CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Korkeakoulut ovat avanneet uuden kaikille avoimen Opin.fi-palvelun suomalaisten osaamistason nostamiseksi

Jaa

Suomalaisten korkeakoulujen valtakunnallisen Digivisio 2030 -hankkeen tavoitteena on vahvistaa suomalaisten elinikäistä oppimista ja osaamista. Hankkeen taustalla on 37 korkeakoulua, joiden kansainvälisestikin mitattuna ainutlaatuisen yhteistyön tuloksena on avattu täysin uusi, kaikille avoin Opin.fi-palvelu. Palvelun tavoitteena on tehdä korkeakouluopinnoista saavutettavampaa kaikille suomalaisille eri elämänvaiheissa – ja tukea yhteiskunnallisella tasolla suomalaisten osaamistason nostoa.  

Opin.fi-palvelu kokoaa suomalaisten korkeakoulujen avoimet opinnot yhteen paikkaan.
Opin.fi-palvelu kokoaa suomalaisten korkeakoulujen avoimet opinnot yhteen paikkaan.

Korkea koulutustaso ja osaaminen ovat Suomen keskeisiä menestystekijöitä. Kansainvälisissä vertailuissa, muun muassa OECD:n mukaan, nuorten koulutus- ja osaamistaso on Suomessa ollut kuitenkin laskussa 2000-luvulla ja työikäisten koulutustason nousu pysähtynyt. Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdistäneet voimansa ja tavoitteena on vastata korkeakoulutuksen ajankohtaisiin haasteisiin, vahvistaa suomalaisten elinikäistä oppimista ja kääntää Suomen osaamistaso nousuun.

Digivisio 2030 -hanke perustettiin vastaamaan useisiin korkeakoulutuksen toimialan haasteisiin. Hankkeessa on mukana 37 suomalaista korkeakoulua. Hanke tasoittaa alueellisia eroja tekemällä korkeakoulutuksen saavutettavaksi kaikkialla Suomessa, tukee työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin vastaamista ja mahdollistaa osaamisen päivittämisen työuran eri vaiheissa.  

– Digivisio 2030 on osoitus korkeakoulujen yhteisestä tahdosta vahvistaa suomalaista osaamista. Olemme sitoutuneet rakentamaan tulevaisuutta, jossa maamme erottuu joustavan oppimisen ja digitalisaation edelläkävijänä, sanoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori ja Digivisio 2030 -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Vesa Saarikoski.

Korkeakoulujen yhtenä tavoitteena on nostaa Suomi joustavan oppimisen mallimaaksi sekä korkeakoulutuksen digitalisaation kärkeen vuoteen 2030 mennessä. Tämä vahvistaa Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja houkuttelee maahamme kansainvälisiä osaajia. 

Opin.fi-palvelu kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan 

Korkeakoulut ovat julkaisseet Opin.fi-palvelun, joka kokoaa monipuolisen valikoiman korkeakoulujen avoimia opintoja ensimmäistä kertaa yhteen paikkaan. Palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailemisesta helppoa ja kiinnostavaa. Tämä on merkittävä askel kohti laajempaa digitaalista korkeakoulutuksen ekosysteemiä. 

– Kun esimerkiksi työurat pitenevät ja työelämän vaatimukset kasvavat, tarvitsemme kaikki oman osaamisen jatkuvaa päivittämistä ja kehittämistä. Nyt lanseerattu Opin.fi tarjoaa joustavan tavan reagoida muuttuvan työelämän tarpeisiin. Se on luotu iästä ja elämäntilanteesta riippumatta kaikille, jotka haluavat tutustua itsensä kehittämisen mahdollisuuksiin, kertoo Digivisio 2030 -hankkeen johtaja Hanna Nordlund

Opin.fi on kehitetty yhteistyössä korkeakoulujen ja tulevien käyttäjien kanssa. Pitkäaikaisessa kehitystyössä on osallistettu oppijoita ja korkeakouluja, jotta palvelu vastaisi mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeisiin. 

– Opin.fi on suunnattu erityisesti työikäisille, eikä sen käyttö edellytä aiempia korkeakouluopintoja. Palvelu on avoinna uuden kiinnostuksenkohteen tai ammatin etsijöille, uransa uudistajille sekä nykyistä osaamistaan työelämässä päivittäville. Palvelu tarjoaa monipuolisesti erilaisia tapoja kehittää osaamista, kuten kurssit, podcastit ja webinaarit, toteaa Nordlund. 

Keväällä mukana on 29 korkeakoulua, jotka tarjoavat tuhansia oppimisen mahdollisuuksia. Palvelussa on opintoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja opiskella voi sekä etänä että lähiopetuksessa. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan. Syksyllä loput kahdeksan korkeakoulua tulevat mukaan palveluun, jolloin tarjonta täydentyy ja laajenee merkittävästi samalla kun palvelun kehitystyö jatkuu. 

Lisätietoja antavat:

Hanna Nordlund, hankejohtaja 
Digivisio 2030 -hanke
hanna.nordlund@csc.fi
+358 50 354 0052

Vesa Saarikoski, rehtori 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Digivisio 2030 -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja
vesa.saarikoski@jamk.fi
+358 50 447 1003

Ilkka Niemelä, rehtori 
Aalto-yliopisto 
Unifin puheenjohtaja 
president@aalto.fi
+358 50 511 3013

Riitta Konkola, toimitusjohtaja-rehtori 
Metropolian Ammattikorkeakoulu  
Arenen puheenjohtaja 
riitta.konkola@metropolia.fi
+358 97 424 5000

TIIVISTELMÄ: DIGIVISIO 2030 -hanke 

  • Valtakunnallinen Digivisio 2030 -hanke on 37 Suomen korkeakoulujen yhteinen digitalisaatiohanke 
  • Hanke on syntynyt yhtenä ratkaisuna Suomen osaamistason nostoon erityisesti korkeakoulutuksen osalta sekä muihin ajankohtaisiin koulutushaasteisiin liittyen  
  • Hankkeen tehtävänä on nostaa Suomen osaamisen tasoa elämän eri vaiheissa, erityisesti työikäisissä, ja tehdä korkeakoulutuksesta joustavampaa ja saavutettavampaa.  
  • Hanke pyrkii samalla alueellisten erojen tasoittamiseen, kun opiskelu ei tulevaisuudessa ole enää aika- ja paikkasidonnaista, tukemaan työelämän muutosta sekä edistämään jatkuvaa oppimista.  
  • Käytännössä Digivision työ jakautuu seuraavasti: 
  • Tavoitteena on nostaa Suomi maailman johtavaksi maaksi joustavan oppimisen mallimaana sekä korkeakoulutuksen digitalisaatiossa vuoteen 2030 mennessä.  
  • Jatkuva oppiminen ja elinikäinen osaamisen kehittäminen: erityisesti työuran aikana tapahtuvan oppimisen tukeminen ja helpottaminen. 
  • Yksilölliset ja joustavat oppimispolut: oppijalähtöisyyden korostaminen ja opiskelijoiden erilaisten tarpeiden huomioiminen. 
  • Koulutusjärjestelmän kansainvälinen kilpailukyky: suomalaisen korkeakoulutuksen vetovoimaisuuden lisääminen. 
  • Ensimmäinen merkittävä käytännön toteutus on Opin.fi, joka on digitaalinen koulutustarjotin. Se on avattu käyttöön 15.4.2025 ja tarjonta laajenee merkittävästi vuoden aikana.  
  • Pitkän aikavälin tavoitteena Digivisio 2030 -hankkeella on nostaa Suomi korkeakoulutuksen digitalisaation kärkimaaksi vuoteen 2030 mennessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rauha Kiljunen-Ruotsalainen
Viestintäpäällikkö I Head of Communications 
Digivisio 2030 -hanke 
CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
rauha.kiljunen-ruotsalainen@csc.fi 
+358 40 511 7903

Kuvat

Opin.fi-palvelu kokoaa suomalaisten korkeakoulujen avoimet opinnot yhteen paikkaan.
Opin.fi-palvelu kokoaa suomalaisten korkeakoulujen avoimet opinnot yhteen paikkaan.
Lataa

Linkit

Digivisio

Tulevaisuudessa yhteiskuntamme tarvitsee yhä monipuolisempaa osaamista. Digivisio 2030 -hankkeessa suomalaiset korkeakoulut rakentavat yhdessä oppimiselle tulevaisuutta. Tavoitteena on oppimisen uusi aikakausi, jonka ytimessä on digipedagogiikan jatkuva kehittäminen ja jossa jokainen meistä voi helpommin oppia ja kerryttää osaamistaan muuttuvassa maailmassa.

www.digivisio2030.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Unikt samarbete mellan högskolor för att höja finländarnas kompetensnivå – den helt nya tjänsten Opin.fi har öppnats och är öppen för alla7.5.2025 11:24:35 EEST | Pressmeddelande

Målet med de finländska högskolornas riksomfattande projekt Digivision 2030 är att stärka finländarnas livslånga lärande och kompetens. Bakom projektet ligger 37 högskolor som i ett – även i internationella mått mätt – unikt samarbete tagit fram den helt nya tjänsten Opin.fi, som är öppen för alla. Målet med tjänsten är att göra högskolestudierna mer tillgängliga för alla finländare i olika skeden av livet och att på samhällsnivå bidra till att höja finländarnas kompetensnivå.

Uusi LUMI-tekoälytehdas mahdollistaa yrityksille ja tutkijoille tekoälyn täyden hyödyntämisen2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

LUMI-tekoälytehdas on yksi Euroopan unionin ensimmäisistä tekoälytehtaista. Se yhdistää saumattomasti maailmanluokan laskentatehon, korkealaatuisen datan ja huippuluokan osaamiskeskuksen saman katon alle. LUMI-tekoälytehdas tarjoaa suomalaisille yrityksille ja tutkijoille kattavan innovaatioympäristön asiantuntijapalveluineen. Palvelut ovat maksuttomia akateemisille tutkijoille, startupeille ja pk-yrityksille. LUMI-tekoälykeskus avataan tänään käyttöön.

LUMI AI Factory empowering European startups and SMEs to unlock AI’s full potential2.4.2025 08:00:00 EEST | Press release

The LUMI AI Factory, one of the European Union's first AI Factories, will be a pioneering AI solution that seamlessly integrates world-class computing power, high-value data, and top-tier AI talent. The LUMI AI Factory will act as a state-of-the-art expert support center and hub offering European companies and researchers a comprehensive innovation environment as well as unmatched support for AI-driven projects. The services will be free of charge for startups, SMEs, and academic researchers. Today marks the launch of the LUMI AI Factory.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye