Kaikenikäiset ovat löytäneet digiklinikan: erityisen suosittu ruuhkavuosia elävien keskuudessa
Vuoden käytössä ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikka on saavuttanut suuren suosion Pirkanmaalla, ja 25 % alueen väestöstä on rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi. Suomen suurin julkisen terveydenhuollon digiklinikka on erityisesti 20–40-vuotiaiden suosiossa, mutta myös yli 60-vuotiaat ovat löytäneet palvelun. Poikkeuksellinen flunssatalvi näkyi myös digiklinikalla.
Vappuna vuoden käytössä ollut digiklinikka on löytänyt tiensä monen pirkanmaalaisen taskuun ja työpöydälle. Toukokuun alussa rekisteröityneitä käyttäjiä oli yli 135 000, eli noin 25 % pirkanmaalaisista. Ensimmäisenä toimintavuonna asiointeja digiklinikalla kertyi yli 217 000.
– Digiklinikan ensimmäinen vuosi on osoittanut, että pirkanmaalaiset haluavat ja osaavat käyttää digipalveluja. Digiklinikka on yksi ensimmäisistä digipalveluistamme, joka palvelee yhdenvertaisesti kaikkia pirkanmaalaisia ja sille on ollut selkeästi tarvetta, sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen Pirkanmaan hyvinvointialueelta kertoo.
Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikka ja sen palvelut tuotetaan yhteistyössä hyvinvointialueen ja Mehiläisen kanssa.
– Digiklinikka on koko kansan palvelu ja olemme iloisia, että kaikenikäiset osaavat hakea apua digiklinikalta. Vuoden aikana palveluun rekisteröityneistä noin 20 % on ollut 60-vuotiaita ja sitä vanhempia. Eniten digiklinikkaa käyttävät 20–40-vuotiaat, mikä on ymmärrettävää, sillä he elävät usein ruuhkavuosia ja arvostavat nopeaa ja kätevää tapaa hoitaa omia tai lastensa terveysasioita. Keskimäärin olemmekin pystyneet vastaamaan yhteydenottoihin alle 13 minuutissa, Mehiläisen Etälääketieteen keskuksen johtava lääkäri Taavi Kaartinen kertoo.
Poikkeuksellinen flunssatalvi näkyi myös digiklinikalla
Pirkanmaalaiset ottavat digiklinikalle yhteyttä eniten akuuteissa vaivoissa, kuten erilaisissa silmä- ja iho-oireissa, flunssassa sekä esimerkiksi virtsatieoireiluun liittyen.
– Flunssaa sairastettiin kuluneen vuoden aikana paljon. Viime elokuusta alkaen noin kolmannes yhteydenotoista, joissa potilas on täyttänyt oirekyselyn, on koskenut ylähengitystieinfektioita. Akuutteihin vaivoihin saadaan hyvin apua digiklinikalta, sillä kaiken kaikkiaan noin 65 prosenttia tapauksista ratkaistaan suoraan ensimmäisessä chat-kontaktissa, mikä keventää muiden palveluiden kuormitusta, Kaartinen kertoo.
Pirkanmaan digiklinikan erityisyys on se, että keskitetyn palvelun lisäksi sosiaali- ja terveysasemien ammattilaiset ovat mukana digiklinikan toiminnassa.
– Jos asiaa ei voida ratkaista keskitetyllä digiklinikalla, chat-keskustelu ohjataan asiakkaan omalle sosiaali- ja terveysasemalle, jossa on parempi tieto esimerkiksi asiakkaan pitkäaikaissairauksista. Oman sote-aseman ammattilainen näkee käydyn keskustelun ja asia hoidetaan loppuun chatissa, ellei erityistä syytä läsnäkäynnille ole, kertoo digitalisaation hankepäällikkö Taru Manner Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
Palkittu palvelu
Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikka on saanut tunnustusta myös palkintoraadeilta. Digiklinikka voitti Vuoden 2024 vaikuttavin digiteko hyvinvointialueella -kilpailun sekä julkisen sektorin Amazon Web Services Finland Elevate -palkinnon. Lisäksi Vaikuttavuusseura ry huomioi digiklinikalla kehitetyn raskaudenkeskeytyksen asiakasystävällisen prosessin Vuoden vaikuttavuusteko 2024 -kilpailun 3. sijalla. Raadeilta digiklinikka on saanut muun muassa kiitosta siitä, miten ratkaisu on parantanut julkisten palvelujen saatavuutta, yhdenvertaisuutta ja laatua.
Aktiivinen kehitystyö jatkuu
Digiklinikoiden on tuoreessa tutkimuksessa* todettu hoitavan yleisimmät vaivat tehokkaasti ja laadukkaasti, samalla säästäen kustannuksia noin 23 % verrattuna perinteiseen kiirevastaanottoon tai puhelimitse alkaneeseen hoitojaksoon.
– Teemme aktiivista tutkimustyötä myös Pirkanmaalla, sillä alueen laaja väestöpohja ja digipalveluiden saama suosio mahdollistavat useita mielenkiintoisia tutkimusasetelmia, joiden avulla palveluiden hyötyjä ja vaikuttavuutta voidaan arvioida. Parhaillaan tutkimme Pirkanmaan asiantuntijoiden johdolla, miten potilaiden omaa kokemusta digipalveluissa kannattaa mitata ja arvioida. Tutkimustuloksia tullaan hyödyntämään osana kehitystyötä, jotta digiklinikka ja siihen nivoutuvat palvelut auttaisivat vielä entistäkin paremmin kaikkia pirkanmaalaisia, Taavi Kaartinen Mehiläiseltä toteaa.
Digiklinikka otettiin käyttöön 2.5.2024. Digiklinikkaa voi käyttää lataamalla OmaPirha Digiklinikka -sovelluksen tai kirjautumalla hyvinvointialueen pirha.fi-verkkosivuilla OmaPirhaan-palveluun.
* Cost Minimization Analysis of Digital-first Healthcare Pathways in Primary Care, Alexandra Dahlberg. Vertaisarvioitavaksi lähetetty tutkimus on luettavissa preprint-versiona MedRvix palvelussa https://doi.org/10.1101/2025.04.04.25324363
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan hyvinvointialue:
Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja,
040 704 7337, taru.kuosmanen@pirha.fi
Mehiläinen:
Taavi Kaartinen, johtava lääkäri, Etälääketieteen keskus,
050 564 0228, taavi.kaartinen@mehilainen.fi
Linkit
Pirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Mehiläinen-konserni
Mehiläinen-konserni on tunnettu ja arvostettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja, joka tarjoaa laadukkaat, kokonaisvaltaiset palvelut Suomessa ja kansainvälisesti. 115-vuotias Mehiläinen on nopeasti kehittyvä ja kasvava suunnannäyttäjä alallaan. Yhtiö panostaa digitalisaation mahdollisuuksiin sekä hoidon laatuun ja vaikuttavuuteen kaikilla liiketoiminta-alueillaan. Mehiläinen palvelee vuosittain 2,2 miljoonaa asiakasta ja sen 890 toimipisteessä palveluita tuottaa yhteensä yli 37 000 työntekijää ja ammatinharjoittajaa. Kansainvälisesti Mehiläinen tarjoaa terveyspalveluita Ruotsissa, Virossa, Saksassa ja Liettuassa sekä digitaalisia terveydenhuollon ohjelmistoratkaisuja tytäryhtiönsä BeeHealthyn kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Ruoveden ja Kämmenniemen lähiasiointipisteiltä saa apua kiireettömiin asioihin – vastaanotot toimivat ajanvarauksella2.5.2025 12:44:46 EEST | Tiedote
Ruoveden ja Tampereen Kämmenniemen lähiasiointipisteillä käynnistyy uusi toimintamalli maanantaina 5.5.2025. Lähiasiointipisteet tuovat ajanvarauksella toimivia, kiireettömiä palveluja lähelle asukkaita.
Aluevaltuusto evästi hallitusta kuntouttavan päivätoiminnan keskustelulla ja hyväksyi valiokuntaohjelman29.4.2025 21:47:45 EEST | Tiedote
Aluevaltuusto keskusteli tiistaina ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan järjestämisvaihtoehdoista, hyväksyi valiokuntaohjelman ja merkitsi tiedoksi kolmen eri valiokunnan mietinnöt. Myös ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelman väliraportista keskusteltiin laajasti.
Aluehallitus hyväksyi Pitkäniemen alueen maankäyttö- ja luovutussopimuksen ja palautti asiakasmaksuvapautusten kokonaisuuden valmisteluun28.4.2025 12:31:35 EEST | Tiedote
Hallitus hyväksyi maanantaina Pitkäniemen alueen maankäyttö- ja luovutussopimuksen, joka mahdollistaa alueen palvelujen ja asumisen kehittämisen yhdessä Nokian kaupungin kanssa. Asiakasmaksuvapautuksia koskevat linjaukset ja aihepiiriin kuuluva aluevaltuustoaloite palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.
Aluehallitus ja -valtuusto kokoontuvat ensi viikolla23.4.2025 16:50:20 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja aluevaltuusto kokoontuvat ensi viikolla peräkkäisinä päivinä. Aluevaltuuston etäkokousta voi tiistaina seurata suorana lähetyksenä verkossa. Valtuusto keskustelee muun muassa ikäihmisten päivätoiminnan järjestämistavasta sekä valiokuntien mietinnöistä.
Kohdeavustuksia jaettiin 30 yhteisölle eri puolille Pirkanmaata22.4.2025 12:24:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen kohdeavustuksia jaettiin yhteensä 26 450 euroa. Avustusta myönnettiin eri puolille Pirkanmaata 30 yhteisölle 30 kohteeseen. Suurin yksittäinen avustussumma oli 2 150 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme