Vähäarvoisten verkkokauppatilausten määrä Kiinasta edelleen korkea, vaikkakin vähentynyt viime syksyn ostopiikistä
Tammi-maaliskuussa suomalaiset tilasivat EU:n ulkopuolelta verkkokaupoista enintään 150 euron arvoisia tavaroita 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden loka-joulukuussa. Eniten tavaroita tilattiin yhä Kiinasta, ja joka neljäs tilattu tavara oli tekstiiliainetta tai tekstiilitavaraa.
Suomalaisten EU:n ulkopuolelta tilaamien vähäarvoisten tavaroiden, arvo alle 150 euroa, tavaraerien lukumäärä kasvoi nopeasti vuonna 2024. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä määrä kääntyi 12 prosentin laskuun edelliseen neljännekseen (Q4/2024) verrattuna.
Syksyn 2024 tilauspiikin jälkeen EU:n ulkopuolelta ostaminen on vähän vähentynyt. Määrä on kuitenkin edelleen korkea ja tuplaantunut vuoden takaisesta, kertoo tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä.
Suurin tavararyhmä oli tekstiiliaineet ja tekstiilitavarat, lähes neljänneksen osuudella, mutta niiden tuontimäärä laski jopa 18 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Toiseksi suurin oli muovi ja kumitavarat (17,2 %) ja kolmanneksi suurin tavararyhmä oli jalkineet, päähineet, jne. (11,8 %).
Kiinan osuus näiden tavaraerien kokonaismäärästä oli 98,1 prosenttia vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Kiinasta tuodun vähäarvoisen tavaraerän keskimääräinen arvo oli 6,11 euroa, Isosta-Britanniasta 31,88 euroa ja Yhdysvalloista 43,71 euroa. Yksi tavaraerä on aina samaa tavaraa, mutta se voi sisältää yhden tai useamman kappaleen.
EU27-maiden etämyyntinä tuodut vähäarvoiset lähetykset vuonna 2024
EU27-maiden vähäarvoisten tavaroiden etämyyntinä tuonnit EU valvontatietojen (Surveillance) mukaan vuonna 2022 oli vajaa 1,4 miljardia lähetystä, vuonna 2023 reilut 2,3 miljardia lähetystä ja vuonna 2024 jo lähes 4,6 miljardia lähetystä. Vain kahdeksan IOSS-toimijaa vastasi 91 prosentista näistä vähäarvoisista lähetyksistä.
IOSS-toimija on yhteen EU-maahan rekisteröitynyt arvonlisäveron maksamista varten. Myyjät ja ostajat kokoontuvat verkkokauppaan tekemään kauppaa, josta verkkokauppa eli IOSS-toimija kerää maksut ja maksaa arvonlisäverot keskitetysti. Ostaja ei välttämättä tiedä ostohetkellä toimitetaanko tavarat suoraan esimerkiksi Kiinasta vai jonkin EU-maan varaston kautta. Ostajalle lähetyksen toimittaa usein eri logistiikkayritys kuin tavarat maahantuonut kuljetusyritys.
Suomessa ja EU27-maissa vähäarvoisten verkkokauppatuontien osuus oli noin prosentin EU:n ulkopuolisen tuonnin arvosta vuonna 2024. Kasvu näkyi kaikissa EU-maissa, koska määrä tuplaantui vuodesta 2023 vuoteen 2024. Näistä Kiinasta saapuneiden osuus EU-maissa oli 91 % ja Suomessa jopa 98 %, kertoo Penttilä.
EU:ssa suurin osa tulliselvitettävistä lähetyksistä jatkaa toiseen EU-maahan, mutta Suomeen tullatut jäävät pääosin Suomeen. Suomesta näistä palautuksia takaisin EU:n ulkopuolelle tehdään vain kymmeniä tuhansia vuositasolla.
Lisätietoja
Tarkemmat raportit EU:n ulkopuolisesta etämyynnistä
Luvut sisältävät F48 lisämenettelyllä annettujen tuonti-ilmoitusten tiedot. Lisätietoja vähäarvoisten tavaroiden ilmoittamisesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä, p. 040 332 1862, etunimi.sukunimi@tulli.fi
Tulli – turvallisuutta ja kilpailukykyä yhteistyöllä
Olemme kansainvälisen kaupan, ulkomaanliikenteen ja logistiikan erityisasiantuntija. Arvioimme ulkomaanliikenteen uhkia ja tunnistamme sen riskit sekä suojaamme yhteiskuntaa. Varmistamme tasavertaiset kilpailuedellytykset ja sujuvat tullipalvelut. Olemme ainoa viranomainen, joka toimii kaikilla Suomen rajoilla ja valvoo rajat ylittävää liikennettä. Turvallisuus tulee meille ensin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
EU:n 17. Venäjä-pakotepaketti julkaistu20.5.2025 18:03:51 EEST | Tiedote
EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden 17. pakotepaketti on julkaistu.
Tulli takavarikoi miljoonia savukkeita – laillisia logistiikkayrityksiä käytetään rikollisen toiminnan peittelyssä16.5.2025 08:19:00 EEST | Tiedote
Tullissa on tehty esitutkintaa laittomasta savukkeiden maahantuonnista. Savukkeita on tuotu Suomeen jopa yli 10 miljoonaa kappaletta vuoden 2024 aikana ja rikollisella toiminnalla on aiheutettu mittavat verovahingot valtiolle.
Tulli aloittaa yhteistoimintaneuvottelut – muutoksilla ei tavoitella henkilöstövähennyksiä15.5.2025 16:03:29 EEST | Tiedote
Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena on kohdentaa Tullin resurssit nykyisen toimintaympäristön vaatimusten ja tarpeiden mukaan, jotta Tullin toiminta palvelee yhteiskunnan tarpeita vaikuttavasti jatkossakin.
Tullin tutkinnassa törkeä rahanväärennys – uusi rikos paljastui kansainvälisen yhteistyön avulla15.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Tullissa on tutkittu törkeää rahanväärennyskokonaisuutta, jossa Suomeen on toimitettu lähes 260 000 euron arvosta väärennettyä rahaa alkuvuonna 2025. Väärennöksiä on toimitettu pikarahtina ja postilähetyksinä Italiasta ainakin neljä kertaa. Törkeät rahanväärennykset ovat Suomessa harvinaisia.
Tullin yhteiskunnallinen vaikuttavuus näkyy euroina, luottamuksena ja lisääntyneenä turvallisuutena7.5.2025 13:05:00 EEST | Tiedote
Tulli toimii 11 ministeriön lukuun, joten monipuolisten tehtäviemme toteuttaminen vastuullisesti vaikuttaa laajasti yhteiskuntaamme. Tulostemme vaikuttavuus on laskettavissa euroina, mutta myös turvallisuuden tunteen lisääntymisenä. Vuonna 2024 Tulli ansaitsi jälleen kansalaisten ja päättäjien luottamuksen, jota vahvistamme vastuullisilla teoilla arjessa ja avoimella viestinnällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme