Lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin on tarjolla tukea ja hoitoa
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten oireet kartoitetaan huolellisesti kuukauden sisällä yhteydenotosta mielenterveyspalveluihin. Toukokuussa voimaan tullut terapiatakuulaki turvaa yhdenvertaisen pääsyn takuun piiriin kuuluvaan psykososiaaliseen hoitoon tai lyhytpsykoterapiaan. Lasten mielenterveyspalvelut käynnistyvät syksyllä, kun uusi mielenterveyspalvelujen tiimi aloittaa toimintansa.
Mielenterveyden hoito ja tuki perustuu oireisiin, jotka kartoitetaan huolellisesti yhdessä perusterveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattilaisen kanssa. Ammattilainen ohjaa oikean hoidon ja tuen piiriin oireiden perusteella. Tärkeää on, että mielenterveyteen liittyvään oireiluun puututaan varhaisessa vaiheessa ja vaikuttavasti.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella neuvola ja opiskeluhuolto tarjoavat tukea ja neuvoja varhaisessa vaiheessa, kun lapsen tai nuoren mielenterveys aiheuttaa huolta. Tarvittaessa neuvola ja opiskeluhuolto ohjaavat eteenpäin oikeaan palveluun.
Apua ja tukea psykososiaalisista palveluista
Lasten ja nuorten psykososiaaliset palvelut -palvelualue aloitti Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella maaliskuussa 2025. Palvelualueen toimintaan kuuluvat perheneuvola ja Zemppi, jotka tarjoavat lapsille ja nuorille psykososiaalisia palveluita.
Perheneuvolassa tarjotaan kasvatus- ja perheneuvontaa. Elokuussa perheneuvolassa aloittaa lasten mielenterveyspalvelujen tiimi, ja lasten mielenterveyspalvelut käynnistyvät syksyllä. Uusi tiimi parantaa palvelujen saatavuutta alueella. Psykiatriset sairaanhoitajat ottavat nuoria vastaan matalalla kynnyksellä jalkautuessaan alueen kouluihin.
Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluyksikkö Zempistä 13—21-vuotiaat nuoret saavat maksutonta apua keskivaikeisiin mielenterveys- tai päihdeongelmiin. Nuoret pääsevät Zempin palveluihin esimerkiksi opiskeluhuollosta ammattilaisen lähetteellä. Yleisin tulosyy on masennuksen tai ahdistuksen oireet.
Varhainen puuttuminen ei vähennä ennaltaehkäisevän työn merkitystä
Jokaisella meistä on keinoja tukea ja vahvistaa omaa mielenterveyttämme. Arjessa toimivat asiat ovat mielenterveyden tärkeitä tukipilareita.
– Sosiaaliset suhteet ja mielekäs tekeminen vahvistavat mielenterveyttä. Arjessa kannattaakin keskittyä asioihin, jotka toimivat, ja pitää niistä kiinni, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lasten ja nuorten psykososiaalisten palveluiden palvelupäällikkö Kaija Kurkela kertoo.
Mielenterveystalo.fi-palvelusta saa kattavasti tietoa mielenterveyden omahoidosta ja saatavilla olevista palveluista. Mielenterveyden tukeminen kannattaa aloittaa ajoissa, jo ennen kuin oireita ilmenee. Ennalta vahvistettu mielenterveys auttaa jaksamaan paremmin myös haastavina hetkinä.
Terapiatakuulaki voimaan 1.5.2025
Terapiatakuun myötä hoitoon on päästävä 28–30 vuorokaudessa, jos ammattilaisen tekemässä arvioinnissa määritelty tarvittava hoitomuoto kuuluu terapiatakuun piiriin. Terapiatakuu vastaa lasten ja nuorten lisääntyneeseen mielenterveyden oireiluun.
THL:n mukaan nuorten mielenterveysperusteisten käyntien määrä julkisessa terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi. Terapiatakuun tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon sekä mielenterveyden tuen saatavuutta perusterveydenhuollossa ja sosiaalihuollon perustason palveluissa.
Näin saat meihin yhteyden
- Kasvatus- ja perheneuvonta
- Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluyksikkö Zemppi
- HyväDigi Mielenterveys- ja päihdehoitajan chat
- Aikuisten mielenterveyspalvelut
Tue mielenterveyttäsi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaija Kurkelapalvelupäällikkö, Lasten ja nuorten psykososiaalisten palvelut, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 191 4337kaija.kurkela@itauusimaa.fiJenni Weck-NäseTulosyksikköpäällikköItä-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:0403518731jenni.weck-nase@itauusimaa.fiItä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Stöd och vård är tillgänglig för barns och ungas psykiska utmaningar30.4.2025 10:27:00 EEST | Pressmeddelande
Vid Östra Nylands välfärdsområde kartlägger man noggrant symtomen hos barn och unga som är under 23 år. Kartläggningen görs inom en månad från det att kontakt tagits med mentalvårdstjänsterna. Lagen om terapigaranti, som trädde i kraft i maj, tryggar likvärdig tillgång till psykosocial vård eller kortpsykoterapi som omfattas av garantin. Mentalvårdstjänster för barn startar på hösten när ett nytt team för mentalvårdstjänster inleder sin verksamhet.
Beslut av nämden för beredskap och säkerhet 22.4.202523.4.2025 08:17:55 EEST | Pressmeddelande
Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för beredskap och säkerhet sammanträdde tisdagen den 25.2.2025 på räddningsstationen i Borgå. Vid mötet behandlades välfärdsområdets jämställdhetsplan och plan för likabehandling, upphävande av administrativa tvångsmedel samt andra aktuella ärenden.
Varautuminen ja turvallisuus -lautakunnan päätöksiä 22.4.202523.4.2025 08:14:01 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varautuminen ja turvallisuus -lautakunta kokoontui tiistaina 22.4.2025 Porvoon pelastusasemalla. Kokouksessa käsiteltiin hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, hallinnollisten pakkokeinojen purkua sekä muita ajankohtaisia asioita.
Ett tuberkulosfall konstaterats i Borgå10.4.2025 12:48:56 EEST | Pressmeddelande
I Borgå har en enskild tuberkulossmitta konstaterats hos en vuxen person. Smittan medför ingen omfattande exponeringsrisk för invånarna i området.
Porvoossa varmistettu yksittäinen tuberkuloositapaus10.4.2025 12:48:38 EEST | Tiedote
Porvoossa on todettu yksittäinen tuberkuloositartunta aikuisella henkilöllä. Tartunta ei aiheuta laajaa altistumisvaaraa alueen asukkaille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme