Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu Tulanetin puheenjohtajaksi
Valtion tutkimuslaitosten yhteistyöfoorumi Tulanet vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta, tuottavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymän Tulanetin puheenjohtajaksi ajalle 1.7.2025–31.12.2026.
Tulanet toimii tutkimuslaitosten yhteisenä äänenä tutkimuspolitiikkaan ja tutkimusjärjestelmiin liittyvässä kehittämistyössä sekä edistää TKI-yhteistyötä.
Tulanet kokoaa yhteen valtion tutkimuslaitoksia, jotka tuottavat uutta tietoa ja ratkaisuja päätöksenteon ja elinkeinoelämän tueksi. Yhteiskunnan haasteet ovat moninaisia ja ne ulottuvat mm. taloudesta ja turvallisuudesta terveyteen ja ympäristöön.
”Tutkimuslaitoksissa tehdään pitkäjänteistä tutkimustyötä, mutta vastataan myös ripeästi yhteiskunnan ja elinkeinoelämän akuutteihin tiedontarpeisiin. Nopeasti muuttuvassa maailmassa tämä kyvykkyys on ensisijaisen tärkeää. Esimerkiksi viimeaikaiset geopoliittiset muutokset ovat lisänneet tiedontarvetta, johon tutkimuslaitokset voivat vastata tuottamalla kokonaismaanpuolustuksen kannalta keskeistä tietoa. Siksi on tärkeää varmistaa, että yhteiskuntaa ketterästi palvelevalle tutkimustyölle on riittävästi taloudellisia resursseja. Myös osaamisen korkeasta tasosta huolehtiminen on tärkeää. Näihin teemoihin keskitymme Tulanet-yhteistyössä”, Petteri Taalas sanoo.
Tulanet on valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymä, johon kuuluu yksitoista tutkimuslaitosta. Tulanetin jäsenorganisaatiot työllistävät noin 10 000 henkilöä.
Tulanetiin kuuluvat:
-
Geologian tutkimuskeskus (GTK)
-
Ilmatieteen laitos
-
Luonnonvarakeskus (Luke)
-
Maanmittauslaitos (MML)
-
Ruokavirasto
-
Suomen ympäristökeskus Syke
-
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
-
Työterveyslaitos (TTL)
-
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT)
-
Ulkopoliittinen instituutti (UPI)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petteri Taalas, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Tulanetin puheenjohtaja (1.7.2025 alkaen), p. 050 341 3460
Tulanet:
Sanna Marttinen, toiminnanjohtaja, p. 029 532 6356
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Suomen talvien kylmät jaksot leudontuvat5.5.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Mennyt talvi oli Suomessa sangen leuto, eikä meillä tämän vuosituhannen puolella ole koettu ainuttakaan todella ankaraa pakkastalvea. Ilmastomallien tulosten perusteella kehitys jatkuu samaan suuntaan tulevaisuudessakin: kylmät päivät vähentyvät ja talvien kovimmat pakkasjaksot käyvät vähitellen entistä lievemmiksi.
Huhtikuun säässä hetkittäin kesäistä lämpöä2.5.2025 10:52:38 EEST | Tiedote
Lämpötilat kohosivat huhtikuussa kesäisiin lukemiin kahdessa lämpöaallossa, mutta niiden vastapainoksi välissä oli aina selvästi koleampaa.
Vappuna ei vältytä sateilta, mutta poutaisiakin hetkiä on28.4.2025 13:28:12 EEST | Tiedote
Vappuna on syytä varautua sateisiin lähinnä maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila kohoaa ylimmillään noin kymmeneen asteeseen.
Kesä 2024 oli Lapissa lämpimin 2 000 vuoteen28.4.2025 09:57:58 EEST | Tiedote
Epäsuorat lämpötilahavainnot puiden vuosilustoista kertovat viime kesän olleen lämpimin Lapissa nykyisen ajanlaskumme aikana. Lapin kesäilmasto on siirtymässä historiallisen, luontaisen vaihteluvälinsä ulkopuolelle.
Summer 2024 in Lapland was the warmest in 2,000 years28.4.2025 09:57:58 EEST | Press release
Temperature reconstructions from tree-ring records indicate that last summer was the warmest in Lapland over the Common Era. The summer climate in Lapland is moving beyond its historical range of natural variability.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme