Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

LUMO-ohjelmasta tukea Pohjois-Pohjanmaan luonnon monimuotoisuuden edistämiseen

Jaa

Pohjois-Pohjanmaalla on käynnistetty luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman (LUMO-ohjelma) valmistelu. LUMO-ohjelmatyössä on tähän mennessä koottu yhteen tietoa Pohjois-Pohjanmaan luonnosta ja tunnistettu maakunnan arvokkaimmat luonnon monimuotoisuuskeskittymät. Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelma laaditaan osana valtakunnallista Priodiversity LIFE -hanketta.

Kesäinen Vesisuo Muhoksella.
Pohjois-Pohjanmaa on soiden hallitsema maakunta. Luonnontilaisilla soilla on tärkeä merkitys mm. hiilen sitomisessa, tulvien suojelussa ja vesien puhdistamisessa. Ojitettuja soita voidaan palauttaa kohti luonnontilaa ennallistamistoimien avulla. Kuvassa Vesisuo Muhoksella. Kuva Antje Neumann, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelman tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnassa. Työtä tehdään yhdessä maakunnan keskeisten sidosryhmien kanssa seuraavien kolmen vuoden aikana. 

LUMO-ohjelman valmistelu etenee vaiheittain ja ensimmäisessä vaiheessa on tunnistettu olemassa olevan luontotiedon perusteella maakunnan arvokkaimpia monimuotoisuuskeskittymiä. Maakunnalliset monimuotoisuuskeskittymät ovat alueita, joilla maakunnalle ominaisten eri luontotyyppien ja lajien monimuotoisuus on korkeimmillaan. Pohjois-Pohjanmaalla keskittymiä on tässä vaiheessa tunnistettu 13 kappaletta. 

“Maakuntamme luonto on valtavan monipuolinen kokonaisuus Perämeren rannikolta laajojen aapasoiden alueelle ja aina Koillismaan vaarametsiin asti. Maakunnassamme esiintyy myös lajeja, joita ei tavata missään muualla Suomessa”, biodiversiteettikoordinaattori Jussi Jyväsjärvi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo. 

Priodiversity LIFE -hankkeen toimijat tulevat suunnittelemaan maanomistajille vapaaehtoisia luonnonhoidon ja ennallistamisen toimia valikoiduilla monimuotoisuuskeskittymillä ja niitä yhdistävillä alueilla. 

“Kohdentamalla luonnon monimuotoisuuden turvaamistoimia alueille, joilla sekä tarve että hyöty on suurin, hyödynnämme käytettävissä olevat eurot tehokkaasti ja vaikuttavasti”, toteaa Jussi Jyväsjärvi. 

Toimilla estetään elinympäristöjen tilan heikkenemistä tai nopeutetaan elinympäristöjen palautumista kohti luonnontilaa, parannetaan arvokkaan lajiston elinolosuhteita ja lisätään luontotyypeille ominaisten rakennepiirteiden määrää. 

Maanomistajille vapaaehtoista 

Monimuotoisuuskeskittymien maanomistus on vaihtelevaa, ja erityisen tärkeää on saada innostettua yksityisiä maanomistajia mukaan. 

“Olemme huomanneet, että maanomistajat ovat olleet kiinnostuneita luonnonhoitohankkeista. Toimien vapaaehtoisuus on kuitenkin maanomistajille tärkeää“, kenttäpäällikkö Markku Ekdahl Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta toteaa. 

“Monimuotoisuuskeskittymille sijoittuville metsätiloille aukeaa uusia mahdollisuuksia monimuotoisuuden lisäämiseksi. Rahoitusta ja neuvontaa monenlaisiin luonnonhoitohankkeisiin on hyvin tarjolla. Toivoisin että maanomistajat miettisivät oman tilansa luonnonhoidon avainkohteita ja ryhtyisivät toimenpiteisiin. Tarvittaessa apua ja tietoa rahoitusmahdollisuuksista voi kysellä meiltä ja ELY-keskukselta“, luonnonhoidon asiantuntija Ville Koukkari Suomen metsäkeskuksesta sanoo. 

Työ jatkuu Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelmassa 

Monimuotoisuuskeskittymien tunnistaminen on ensimmäinen askel Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelmatyössä. Entistä avoimempi ja jatkuvasti tarkentuva luontotieto kasvattaa ymmärrystä maakunnan arvokkaasta luonnosta sekä luonnon tilaa parantavien ja heikentävien toimien merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle. Maakunnallisia toimijoita otetaan entistä laajemmin ja vahvemmin mukaan LUMO-työhön mm. erilaisissa työpajoissa, jotka käynnistyvät syksyllä 2025. Työpajojen tarkoituksena on muodostaa eri toimijoiden kesken yhteinen näkemys, miten Pohjois-Pohjanmaan luonnon monimuotoisuutta voidaan jatkossa turvata ja edistää.

Priodiversity LIFE -hanke tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla voimme pysäyttää luontokadon. Hanke kokoaa yhteen laajan ja monipuolisen joukon sitoutuneita toimijoita, joilla on yhdessä mahdollisuus löytää vaikuttavimmat ja kustannustehokkaimmat keinot luontokadon pysäyttämiseen Suomessa. Priodiversity LIFE -hanke luo edellytyksiä tehdä luontokadon torjunnasta uutta osaamista suomalaisille yrityksille sekä luoda Suomesta kansainvälisen tason osaaja. Priodiversity LIFE -hanketta koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut. 

Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

LIFE%20Euroopan%20unionin%20osarahoittama%2C%20Natura%202000%20ja%20Priodiversity%20-logot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biodiversiteettikoordinaattori Jussi Jyväsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 109, jussi.jyvasjarvi@ely-keskus.fi

Kenttäpäällikkö ja metsäasiantuntija Markku Ekdahl, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, puh. 040 357 6377, markku.ekdahl@mtk.fi

Luonnonhoidon asiantuntija Ville Koukkari, Suomen Metsäkeskus, puh. 040 546 5025, ville.koukkari@metsakeskus.fi

Kuvat

Pohjois-Pohjanmaan monimuotoisuuskeskittymät kartalla.
Pohjois-Pohjanmaan monimuotoisuuskeskittymät kartalla.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Talouden nousu viivästynyt ja uusi globaalitalouden epävarmuus varjostaa Pohjois-Pohjanmaan elinkeinojen ja työllisyyden näkymiä29.4.2025 10:27:26 EEST | Tiedote

Pitkään kestäneen matalasuhdanteen on odotettu taittuvan kasvuksi tänä vuonna. Merkittävää talouden piristymistä ei ole vielä toteutunut, vaikka positiivisia viestejä maakunnan eri toimialoilta onkin saatu. Kansallisella tasolla moni ennustelaitos on siirtänyt tai madaltanut aiempia talouden kasvulukujaan poikkeuksellisen epävarmojen näkymien edessä. Pohjois-Pohjanmaalla odotukset loppuvuodelle ovat maltilliset ja odottavat. Selkeää talouden ja työllisyyden kasvua ennakoidaan ensi vuodelle. Nousun edellytys on, ettei USA:n vastikään aloittama tullimaksupolitiikka eskaloidu laajaksi pitkäkestoiseksi markkinahäiriöksi.

Yleisötilaisuus Rahkakurun tuulivoimahankkeen ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Merijärvellä ja etäyhteydellä 27.5.202529.4.2025 08:52:05 EEST | Tiedote

Rahkakurun tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän sähkönsiirron YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 27.5.2025 klo 17–19 Merijärven Koivupuhdon koululla (Merijärventie 106, 86220 Merijärvi) ja etäyhteydellä (Teams), jonka linkki on saatavilla hankkeen verkkosivulla osoitteessa www.ymparisto.fi/rahkakurun-tuulivoima-YVA. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Prokon Wind Energy Finland Oy) ja YVA-konsultin (Ecobio Oy) edustajat. Paikan päällä on kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Arviointiselostus on nähtävillä 29.4.–28.6.2025 seuraavissa paikoissa: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut, Veteraanikatu 1, 90130 Oulu Merijärven kunnanvirasto, Kunnantie 1, 86220 Merijärvi Merijärven kunnankirjasto, Merijärventie 104, 86220 Merijärvi Oulaisten kaupungintalo, Oulaistenkatu 12, 86300 Oulainen Oulaisten kaupunginkirjasto, Sahanka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye