Vapriikki

Museoiden yössä Tampereella artisteja ja opastuksia 17.5.

Jaa

Lauantaina 17.5. Tampereen valtaa Museoiden yö, joka tarjoaa yli 100 ohjelmanumeroa ja 30 kohdetta ympäri kaupunkia. Kohteiden välillä liikennöivät Nyssen Museoiden yö -bussit, joiden kyytiin pääsee tapahtumarannekkeella. Tämän vuoden ohjelma tarjoaa paitsi kiinnostavia näyttelyitä ja asiantuntijoiden tapaamisia, myös huikeita artisteja sekä hyvää ruokaa ja juomaa!

Ihmisiä kävelee puistossa aurinkoisena päivänä, taustalla näkyy Näsinneula.
Museoiden yö kerää Tampereen keskustaan suuren määrän kulttuurista kiinnostuneita lauantaina 17.5. Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto

Tapahtuman tuottaja Wilhelmiina Saikkonen on ollut mukana järjestämässä Museoiden yötä jo 8 vuotta, ja päässyt näkemään tapahtuman kasvun aitiopaikalta.

-Museokäyntien määrä on lisääntynyt vuosittain, minun aikanani yhteensä noin 3000:lla. Viime vuonna illan aikana kertyi yli 10 000 museokäyntiä, Saikkonen kertoo.

-Erityisen suosituksi ohjelmaksi ovat viime vuosina nousseet museoiden erikoisopastukset ja ulkokierrokset, joita pääsee näkemään vain Museoiden yössä, Saikkonen sanoo.


Tänäkin vuonna ulkokierroksilla voi tutustua muun muassa Tampereen jugendrakennuksiin, Tammerkosken teollisuusmaisemaan, Milavidan puistoon ja arkkitehtuuriin, tai lähteä unohtumattomalle matkalle taiteilija Salvador Dalín johdolla surrealistisen taiteen syvyyksiin!

Yli 100 ohjelmanumeroa

Illan aikana museoihin pääsee vain tapahtumarannekkeella, jonka voi kuitenkin ostaa etuhintaan, jos omistaa Museokortin. Rannekkeella avautuu koko illan ohjelma, työpajat, konsertit, asiantuntijaopastukset sekä bussimatkat. Tarjolla on yli 100 ohjelmanumeroa.                   

Monessa museossa esiintyy artisteja.

-Tänä vuonna esimerkiksi Sara Hildénillä esiintyy Lyyti, Werstaalla M, Amurin museokorttelissa Samanna ja Vapriikissa Kummeli sekä Joni Ekman, vain muutamia mainitakseni, sanoo Saikkonen.

-Osa ohjelmista tulee olemaan todella suosittuja, näin ennakoimme esimerkiksi Vapriikin Kummelin osalta, Saikkonen kertoo.

-Jos jonkin esityksen kokeminen on ehdottoman tärkeää, kannattaa varautua tulemaan paikalle hyvissä ajoin, hän vinkkaa.

 

Eväät iltaan museokahviloista

Onnistuneeseen iltaan kuuluvat tietysti hyvä ruoka ja juoma.

-Monessa kohteessa on tarjolla ruokaa ja juomaa joko museokahvilassa tai pop-up-myyntinä, Saikkonen kertoo.

-Esimerkiksi Väinö Linnan aukiolla on illalla Bun Bun Bike, joka tarjoaa Itsetehtyjä vegaanisia bao buneja ja virvokkeita. Ja Tampereen taidemuseolla on Aivoliiton Pirkanmaan AVH-yhdistyksen vohvelien paisto- ja myyntipiste auki niin kauan kuin taikinaa riittää, Saikkonen listaa.

-Vapriikin ravintola Valssi puolestaan on suunnitellut Kummeli-teemaisen juomalistan ilahduttamaan illan asiakkaita.
 

Bussilla museokierrokselle

Tampereen joukkoliikenteen Museoiden yö -linjalla ja reitillä liikennöi kaksi bussia klo 18–22.30. Ensimmäinen bussi starttaa Vapriikin pihasta klo 18, lähdöt n.25 minuutin välein. Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä maksutta. Tampereen matkailuoppaat ry:n auktorisoidut oppaat pitävät nonstop-opastuksia Museoiden yö -busseissa.

-Oppaat kertovat nysseissä parhaita paloja Tampereen historiasta, nähtävyyksistä ja tietenkin museoista, kertoo Saikkonen.

-Bussit pysähtyvät Museoiden yö -pysäkeillä, jotka löytyvät Museoiden yön kartasta tapahtuman nettisivuilta sekä ohjelmasta.


Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö kuuluu suosittuihin La Nuit des Musées/ Lange Nacht der Museen -museotapahtumiin, joita järjestetään Keski-Euroopassa ympäri vuoden.

Museoiden yötä ovat toteuttamassa Amurin museokortteli, Emil Aaltosen museo, Grafiikanpaja Himmelblau, Galleria Saskia, Hiekan Taidemuseo, Juicen kirjasto, Kalevankankaan iso kappeli, Kulttuuritalo Laikku, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Museo Milavida, Muumimuseo, Nootti, Olgan kellari, Pispalan kirkko, Pirkanmaan maakuntamuseo, Postimuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Suomen Nyrkkeilymuseo, Suomen pelimuseo, Tallipiha, Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen taidemuseo, Työväenmuseo Werstas, Vapriikin kuva-arkisto ja museokeskus Vapriikki sekä Kalevankankaan iso kappeli ja Pispalan kirkko.

Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii edellisvuosien tapaan NYSSE ja Tamperelainen.

Museoiden yön verkkosivut ovat osoitteessa Museoidenyo.tampere.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Wilhelmiina Saikkonen
Museoiden yö, tuottaja
044 560 8252
wilhelmiina.saikkonen@tampere.fi

Kuvat

Ihmisiä kävelee puistossa aurinkoisena päivänä, taustalla näkyy Näsinneula.
Museoiden yö kerää Tampereen keskustaan suuren määrän kulttuurista kiinnostuneita lauantaina 17.5.
Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Museoiden yö järjestetään Tampereella 17.5.10.4.2025 09:32:44 EEST | Tiedote

Yksi lippu - monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 30 kohdetta ja yli 100 ohjelmanumeroa! Museoiden yötä vietetään jälleen keväisenä kaupunkijuhlana. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 17.5. Ohjelma starttaa kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye