Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Sosiaali- sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut tiivistävät yhteistyötään - asiakas nopeammin palveluihin

Jaa

Varhan asiakasohjaus Soihtu sekä perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat tiivistäneet yhteistyötään toukokuun 2025 alusta lähtien koko Varhan alueella. Asiakas saa laaja-alaisen arvion tilanteestaan ja haasteiden perusteella hänet ohjataan oikeaan palveluun tai ohjattuun omahoitoon.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Asiakas- ja palveluohjaus Soihtu vastaanottaa ja arvioi uusien asiakkaiden sosiaalihuoltolain mukaiset ilmoitukset ja yhteydenotot koko Varhan alueella ja ehkäisee raskaiden palveluiden tarvetta. Perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut taas ennaltaehkäisevät mielenterveyteen liittyviä haasteita sekä arvioivat ja hoitavat mielenterveys- ja päihdeongelmia. Yhteistyöstä on jo hyviä kokemuksia.

Salon pilotista koko alueen palveluksi toukokuussa 2025

Salossa on keväästä 2023 lähtien pilotoitu mallia, jossa mielenterveys- ja päihdepalveluiden sairaanhoitaja on työskennellyt asiakasohjaus Soihdussa 18–65-vuotiaiden parissa.

– Olemme arvioineet tiiviissä yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sekä hoidon tarvetta. Kokemukset pilotoinnista ovat olleet positiivisia sekä asiakkaan että työntekijöiden näkökulmasta, Soihdun asiakasohjauspäällikkö Johanna Lehtola kertoo.

Asiakkaille tiivis yhteistyö asiakasohjaus Soihdun sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden välillä tarkoittaa entistä laaja-alaisempana arviointina sekä nopeampaa väylää sekä sosiaali- että mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Sote-työparimallin kautta päästään nopeasti pureutumaan yhdessä asiakkaan kanssa tilanteeseen monialaisesti sekä ratkaisemaan ongelmien juurisyitä.

– Työntekijöiden näkökulmasta yhteistyöllä saavutetaan entistä sujuvampi palveluprosessi, kun asiakkaan tilannetta päästään heti pohtimaan yhdessä asiakkaan kanssa moniammatillisesti, mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö Minna Mild avaa.

Jos taustalla on mielenterveys- ja päihdeongelmia, Soihdun sairaanhoitaja voi hoidontarpeen arvion jälkeen ohjata asiakkaan suoraan häntä parhaiten auttavan palvelun pariin tai toteuttaa itse lyhytkestoisia hoitointerventioita kuten esim. ohjattua omahoitoa.

Asiakasohjaus Soihdun ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden sote-työparityöskentelyn malli on laajentunut toukokuun alussa koko Varhan alueelle. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden sairaanhoitajat työskentelevät yhteistyössä Soihdun kanssa toukokuusta syyskuuhun asteittain asiakasohjaus Soihdun Turun, Uudenkaupungin, Liedon, Loimaan, Raision, Paraisten, Kemiön ja Kaarinan alueella. Käytännössä näiden toimipisteiden jalkautuva toiminta kattaa kaikki Varhan alueen kunnat.

Huoli-ilmoitusten määrät kasvussa

Vuonna 2024 alle 65-vuotiaista vastaanotettiin yhteensä 9067 sosiaalihuoltolain mukaista ilmoitusta tai yhteydenottoa. Määrässä on kasvua edelliseen vuoteen 40 prosenttia.

Työikäisten huoli-ilmoitusten taustalla on yleisesti taloudellisia haasteita, asunnottomuutta tai sen uhkaa, huolta henkilön pärjäämisestä ja lähisuhdeväkivaltaan liittyviä ongelmia. Joskus esim. taloudellisten haasteiden taustalla saattaa olla päihteisiin tai mielenterveyteen liittyviä haasteita tai vaikkapa peliriippuvuutta. Yhteistyöllä pystytään vastaamaan näihinkin ongelmiin aiempaa paremmin.

Asiakasohjaus Soihtu:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Egentliga Finlands välfärdsområde undersökte situationen i skolorna: Nikotin på rasterna – användningen av e-cigaretter hotar skolfreden6.5.2025 13:36:28 EEST | Pressmeddelande

Varha genomförde en enkät bland läroanstalterna i regionen om elevernas användning av nikotinprodukter. E-cigaretter och nikotinpåsar har gått om användningen av traditionella tobaksprodukter i skolor i Egentliga Finland. I synnerhet utgör e-cigaretterna en utmaning för skolornas vardag. Skolorna behöver mer stöd för att kunna genomföra förebyggande rusmedelsarbete i framtiden.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue selvitti koulujen tilannetta: Nikotiinia välitunneilla – sähkötupakointi uhkaa koulurauhaa6.5.2025 13:36:28 EEST | Tiedote

Varha toteutti kyselyn alueen oppilaitoksille oppilaiden nikotiinituotteiden käytöstä. Sähkötupakka ja nikotiinipussit ovat ohittaneet perinteisten tupakkatuotteiden käytön Varsinais-Suomen kouluissa. Etenkin sähkötupakointi aiheuttaa haasteita koulujen arkeen. Koulut tarvitsevat jatkossa lisää tukea ehkäisevän päihdetyön toimeenpanoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye