Plan International

Rohkeat nuoret marssivat jälleen kuukautishäpeän poistamiseksi huutelijoita uhmaten – ”Olin aika kauhuissani, koska tunsin olevani vielä lapsi”

Jaa
Planin nuoret marssivat kadulla Helsingissä kantaen kylttejä Menkkamarssilla vuonna 2024.
Planin nuoret vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla vuonna 2024. Salla Merikukka Plan International Suomi

“Mun kuukautiset alkoivat juuri täytettyäni 12. Olin silloin aika kauhuissani, koska tunsin olevani vielä lapsi. Pelkäsin, että nytkö minun pitäisi aikuistua ja alkaa meikata ja pukea aikuisemmin. Pelkäsin sitäkin, etten voisi enää leikkiä leluilla tai nukkua pehmolelun kanssa.”

Näin kertoo akaalainen Johanna Peltomäki, 14. Johanna on Plan International Suomen lastenhallituksen jäsen.

“Kuukautisten alkaminen hävetti ja mietin olenko ainoa, jolla menkat on jo alkanut. Harrastin kilpauintia ja jännitin, huomataanko mun menkat esimerkiksi suihkutiloissa. Yritin piilotella ja salakuljettaa tamponeja vessaan”, Johanna kertoo.

Johannalle oli tärkeää kuulla isosiskolta, että menkkojen alkaminen on hyvä juttu ja merkki siitä, että kroppa toimii normaalisti.

”Ilmapiiri on kuukautisten ympärillä jostain syystä vähän kiusallinen”

Planin lastenhallitus ja nuoret vapaaehtoiset järjestävät historian toisen Menkkamarssin Helsingissä lauantaina 24.5. 2025 kuukaustishäpeän poistamiseksi. Marssi liittyy kansainväliseen kuukautispäivään, jota vietetään keskiviikkona 28.5.

“Menkkamarssilla näytämme ihmisille, että kuukautiset ovat normaali asia, eikä niitä pidä hävetä. Viime vuoden marssin aikana jotkut ihmiset nauroivat ja huutelivat meille. Se kielii siitä, että menkkoihin liittyy vielä paljon stigmaa”, sanoo Planin lastenhallituksen jäsen, helsinkiläinen Helinä, 16.

Helinä myöntää jännittävänsä näin intiimin asian vuoksi marssimista.

“Haluan kuitenkin osallistua marssille mahdollisista huutelijoista huolimatta. Jotta menkkahäpeään tai kuukautisköyhyyteen liittyviä asioita saadaan edistettyä, asian eteen täytyy tehdä jotain. “

Helinä on huomannut itsekin aristelevansa menkoista puhumista muiden kuullen.

“Ilmapiiri on kuukautisten ympärillä jostain syystä vähän kiusallinen, vaikka ne ovat täysin normaali asia.”

Sadat naiset avautuivat kuukautishäpeästä Planin viime vuoden tutkimuksessa

Plan International Suomen vuonna 2024 julkaistu kyselytutkimus osoitti, että kuukautishäpeä on edelleen merkittävä ongelma myös Suomessa.

Sadat tutkimukseen osallistuneista naisista pohtivat avoimesti kuukautisiin liittyviä häpeän tunteita, esimerkiksi näin:

“Vieläkin tuntuu ihan eri asialta, jos kuukautisten aikana tulee läpi- tai ohivuotoa kuin jos esimerkiksi haavaa peittäneestä laastarista tulisi verta läpi.”

“Itselläni oli vanhat vanhemmat ja asiasta ei kertakaikkiaan puhuttu kotona. Se oli kamalaa ja stressaavaa nuorelle.”

“Naisia myös vähätellään heidän kertoessaan kokemuksiaan kuukautisista. Tietämättömien ihmisten mielestä ei voi olla mahdollista, että kivun takia joutuu esimerkiksi jäämään töistä pois.”

“Itselleni ei ainakaan kotona puhuttu kuukautisista, enkä tiennyt äitini tai siskoni kuukautisista. Joskus alakouluiässä kuulin, että sellaiset on olemassa, ja päätin, että minä ainakin pystyn pidättelemään, enkä tarvitse vaippoja. Kun sitten omat kuukautiset alkoivat häpesin, enkä kehdannut kertoa kenellekään tai ostaa siteitä. Nyt omien lasten kanssa olen yrittänyt olla avoin ja kertoa sekä omista että kuukautisista yleensä niin tytölleni kuin pojallenikin.”

Monen lapsen koulu loppuu kuukautisiin

Nuoret tuntevat usein häpeää kuukautisista, eivätkä pysty keskustelemaan aiheesta avoimesti. Häpeä voi vaikuttaa heidän mielenterveyteensä ja koulunkäyntiin.

Miljoonat tytöt eri puolilla maailmaa eivät tiedä mitään kuukautisista ensimmäisten kuukautisten alkaessa.

Tässäkin kuussa kuukautisiin liittyvät stigmat rajoittavat tyttöjen elämää ympäri maailmaa. Ne aiheuttavat häpäisyä, eristämistä ja ahdistelua ja estävät tyttöjä käymästä koulua.

500 miljoonalla tytöllä ja naisella ei ole käytössään lainkaan kuukautissuojia tai mahdollisuuksia huolehtia kuukautishygieniastaan. Monissa maissa tytön koulutie katkeaa siihen, kun hänen kuukautisensa alkavat.

Kuukautissuojien ja turvallisten wc-tilojen puutteen lisäksi riittämätön tieto kuukautisista aiheuttaa häpeää sekä tyttöjen eristämistä ja nöyryyttämistä. Tytöt saatetaan esimerkiksi sulkea koteihinsa kuukautisten ajaksi.

Menkkamarssi huipentuu Maailma kylässä -festivaaleille

Planin Menkkamarssi alkaa Hakaniemen Viherniemenpuistosta 24.5. klo 14 ja kulkee Hämeentietä pitkin Kurviin ja Suvilahteen. Marssijat ovat Maailma kylässä -festivaaleilla klo 14.30–15.00.

Lisätiedot ja Menkkamarssille osallistuvien nuorten haastattelupyynnöt: Plan International Suomen viestinnän asiantuntija Miia Saari miia-riikka.saari@plan-international.org p. 050 563 3450.

Lisätietoja kuukautisten vaikutuksesta tyttöjen elämään ympäri mailman ja Planin kuukautisterveyteen liittyvästä työstä: Plan International Suomen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien asiantuntija Leena Mubarak, leena.mubarak@plan-international.org, p. 050 476 8937.

Avainsanat

Linkit

Plan International Suomi

Kehitysyhteistyö- ja humanitaarinen järjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti heikoimmassa asemassa olevan tyttöjen elämää ja suojelua. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Työskentelemme yli 80 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Plan International

Ehdokasasettelu on avattu - Planin tyttöpalkinto 2025 nostaa esiin tasa-arvon puolustajia5.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Planin tyttöpalkinnon voi saada Suomessa toimiva henkilö, ryhmä tai organisaatio, joka edistää merkittävästi tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Järjestö julkistaa voittajan kansainvälisen tyttöjen päivän aikaan lokakuussa. Tasa-arvotyötä on tärkeää tehdä näkyväksi ajassa, jossa globaalit kriisit ja tasa-arvoa vastustavat liikkeet uhkaavat murentaa tyttöjen ja naisten oikeuksien eteen tehtyä työtä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye