EU eroon venäläisestä energiasta Suomen esimerkin mukaisesti
Tänään tiistaina julkaistun tiedonannon mukaan EU:n komissio haluaa kiirehtiä kaiken energiayhteistyön katkaisemista Venäjän kanssa. Suomen kansallinen energia- ja ilmastopolitiikka voi nyt näyttää mallia muille.
Euroopan komissio julkaisi tänään tiistaina suunnitelmansa luopua venäläisestä energiasta mahdollisimman pian. Uusien kaasu- ja öljysopimusten tekeminen Venäjän kanssa kielletään vuoden 2025 loppuun mennessä, ja kaupankäynti olemassa olevien sopimusten puitteissa vuoden 2027 loppuun mennessä. Samalla kaasun ja öljyn alkuperän seurantaa ja toimitusketjun läpinäkyvyyttä parannetaan ja kansainvälistä yhteistyötä vahvistetaan Venäjän varjolaivaston torjumiseksi.
Noin 13 % EU:n kaasusta arvioidaan tänä vuonna tulevan Venäjältä. Määrä on laskussa, edellisenä vuonna määrä oli 18 %.
Komissio pyrkii myös löytämään keinoja riippuvuuden katkaisemiseksi myös venäläisen ydinpolttoaineen osalta. EU:ssa käytetystä uraanista tulee 13 % Venäjältä. Polttoaineen valmistuksen eri vaiheissa, kuten uraanin rikastuksessa, Venäjän osuus on 25 % EU:hun tulevasta polttoaineesta.
- Ydinenergian osalta komissio lähettää nyt selvän signaalin jäsenmaille ja markkinatoimijoille siitä, että venäläiselle polttoaineelle ja sen jalostukselle tulee löytää muita vaihtoehtoja, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Tässä on myös selkeä viesti siitä, että ydinteknologiaa ja tarvittavien polttoaineiden jalostusta kannattaa kehittää Euroopassa. Sitä tarvitaan Euroopan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Suomi on ollut keskusteluissa esillä esimerkkimaana, Suomeen ei enää tuoda lainkaan venäläistä kaasua tai öljyä ja Suomeen tuodulle venäläiselle ydinpolttoaineelle on kehitteillä länsimainen vaihtoehto.
- Suomi on luopumisensa tehnyt ja se oli mahdollista ennen kaikkea siksi, että olimme yrityksinä ja yhteiskuntana varautuneet vaihtuviin tilanteisiin, Leskelä sanoo. - Energiavalikoimamme oli monipuolinen jo valmiiksi, ja Venäjän aloittaessa hyökkäyssotansa helmikuussa 2022 yritykset käynnistivät ripeästi toimet venäläisestä energiasta irtautumiseksi.
Keski-Euroopan energiajärjestelmät ovat monin paikoin vähemmän joustavia muutoksille, johtuen esimerkiksi siitä, että huomattavaa osaa kotitalouksista lämmitetään kaasulla ja kaasun kuluttajahinta on poliittisesti herkkä kysymys. Yritysten ja kotitalouksien fossiilisen energian korvaamista on tarpeettomasti hidastettu, jolloin myös paine edelleen tuoda Venäjältä on suurempi ja korvaaminen haastavampaa.
- Ilmastokotiläksyjen tekeminen hyvissä ajoin oli keskeinen vahvuutemme myös ulkopoliittisesti, nyt meillä on eurooppalaisessa vertailussa sekä vähäpäästöistä, että edullista energia runsaasti tarjolla, samalla kun Keski-Eurooppa on edelleen riippuvainen maakaasusta, toteaa Energiateollisuus ry:n kaasumarkkina-asiantuntija Heikki Lindfors. – Suomessa kaasun rooli on jäänyt vähäiseksi, talviin keskittyvä tarve pystytään kattamaan muun muassa uusien terminaalien kautta, Lindfors jatkaa.
Nyt annettu tiedonanto on komission suunnitelma, ei lainsäädäntöesitys. Niitä annetaan lähikuukausina, minkä jälkeen ne menevät jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsittelyyn.
Yhteyshenkilöt
Heikki Lindforsjohtava asiantuntijaVety ja kaasut
Puh:+358 400 21 6797heikki.lindfors@energia.fiJukka Leskelätoimitusjohtaja
Puh:+358 50 593 7233jukka.leskela@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Komissio esittää 90 % päästövähennystavoitetta vuodelle 20402.7.2025 14:40:12 EEST | Tiedote
Euroopan komissio esittää ilmastolain päivityksessä, että päästöjä pitää 2040 mennessä vähentää 90 % vuoden 1990 tasosta. Tavoite vahvistaa Suomen vähähiilisyydelle perustuvia mahdollisuuksia, jos tilaisuuteen osataan tarttua. Energiateollisuus pitää esitystä hyvänä.
Ydinenergialain kokonaisuudistus etenee oikeaan suuntaan26.6.2025 11:08:39 EEST | Tiedote
Ydinenergialaki tuli lausuntokierrokselle tänään. Ydinenergialain kokonaisuudistus on tervetullut ja se etenee oikeaan suuntaan. Ydinenergialla on tärkeä rooli teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen päästövähennyksissä sekä Suomen kilpailukyvyn varmistamisessa
Sähkömarkkinalain päivitys: Kapasiteettitiekartat auttavat löytämään tilaa sähköverkoista, investointiedellytyksiä sähköverkkoihin pitää parantaa23.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Heinäkuun alussa voimaan tulevaan päivitettyyn sähkömarkkinalakiin sisältyy velvoite, joka velvoittaa verkkoyhtiöitä julkaisemaan tietoa vapaasta kapasiteetista. Muutos auttaa puhtaan energian investointien suunnittelua, mutta ei riitä ilman, että sähköverkkojen kapasiteettia voidaan lisätä investoimalla verkkoihin
Kuluttajakysely sähkömarkkinoista: asiakkaiden luottamus on kohentunut, mutta ei vielä energiakriisiä edeltävälle tasolle17.6.2025 10:02:00 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan kolme neljännestä uskoo sähkön riittävyyteen. Myös luottamus jakelun toimitusvarmuuteen on korkealla. Verkkopalvelun hinnan kohtuullisuuteen taas luotetaan vähiten. Luottamus sähkön tuotannon kehitykseen yhä ympäristöystävällisemmäksi on kasvanut kahden vuoden aikana. Korkeinta luottamus on sähkönkäytöstään tietoisimman ryhmän, pörssiasiakkaiden keskuudessa.
Taustatilaisuus (teams) puhtaan siirtymän investoinneista ja datakeskusten asemasta energiajärjestelmässä tiistaina 17.6. klo 12.30-13.3013.6.2025 08:07:45 EEST | Kutsu
Energiateollisuus järjestää yhdessä Fingridin kanssa taustatilaisuuden puhtaan siirtymän investoinneista ja datakeskusten asemasta energiajärjestelmässä energian kuluttajina, sen joustavina käyttäjinä ja tuottajina. Taustatilaisuudessa kerrotaan myös, miten maahamme tulossa olevat investoinnit vaikuttavat sähkömarkkinoihin ja energiajärjestelmän toimintaan ja miten sähköverkot pystyvät vastaamaan kasvavaan kysyntään maan eri osissa. Esittelemme arvioita vihreiden investointien vaikutuksesta sähkönkulutuksen kasvuun. Myös sähköntuotantoa tulossa runsaasti lisää. Arvioimme myös investointitarvetta sähköverkkojen osalta, sekä sitä, kuka verkkoinvestoinnit maksaa. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä esittelee energiajärjestelmää ja Fingridin yhteiskuntasuhteet ja viestintä -yksikön päällikkö Mikko Heikkilä arvioi tilannetta siirtokapasiteetin näkökulmasta. Tilaisuuteen voi ilmoittautua viestillä jukka.relander@energia.fi tai osallistua suoraan tästä linkistä: Liity kokoukseen
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme