopisto, Dentalia, Arje Scheinin -sali, Lemminkäisenkatu 2, Turku).
Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Peter Larm (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena apulaisprofessori Max Karukivi (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on nuorisopsykiatria.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karen Lynn Celedonia
kacele@utu.fiLinkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Tulevaisuuden ympäristöystävälliset älytekstiilit esillä Beyond Entangled -näyttelyssä toukokuussa30.4.2025 10:57:52 EEST | Kutsu
Beyond Entangled -näyttely esittelee pohjoismaisen hankkeen kehittämiä ympäristöystävällisiä älytekstiileitä Turun pääkirjastossa 2.5.–1.6. Näyttelyssä on mahdollisuus tutustua innovatiivisiin prototyyppeihin, ja teemoista järjestetään yleisöluento 5. toukokuuta klo 18.
Sosiaalisten tilanteiden havaitseminen tapahtuu nopeasti – väitöstutkimus selvitti sosiaalisen havaitsemisen keskeiset piirteet ja aivoverkostot (Väitös: LL Severi Santavirta, 2.5.2025, kliiniset neurotieteet)30.4.2025 10:08:18 EEST | Tiedote
Turun yliopiston tuore väitöstutkimus selvitti, miten havaitsemme sosiaalisia tilanteita tarkasti niiden monimutkaisuudesta huolimatta. Aivokuvantamiseen ja silmänliikemittauksiin perustuva tutkimus osoitti, että sosiaalisia tilanteita havaitaan tiettyjen peruspiirteiden kautta, mikä auttaa ymmärtämään sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvän aivojen tiedonkäsittelyn tehokkuutta.
Väitöstutkimuksessa löydettiin vakavia puutteita terveysalan verkkopalveluiden tietosuojassa (Väitös: DI Sampsa Rauti, 2.5.2025, tietotekniikka)30.4.2025 08:07:57 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin verkkoapteekkien, terveydenhuollon verkkopalveluiden ja erilaisten mielenterveyssivustojen henkilötietovuotoja. Tutkituilla sivustoilla havaittiin vakavia tietovuotoja.
MS-taudin etenemiselle löytyi uusi ennustetekijä29.4.2025 13:11:47 EEST | Tiedote
Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden ennustetekijän, joka kertoo MS-taudin etenemisnopeudesta. Uuden tiedon mukaan aivojen tulehduspesäkkeiden reunojen paksuus on yhteydessä taudin vaikeusasteeseen ja etenemisvauhtiin. Löydös syntyi professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Laura Airaksen johtamassa tutkimusryhmässä. Tutkimustulokset on julkaistu 29.4. Nature Medicine -lehdessä.
Turkulaistutkijoiden kehittämä uusi verkkopalvelu auttaa ymmärtämään politiikan taustoja – aineistoja jopa vuoteen 1907 asti29.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Uuden Politiikkapöydän avulla käyttäjät voivat tarkastella kattavasti politiikkaan ja lainsäädäntöön liittyviä dokumentteja. Palvelu auttaa ymmärtämään päätöksenteon taustoja syvällisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme