Turkulaistutkijoiden kehittämä uusi verkkopalvelu auttaa ymmärtämään politiikan taustoja – aineistoja jopa vuoteen 1907 asti
Uuden Politiikkapöydän avulla käyttäjät voivat tarkastella kattavasti politiikkaan ja lainsäädäntöön liittyviä dokumentteja. Palvelu auttaa ymmärtämään päätöksenteon taustoja syvällisesti.
Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijoiden kehittämä verkkopalvelu Politiikkapöytä on julkaistu. Se täydentää jo käytössä olevaa verkkopalvelu Lakitutkaa, joka kokoaa yhteen lainvalmistelun eri vaiheisiin liittyvät julkiset asiakirjat.
Molemmat palvelut on kehitetty tutkimuskonsortio Lawpolissa. Lawpol-tutkimusinfrastruktuuri tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia politiikan ja oikeuden tutkimiseen.
– Halusimme kehittää palvelun, jonka avulla on helppoa ja innostavaa tutkia politiikan ja oikeuden rajapintoja, kertoo konsortiohankkeen johtaja, oikeustieteen professori Anne Alvesalo-Kuusi Turun yliopistosta.
Uuden Politiikkapöydän avulla käyttäjät voivat tarkastella kattavasti politiikkaan ja lainsäädäntöön liittyviä dokumentteja.
Samoin kuin Lakitutka, myös Politiikkapöytä sisältää politiikka- ja lainsäädäntömateriaalit, kuten hallituksen esitykset, kansanedustajien täysistuntopuheenvuorot ja lakiesityksiin annetut lausunnot. Laajimmillaan aineistot ulottuvat jopa vuoteen 1907 asti.
Politiikkapöydän tehokas hakutoiminto mahdollistaa dokumenttien tarkastelun esimerkiksi hallituskauden, kansanedustajan tai työryhmän mukaan. Monipuoliset työkalut tukevat syvällistä ja tarkkaa tiedon analyysia.
Demokraattisen päätöksenteon tukena
Tänään julkaistaan Politiikkapöydän ensimmäiset työkalut, joilla voi muodostaa aineistosta n-grammeja ja tutkia aineistojen muodostamia verkostoja. Palvelua kehitetään aktiivisesti sekä tarjolla olevien aineistojen että datanlouhinnan työkalujen osalta.
Jatkossa on mahdollista esimerkiksi hakea asiasanoja niiden kontekstissa, tunnistaa erilaisia argumentaatiokeinoja, eritellä tekstien tunnetiloja ja arvioida eri dokumenttien sisällöllistä vastaavuutta.
Politiikkapöytä hyödyttää monipuolisesti erilaisia käyttäjiä. Tutkijoille verkkosivusto avaa mahdollisuuksia politiikan ja lainsäädännön analysointiin, sillä sen avulla laajoihin aineistoihin perehtyminen ja niiden käsittely on entistä tehokkaampaa. Toimittajat puolestaan voivat nopeasti löytää uutistyöhönsä merkityksellistä tietoa ja syventää taustoja asiantuntevasti.
Myös suuri yleisö hyötyy sivustosta, sillä se tekee yhteiskunnan päätöksenteon ja lainsäädännön läpinäkyväksi ja helposti lähestyttäväksi.
– Politiikkapöytä yhdistää ajantasaisen tiedon ja analyysityökalut tavalla, joka auttaa ymmärtämään päätöksenteon taustoja syvällisesti. Palvelu on suunnattu niin tutkijoille kuin kaikille muillekin, jotka haluavat osallistua aktiivisemmin demokraattiseen keskusteluun ja päätöksentekoon, Alvesalo-Kuusi sanoo.
LAWPOL-hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin elpymisvälinerahoitusta (NextGenerationEU) Suomen Akatemian kautta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Alvesalo-KuusiOikeustieteen professori
Puh:+358 50 560 4229anne.alvesalo-kuusi@utu.fiwww.utu.fi/fi/ihmiset/anne-alvesalo-kuusiTurun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Tulevaisuuden ympäristöystävälliset älytekstiilit esillä Beyond Entangled -näyttelyssä toukokuussa30.4.2025 10:57:52 EEST | Kutsu
Beyond Entangled -näyttely esittelee pohjoismaisen hankkeen kehittämiä ympäristöystävällisiä älytekstiileitä Turun pääkirjastossa 2.5.–1.6. Näyttelyssä on mahdollisuus tutustua innovatiivisiin prototyyppeihin, ja teemoista järjestetään yleisöluento 5. toukokuuta klo 18.
Sosiaalisten tilanteiden havaitseminen tapahtuu nopeasti – väitöstutkimus selvitti sosiaalisen havaitsemisen keskeiset piirteet ja aivoverkostot (Väitös: LL Severi Santavirta, 2.5.2025, kliiniset neurotieteet)30.4.2025 10:08:18 EEST | Tiedote
Turun yliopiston tuore väitöstutkimus selvitti, miten havaitsemme sosiaalisia tilanteita tarkasti niiden monimutkaisuudesta huolimatta. Aivokuvantamiseen ja silmänliikemittauksiin perustuva tutkimus osoitti, että sosiaalisia tilanteita havaitaan tiettyjen peruspiirteiden kautta, mikä auttaa ymmärtämään sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvän aivojen tiedonkäsittelyn tehokkuutta.
Väitöstutkimuksessa löydettiin vakavia puutteita terveysalan verkkopalveluiden tietosuojassa (Väitös: DI Sampsa Rauti, 2.5.2025, tietotekniikka)30.4.2025 08:07:57 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin verkkoapteekkien, terveydenhuollon verkkopalveluiden ja erilaisten mielenterveyssivustojen henkilötietovuotoja. Tutkituilla sivustoilla havaittiin vakavia tietovuotoja.
MS-taudin etenemiselle löytyi uusi ennustetekijä29.4.2025 13:11:47 EEST | Tiedote
Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden ennustetekijän, joka kertoo MS-taudin etenemisnopeudesta. Uuden tiedon mukaan aivojen tulehduspesäkkeiden reunojen paksuus on yhteydessä taudin vaikeusasteeseen ja etenemisvauhtiin. Löydös syntyi professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Laura Airaksen johtamassa tutkimusryhmässä. Tutkimustulokset on julkaistu 29.4. Nature Medicine -lehdessä.
Lapsuuden ajan haitalliset kokemukset altistavat nuorten itsetuhoisuudelle (Väitös: MPH Karen Lynn Celedonia, 2.5.2025, nuorisopsykiatria)29.4.2025 10:49:22 EEST | Tiedote
Tuore yhdysvaltalaisia nuoria tutkinut väitöskirja paljastaa, että lapsuuden ajan haitalliset kokemukset, kuten kaltoinkohtelu ja laiminlyönti, altistavat nuoret itsetuhoisuudelle. Tytöillä oli suurempi riski itsetuhokäyttäytymiseen hoidon aikana, eikä itsetuhoisuuden riskin seulonta mielenterveyspalveluihin pääsyn yhteydessä pystynyt ennustamaan suurta määrää itsetuhoista käyttäytymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme