Väitös: Kuivaelektrodit ovat kustannustehokas ja toimiva tapa seurata sydänterveyttä sairaalan ulkopuolella
Sydänsairaudet aiheuttavat maailmanlaajuisesti 32 prosenttia kaikista kuolemista. Väitöskirjassaan tekniikan lisensiaatti Atte Joutsen kehitti kuivaelektrodeja puettaviin laitteisiin, jotka mahdollistavat pitkäaikaisen sydämen seurannan sairaalaympäristön ulkopuolella. Teknologialla voi havaita ja seurata terveysriskejä jopa ennen oireiden alkamista, mikä auttaa hoidon oikea-aikaisessa aloittamisessa.

Terveydenhuollon kasvavat paineet ja sydän- ja verisuonitautien yleisyys korostavat tarvetta uusille seurantaratkaisuille. Lääkintälaitteet ovat tärkeässä roolissa potilastiedon keräämisessä, hoitopäätöksissä ja hoidon seurannassa. Teknologian kehitys on lisännyt puettavien laitteiden käyttöä, ja ne tarjoavatkin kustannustehokkaan vaihtoehdon perinteisille sairaalalaitteille erityisesti pitkäaikaisessa sydänseurannassa.
Atte Joutsen tarkasteli väitöstutkimuksessaan kuivaelektrodien ominaisuuksia. Tavoitteena oli löytää sopivin ratkaisu sydämen toiminnan mittaamiseksi puettavilla laitteilla. Tutkimukseen sisältyi kenttätutkimus, jossa puettavaa laitetta testattiin eteisvärinäpotilailla.
– Perinteisesti sydänsähkökäyrää mitataan kertakäyttöisillä märkäelektrodeilla, mutta niiden käyttö vaatii valmistelua ja voi ärsyttää ihoa. Lisäksi pitkäaikaisessa käytössä märkäelektrodit pitää yleensä vaihtaa, ja siten niiden kulutus rasittaa myös ympäristöä, Joutsen kertoo.
Kuivaelektrodit tarjoavat ratkaisun näihin ongelmiin. Kuivaelektrodit eivät vaadi ihon esikäsittelyä, niitä ei tarvitse uusia ja ne pysyvät hyvin paikoillaan laitteen rakenteen ansiosta. Vaikka signaalin laatu ja liikehäiriöiden kesto eivät aina yllä märkäelektrodien tasolle, kuivaelektrodeilla varustetut puettavat laitteet mahdollistavat pitkäaikaisen mittauksen, joka tuottaa riittävää tietoa kliiniseen päätöksentekoon.
Tulokset osoittivat, että pinnaltaan kiinteät materiaalit, kuten ruostumaton teräs ja platina, toimivat elektrodeissa huokoisia materiaaleja paremmin. Kaikki elektrodimateriaalit kuitenkin kuluivat pesuissa, mikä vaikutti niiden sähköisiin ominaisuuksiin. Erityisesti ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kuivaelektrodeja ja optisia antureita sisältävä rannelaite osoitti toimivuutensa lääketieteellisessä käyttötarkoituksessa. Laite havaitsi eteisvärinän luotettavasti ja oli potilaista miellyttävä käyttää.
– Kuivaelektrodit toimivat puettavissa laitteissa. Puettava teknologia on kevyttä ja kulkee huomaamatta mukana. Sen avulla voidaan ajoissa havaita ja seurata terveysriskejä ennen kuin oireet etenevät terveysongelmiksi. Näin esimerkiksi verenohennuslääkitys voidaan aloittaa ajoissa ja ehkäistä eteisvärinän aiheuttama aivoinfarkti, Joutsen sanoo.
Tutkimuksen löydökset tarjoavat uusia näkökulmia kuivaelektrodien hyödyntämiseen ja tukevat samalla WHO:n ja YK:n globaalien terveyden edistämisen tavoitteiden saavuttamista. WHO:n jäsenmaat sopivat vuonna 2013 vähentävänsä ei-tarttuvista sairauksista johtuvia kuolemia 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. YK:n kestävän kehityksen tavoite tähtää ennenaikaisen kuolleisuuden vähentämiseen kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä.
Atte Joutsen asuu Tampereella ja työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa sairaalafyysikkona.
Väitöstilaisuus perjantaina 23. toukokuuta
Tekniikan lisensiaatti Atte Joutsenen biolääketieteen tekniikan alaan kuuluva väitöskirja Dry electrode solutions for measuring cardiac activity in wearable technology tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 23.5.2025 kello 12 Hervannan kampuksella, Festia-rakennuksen Pieni sali 1:ssä (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Ki Chon Connecticutin yliopiston lääketieteellisen tekniikan laitokselta. Kustoksena toimii professori Antti Vehkaoja Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Atte Joutsen
atte.joutsen@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Neljän miljoonan euron SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja palveluja13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen haastaa sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Laajan SECHA-konsortiohankkeen tavoitteena on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi ja tutkia, miten sähköistyvä liikenne voi toimia joustoresurssina energiajärjestelmälle ja siten edistää myös energiajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä. SECHA-hanke myös selvittää, miten kehittyvistä uusista ratkaisuista ja palveluista voi syntyä uutta liiketoimintaa.
Kutsu medialle: Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla 15.5.202512.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla tiedeyhteisölle, omille sidosryhmilleen sekä suurelle yleisölle. Luentojen myötä professorit myös toivotetaan tervetulleiksi yliopistoyhteisöön. Tänä vuonna juhlaluentonsa pitää 23 uutta professoria.
Tiukat kieliasenteet aiheuttavat Suomessa ulkopuolisuuden kokemuksia – ”Oikeus suomen kieleen kuuluu kaikille”12.5.2025 09:05:56 EEST | Tiedote
Tutkijoiden mukaan puhdaskielisyyden ihanne heijastuu suomalaisten kieliasenteisiin yhä tänäkin päivänä. Jos tietynlaisesta tavasta puhua tehdään mittari suomalaisuudelle, moni jää ulkopuolelle.
Väitös: Taipumus todellisuuspakoisuuteen ennustaa addiktioiden kehittymistä9.5.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Yksilön kokema todellisuuspakoisuus on yhteydessä päihteiden käyttöön sekä liialliseen rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja internetin käyttöön, selviää YTM, KTM Hannu Jouhkin tuoreesta sosiaalipsykologian alan väitöskirjasta.
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme