Mikä on kestävän liiketoiminnan uusi suunta ja miksi FIBS ei pakita?
Geopolitiikan voimakkaat tuulet heiluttavat tällä hetkellä yrityksiä ja yhteiskuntia rajusti. Dialogi yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan välillä onkin yhä tärkeämpi liiketoiminnan perusteiden ja kestävyysongelmien monimutkaistuessa, kirjoittaa FIBSin toimitusjohtaja Kimmo Lipponen blogissaan.

Unelma
Perustajillamme oli vuosituhannen vaihteessa iso unelma. Unelma suomalaisyrityksistä etujoukoissa ratkomassa kestävyyshaasteita, jakamalla avoimesti kokemuksiaan, muita tukien ja itse jatkuvasti toimintaansa kehittäen. Visio oli vahva: 25-vuotista taivaltaan juhlistavassa verkostossamme on jäseniä jo lähes 500 ja tilaisuuksiemme osallistujamäärät rikkovat vuosi vuodelta ennätyksiä – vuonna 2024 osallistujia oli jo yli 8600. Jäsen- ja osallistujamäärät eivät ole itsetarkoituksia, mutta varmistavat osaltaan alkuperäisen tarkoituksen mukaiset mahdollisuudet keskinäiseen vuorovaikutukseen ja vertaisoppimiseen.
Halu toimia
Uskomme edelleen, että planeettamme ja hyvinvointimme kannalta isoimmat ongelmat voidaan ratkaista kestävän liiketoiminnan keinoin. Yritykset haluavat olla osa ratkaisua ja kestävyyskysymykset ovat yhä kiinteämpi osa yritysten strategista päätöksentekoa. FIBSin kaiken toiminnan tarkoituksena on tukea ja auttaa yrityksiä ja muita organisaatioita matkallaan, vauhdittaa vastuullisuuden tekijöitä kohti kestävämpää maailmaa.
Miksi emme pakittele?
Geopolitiikan voimakkaat tuulet heiluttavat tällä hetkellä yrityksiä ja yhteiskuntia rajusti. Varsinkin yritysten ylintä johtoa haastetaan entistä monimutkaisemmassa toimintaympäristössä. Dialogi yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan välillä onkin yhä tärkeämpi liiketoiminnan perusteiden ja kestävyysongelmien monimutkaistuessa. Meitä tarvitaan monimuotoisena verkostona nyt kenties enemmän kuin koskaan olemassaolomme aikana ja olemme valmiita ottamaan haasteen vastaan.
Strategiset valinnat
Maaliskuussa 2025 päivitetty strategiamme sisältää selkeät valinnat ja painopisteet tulevaisuuden jäsenpalveluillemme. Kaiken pohjana on jo tilaisuuksistamme tutuksi tullut tinkimätön ja taattu FIBS-laatu. Siihen voi jatkossakin luottaa. Koulutuksemme ja valmennuksemme nojautuvat osaamisen konkreettiseen ja käytännönläheiseen kehittämiseen sekä yksilö-, tiimi-, että organisaatiotasoilla, katamme erilaiset tasot aloittelijoista tienraivaajiin ja takaamme ajankohtaisimmat teemakohtaiset sisällöt.
Haluamme auttaa jäseniämme kolmella eri ambitiotasolla: 1) vastuullisuuden perustan rakentamisessa, 2) kestävässä arvonluonnissa ja 3) transformaatiossa kohti uudistavaa ajattelua.
Miten valinnat näkyvät jäsenpalveluissamme?
- Vastuullisuuden perusta rakentuu osaamisen ja kyvykkyyksien varaan. Koulutamme jäseniämme ajankohtaisimmissa yritysvastuun kysymyksissä. Vahvan perustan luominen varmistaa pääsyn markkinoille ja antaa eväät edetä halutessaan pidemmälle ja syvemmälle. Palvelu tunnetaan verkostossamme nimellä FIBS Perus.
- Kestävä arvonluonti edellyttää kestävyyden ja liiketoiminnan yhdistämistä käytännön tasolla. Autamme jäseniämme päivittämään liiketoimintamallejaan, löytämään kaikkein vaikuttavimmat ja taloudellisesti kannattavat kestävyystoimet sekä parantamaan muutosjohtamisen osaamistaan. Tuomme yhdensuuntaisen tiedonjaon rinnalle valmennuksia, vertaisryhmiä ja kokemusten jakamista muiden edelläkävijöiden kanssa. Palvelu tunnetaan nimellä FIBS Pro.
- Autamme jatkossa yritysten tienraivaajia tuomaan uudistavan ajattelun osaksi kestävän liiketoiminnan johtamista. Yritysten sisäiset muutosagentit saavat konkreettista tukea yrityksensä liiketoiminnan kestävyyssiirtymään ja voivat perehtyä uudistavuusajattelun keinoihin ja käytännön toimenpiteisiin. Edistämme systeemistä muutosta panostamalla eri sektoreiden väliseen yhteistyöhön. Tämä palvelu on jäsenillemme uusi ja sen työnimenä on Kestävän ja uudistavan liiketoiminnan osaamiskeskus.
FIBSin omien asiantuntijoiden tukena FIBS Perus -palveluiden ja FIBS Pro -lisäpalveluiden toteuttamisessa on jatkossakin FIBS Partneri -ohjelma ja tiivis yhteistyö World Business Council for Sustainable Development verkoston (WBCSD) kanssa. Myös uusi osaamiskeskuksemme rakentuu vahvojen kotimaisten ja kansainvälisten kumppanuuksien varaan.
Mahdollistajat
Edistämme kunnianhimoista tarkoitustamme tukeutumalla tuoreimpaan tutkimustietoon sekä tekemällä yritysvastuun tilan, parhaat käytännöt ja ratkaisut näkyviksi. Tutuksi tullut FIBS-laatu syntyy vankkojen sisältöjen lisäksi osaavalla viestinnällä ja tapahtumatuotannolla. Lisäksi tulemme panostamaan entistä enemmän vaikuttavuuden johtamiseen ja systeemisen muutoksen edistämiseen päätöksentekoon vaikuttamalla.
Strategia on valintoja
Valintojen toteuttaminen ja niiden yksityiskohtaisemmat sisällöt elävät ajassa. Kaiken tekemisen pohjana ja moraalisena kompassina ovat kuitenkin aina arvot. Verkostollemme kompassineulan suunnan näyttävät jatkossakin edelläkävijyys, yhteistyö ja vaikuttavuus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo Lipponen, toimitusjohtaja, FIBS, puh. 040 758 7247, kimmo.lipponen@fibsry.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja yksi suurimmista maakohtaisista verkostoista maailmassa. FIBS auttaa yrityksiä kehittämään osaamistaan ajankohtaisimmissa kestävän liiketoiminnan teemoissa. FIBS järjestää vuosittain kymmeniä valmennuksia, webinaareja ja muita tilaisuuksia, joihin osallistuu tuhansia asiantuntijoita, päättäjiä ja vaikuttajia yrityksistä ja muista organisaatioista. FIBS tuottaa myös mm. yritysvastuuseen liittyviä tutkimuksia. FIBS on perustettu vuonna 2000. Tätä nykyä verkostossa on mukana jo liki 500 organisaatiota, näiden joukossa valtaosa Suomen suurimmista yrityksistä. Verkkosivujemme uutishuoneesta löydät lisää tiedotteita sekä mm. tutkimusraportteja ja asiantuntijablogeja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FIBS
Miksi enää keskustella, kun maailma palaa?11.6.2025 08:19:15 EEST | Blogi
Aito dialogi voisi auttaa vauhdittamaan maailman kestävyysongelmien ratkaisua, kirjoittaa yritysvastuuverkosto FIBSin vanhempi kestävyysasiantuntija Marja Kurkela.
Osallistava työkulttuuri on myös turvallisuuskysymys9.6.2025 06:45:44 EEST | Blogi
Kun ihminen kokee olevansa arvostettu, hän haluaa myös ylläpitää yhteisön rauhaa. Siksi DEI-asioista huolehtiminen työpaikoilla on samalla turvallisuudesta huolehtimista, kirjoittaa yritysvastuuverkosto FIBSin vanhempi kestävyysasiantuntija Greta Andersson.
Ramboll-säätiö rahoittaa FIBSin uuden osaamiskeskuksen toimintaa3.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yritysvastuuverkosto FIBSin Kestävän ja uudistavan liiketoiminnan osaamiskeskuksen tarkoituksena on auttaa yrityksiä siirtymään kohti uudistavaa liiketoimintaa.
Miten päästä kohti nettonollaa ja luontopositiivista liiketoimintaa?20.5.2025 11:39:16 EEST | Blogi
Luontopositiivisuus ja nettonolla. Haastavia termejä, mutta vielä haastavampaa on viedä ne käytäntöön liiketoiminnassa. Tässä muutama työkalu, joiden avulla pääset alkuun ja eteenpäin.
Tutkimus: Suomalaisyritysten ympäristötavoitteet eivät vielä ole kansainvälisten sopimusten edellyttämällä tasolla15.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Yritysvastuuverkosto FIBSin Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten ympäristötyön tavoitteet ovat heikommalla tasolla kuin mitä kansainväliset sopimukset edellyttävät. Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus (DEI) sekä ihmisoikeudet ovat sitä vastoin entistäkin vahvemmin yritysten agendalla. Kestävyys ohjaa myös jo selvästi yritysten strategiaa, innovointia ja investointeja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme