
Suomessa myönnetään ensimmäiset ikätasa-arvoista työpaikkaa tunnustavat ikäsertifikaatit
Ensimmäiset suomalaiset ikäsertifikaatit saavat SOK, Attendo, Elo, Sarlin, CGI ja FVR – Suomen rokotetutkimus.

Suomessa pilotoitiin keväällä 2025 ensimmäistä kertaa ikäsertifiointia. Ikäsertifioinnin tavoitteena on edistää ikätasa-arvoa työelämässä ja antaa tunnustusta organisaatioille, jotka huomioivat eri-ikäiset työntekijät henkilöstöpolitiikassaan yhdenvertaisesti. Kansainvälisesti vastaavia sertifiointeja tehdään muun muassa Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Suomalainen ikäsertifikaatti myönnetään ensimmäistä kertaa 15. toukokuuta hoivapalveluita tarjoavalle Attendo Suomi Oy:lle, IT- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiö CGI:lle, FVR – Suomen rokotetutkimukselle, työeläkeyhtiö Elolle, kestävän teollisuuden ratkaisuja tarjoavalle Sarlin Oy Ab:lle ja SOK:lle. Sertifikaatit myöntää Excellence Finland.
”Olemme CGI:llä vakaasti sitoutuneet rakentamaan yritystä, jossa jokainen tuntee olevansa tasa-arvoinen ja yhdenvertainen työyhteisömme jäsen. Yli 50-vuotiaat edustavat merkittävää osaa henkilöstöstämme ja haluammekin varmistaa heille merkityksellisen kokemuksen läpi koko työuran. Ikäsertifikaatti on hieno aloite ikätasa-arvon edistämiseksi ja olemme ylpeitä siitä, että olemme ensimmäisten sertifioitujen yritysten joukossa”, sanoo CGI:n henkilöstöjohtaja Saara Lindfors.
"Attendolle on tärkeää henkilöstön monimuotoisuus – nuorten ennakkoluulottomuus ja uudet ajatukset, kokeneempien työntekijöiden ammattitaito ja varmuus sekä erilaiset kulttuuritaustat. Iloitsemme jokaisesta, joka haluaa tulla tekemään merkityksellistä työtä turvatakseen ikäihmisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien omannäköisen elämän", kertoo Attendon henkilöstökokemusjohtaja Terhi Lindgren.
Ikäsertifiointiprosessissa tarkastellaan tilastollisen arvioinnin sekä haastattelujen pohjalta organisaation johtamista ja työskentelykulttuuria, ilmapiiriä ja asenteita, tiedon hyödyntämistä kehittämistyössä sekä rekrytointia ja henkilöstörakennetta.
“Tavoittelemme Elossa kulttuuria, jossa kaiken ikäiset elolaiset kokevat tekevänsä mielekästä työtä ja säilyttävät työmotivaationsa ja työkykynsä korkeana läpi koko työuran. Meillä on panostettu ikäjohtamiseen jo pidemmän aikaa ja tuloksena on syntynyt Elonkaari-toimintamalli, joka huomioi eri ikäisten elolaisten tarpeet ja odotukset. Eläkeyhtiönä haluamme kehittää ikäjohtamista jatkuvasti ja sertifikaatti sekä varsinkin arvioinnin yhteydessä saamamme kehitysehdotukset vievät meitä eteenpäin”, sanoo Elon ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliö.
”Me SOKlla haluamme olla mukana ikäsyrjinnän kitkemisessä, on se sitten tiedostettua tai tiedostamatonta, siksi emme esimerkiksi missään S-ryhmän rekrytointiprosessissa kysy hakijan ikää. Se on numero, jota emme tarvitse. On arvokasta, että aiheesta käydään avointa ja rohkeaa keskustelua, sillä yhteistä puhetta syrjimättömyydestä työelämässä tarvitaan lisää. Uskomme, että syrjimättömyyden edistämisen käytäntöjä voi ja tulee kehittää jatkuvasti, tämä sertifiointi on mainio askel sillä tiellä”, sanoo SOK:n henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori.
Ikäsertifikaatin idean nosti esiin toimittaja ja yrittäjä Ira Hammermann keväällä 2024, kun hän toi kirjoituksissaan esille työelämässä esiintyvää ikäsyrjintää ja perusti työryhmän edistämään ikäsertifikaattihanketta. Mallia ikäsertifikaatille haettiin kansainvälisesti, ja taustatyön tuloksena käynnistettiin suomalaiselle työelämälle soveltuvan arvioinnin kehittäminen.
”Sarlinilla me näemme ikäkysymyksen osana laajempaa kokonaisuutta ja työyhteisön diversiteettiä, johon kuuluu useita näkökulmia iän lisäksi. Uskomme, että monimuotoisuus on rikkaus ja tuo organisaatioon uusia ideoita ja mahdollisuuksia innovoida sekä oppia toisilta. Koemme siksi asian merkitykselliseksi ja halusimme olla näyttämässä mallia, edistää tärkeää asiaa ja tehdä sitä näkyväksi.
Samaan aikaan pystyimme myös kehittämään tulevaisuutta varten sertifioinnin prosessia, kriteeristöä ja sertifikaatin muotoutumista osaksi suomalaista yrityskulttuuria”, kertoo Reeta Paavilainen, Sarlinin yrityskulttuuri ja henkilöstöjohtaja.
Ikäsertifikaattia voi Suomessa hakea elokuusta 2025 alkaen mikä tahansa yli 50 henkeä työllistävä organisaatio. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta myöntämisestä.
Ikäsertifikaatti on suomalainen arviointimalli, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoisempaa työelämää. ikasertifikaatti.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ira Hammermann
050 570 3103
ira.hammermann@gmail.com
Juha Ylä-Autio
toimitusjohtaja, Excellence Finland
p. 040 752 3312
juha.yla-autio@excellencefinland.fi
Kuvat

Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.