Pohjoismainen limisaumavenekonferenssi syyskuussa Suomeen
Museoviraston järjestämän konferenssin tavoitteena on varmistaa, että Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsy johtaa konkreettisiin käytännön hankkeisiin, jotka turvaavat arvokkaan elävän perinteen ja tietotaidon säilymisen sekä kehittymisen Pohjoismaissa ja kansallisella tasolla. Pohjoismaita kiertävä konferenssi järjestetään Kotkassa ja Loviisassa 4.–6.9.2025.

Museoviraston Suomessa järjestämä pohjoismainen limisaumavenekonferenssi sisältää laajan kattauksen esityksiä, paneelikeskusteluja ja työpajoja. Tapahtumaan odotetaan osallistujia kaikista pohjoismaista, niin veneenveistäjiä, yhdistyksiä, museoita, koulutustahoja kuin puuveneiden ystäviä.
Konferenssin ensimmäisen päivän tapahtumapaikkana on Merikeskus Vellamo Kotkassa. Vierailla on mahdollisuus tutustua Suomen kansallismuseoon kuuluvan Suomen merimuseon näyttelyihin sekä Suomen Puuvenekeskuksen toimintaan. Toisena päivänä ohjelma jatkuu Loviisan Perinnekeskus Kuggomissa työpajatyöskentelyllä. Kolmantena päivänä ohjelmassa on purjehdusta Suomenlahdella.
Pohjoismainen limisaumaveneperinne hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon loppuvuonna 2021. Kyseessä oli ensimmäinen yhteispohjoismainen hakemus. Pohjoismaista yhteistyötä on tehty taustalla jo vuosia ennen nimeämistä. Ensimmäinen laaja yhteistyökonferenssi pidettiin Tanskassa syksyllä 2023.
Suomessa on käynnistynyt useita hankkeita limisaumaveneperinteen suojelemiseksi eri puolilla maata: Suomen puuveneveistäjät kehitti uuden limisaumaveneen mallityypin Kiislan, ja perinnekeskus Kuggom on luonut puuvenemallisto.fi-sivuston, jonka tarkoituksena on tutustuttaa veneilijöitä puuveneiden maailmaan ja helpottaa niiden myyntiä. Hakuprosessin myötä syntyi aktiivinen limisaumaveneperinnerinki, joka kokoaa yhteen satakunta alan toimijaa. LIMI-hankkeen myötä museokentällä on dokumentoitu, tallennettu ja digitoitu limisaumaveneisiin liittyvää aineistoa. Aineisto sisältää sekä vanhojen että uusien veneiden piirustuksia, joita veistäjät, opiskelijat ja tutkijat voivat hyödyntää.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Museovirasto, Kotkan kaupunki, Suomen merimuseo, Perinnekeskus Kuggom, Suomen puuveneveistäjät ja Suomen puuveneilijät.
Tapahtuma on avoin kaikille ja sen kieliä ovat englanti ja skandinaaviset kielet.
Ilmoittautuminen tapahtumaan on avoinna 16.6.2025 asti: https://ssl.eventilla.com/clinkerboat2025/EN
Lisätiedot:
erikoisasiantuntija Leena Marsio, puh.0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi
Avainsanat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme