Väitös: Kuivaelektrodit ovat kustannustehokas ja toimiva tapa seurata sydänterveyttä sairaalan ulkopuolella
Sydänsairaudet aiheuttavat maailmanlaajuisesti 32 prosenttia kaikista kuolemista. Väitöskirjassaan tekniikan lisensiaatti Atte Joutsen kehitti kuivaelektrodeja puettaviin laitteisiin, jotka mahdollistavat pitkäaikaisen sydämen seurannan sairaalaympäristön ulkopuolella. Teknologialla voi havaita ja seurata terveysriskejä jopa ennen oireiden alkamista, mikä auttaa hoidon oikea-aikaisessa aloittamisessa.

Terveydenhuollon kasvavat paineet ja sydän- ja verisuonitautien yleisyys korostavat tarvetta uusille seurantaratkaisuille. Lääkintälaitteet ovat tärkeässä roolissa potilastiedon keräämisessä, hoitopäätöksissä ja hoidon seurannassa. Teknologian kehitys on lisännyt puettavien laitteiden käyttöä, ja ne tarjoavatkin kustannustehokkaan vaihtoehdon perinteisille sairaalalaitteille erityisesti pitkäaikaisessa sydänseurannassa.
Atte Joutsen tarkasteli väitöstutkimuksessaan kuivaelektrodien ominaisuuksia. Tavoitteena oli löytää sopivin ratkaisu sydämen toiminnan mittaamiseksi puettavilla laitteilla. Tutkimukseen sisältyi kenttätutkimus, jossa puettavaa laitetta testattiin eteisvärinäpotilailla.
– Perinteisesti sydänsähkökäyrää mitataan kertakäyttöisillä märkäelektrodeilla, mutta niiden käyttö vaatii valmistelua ja voi ärsyttää ihoa. Lisäksi pitkäaikaisessa käytössä märkäelektrodit pitää yleensä vaihtaa, ja siten niiden kulutus rasittaa myös ympäristöä, Joutsen kertoo.
Kuivaelektrodit tarjoavat ratkaisun näihin ongelmiin. Kuivaelektrodit eivät vaadi ihon esikäsittelyä, niitä ei tarvitse uusia ja ne pysyvät hyvin paikoillaan laitteen rakenteen ansiosta. Vaikka signaalin laatu ja liikehäiriöiden kesto eivät aina yllä märkäelektrodien tasolle, kuivaelektrodeilla varustetut puettavat laitteet mahdollistavat pitkäaikaisen mittauksen, joka tuottaa riittävää tietoa kliiniseen päätöksentekoon.
Tulokset osoittivat, että pinnaltaan kiinteät materiaalit, kuten ruostumaton teräs ja platina, toimivat elektrodeissa huokoisia materiaaleja paremmin. Kaikki elektrodimateriaalit kuitenkin kuluivat pesuissa, mikä vaikutti niiden sähköisiin ominaisuuksiin. Erityisesti ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kuivaelektrodeja ja optisia antureita sisältävä rannelaite osoitti toimivuutensa lääketieteellisessä käyttötarkoituksessa. Laite havaitsi eteisvärinän luotettavasti ja oli potilaista miellyttävä käyttää.
– Kuivaelektrodit toimivat puettavissa laitteissa. Puettava teknologia on kevyttä ja kulkee huomaamatta mukana. Sen avulla voidaan ajoissa havaita ja seurata terveysriskejä ennen kuin oireet etenevät terveysongelmiksi. Näin esimerkiksi verenohennuslääkitys voidaan aloittaa ajoissa ja ehkäistä eteisvärinän aiheuttama aivoinfarkti, Joutsen sanoo.
Tutkimuksen löydökset tarjoavat uusia näkökulmia kuivaelektrodien hyödyntämiseen ja tukevat samalla WHO:n ja YK:n globaalien terveyden edistämisen tavoitteiden saavuttamista. WHO:n jäsenmaat sopivat vuonna 2013 vähentävänsä ei-tarttuvista sairauksista johtuvia kuolemia 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. YK:n kestävän kehityksen tavoite tähtää ennenaikaisen kuolleisuuden vähentämiseen kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä.
Atte Joutsen asuu Tampereella ja työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa sairaalafyysikkona.
Väitöstilaisuus perjantaina 23. toukokuuta
Tekniikan lisensiaatti Atte Joutsenen biolääketieteen tekniikan alaan kuuluva väitöskirja Dry electrode solutions for measuring cardiac activity in wearable technology tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 23.5.2025 kello 12 Hervannan kampuksella, Festia-rakennuksen Pieni sali 1:ssä (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Ki Chon Connecticutin yliopiston lääketieteellisen tekniikan laitokselta. Kustoksena toimii professori Antti Vehkaoja Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Atte Joutsen
atte.joutsen@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Pajtim Statovci käsittelee siirtolaisuuteen liittyvää etnistä stereotypisointia, rasismia ja queeriyttä16.6.2025 13:29:00 EEST | Tiedote
Etniset stereotypiat, rasismi, queer-näkökulmat ja kulttuurinen identiteetti ovat ajankohtaisia ja merkittäviä teemoja niin yksilön kuin yhteisönkin tasolla – sekä kaunokirjallisuudessa että laajemmin kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Flóra Várkonyi tutkii niitä Pajtim Statovcin alkutuotantoon kuuluvissa romaaneissa Kissani Jugoslavia (2014) ja Tiranan sydän (2016). Monografia on ensimmäinen väitöstutkimus Suomessa ja kansainvälisestikin tunnetun ja palkitun kirjailijan teoksista.
Väitös: Vastuullinen arviointi ei johda täydellisyyteen, mutta tekee tutkimuksen arvioinnista oikeudenmukaisempaa ja läpinäkyvämpää16.6.2025 10:55:27 EEST | Tiedote
Tutkimus ja tutkijat ovat jatkuvan arvioinnin kohteena. Vaikka tutkimuksen arvioinnin haasteet ovat olleet jo pidempään tiedossa, alkoi keskustelu vastuullisemmasta arvioinnista herättää laajempaa mielenkiintoa tiedeyhteisössä vasta 2010-luvun alussa. Väitöstutkimuksessaan YTM Laura Himanen tutki, mitä vastuullisuus tutkimuksen arvioinnissa tarkoittaa, miksi sitä tarvitaan ja miten sitä toteutetaan käytännössä.
Väitös: Uusi luotettava arviointiväline mahdollistaa omaisten psykososiaalisen tuen palliatiivisen osastohoidon aikana16.6.2025 10:27:30 EEST | Tiedote
Omaisten tukeminen potilaan palliatiivisen hoidon aikana on haastavaa, sillä he kokevat sekä potilaan vointiin ja hoitoon että omaan selviytymiseensä liittyvää kuormitusta. Anu Soikkeli-Jalonen kehitti väitöskirjatutkimuksessaan arviointivälineen, joka auttaa tunnistamaan ja toteuttamaan omaisten tarpeita vastaavaa psykososiaalista tukea potilaan palliatiivisen osastohoidon aikana sairaalassa. Tämä lisää omaisten tukemisen mahdollisuuksia palliatiivisessa hoitoympäristössä.
Oxfordin huippuasiantuntija perehdyttää pakko-oireisen häiriön hoitoon Tampereella12.6.2025 15:04:47 EEST | Tiedote
Professori Paul Salkovskis Oxfordista, Iso-Britanniasta vierailee Tampereella luennoimassa 12.–13.6. Salkovskis on kansainvälisesti tunnustettu kliininen psykologi pakko-oireisen häiriön eli OCD:n (obsessive-compulsory disorder) tutkimuksen kognitiivisiin ja käyttäytymisterapioihin pohjautuvan hoidon alueella. Tampereen yliopiston kaksipäiväisessä seminaarissa tulevat psykoterapeutit saavat työkaluja toteuttaa OCD:n hoitoa tehokkaasti.
Tampereen yliopistosta valmistuu yli 2 100 tutkinto-opiskelijaa12.6.2025 12:39:40 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistosta valmistuu vuoden 2025 ensimmäisen puoliskon aikana reilut 2 100 tutkinto-opiskelijaa. Valmistujaisjuhlien puheenvuoroissa korostuu ilo kovasta työstä saadusta palkinnosta. Tärkeänä pidetään sitä, että korkeakoulutetulla on kykyä luottaa tietoon ja välittää sitä muille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme