Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Viisi suurta kaupunkia julkaisi vapaaehtoiset kestävyysraporttinsa

Jaa

Viisi suurta kaupunkia – eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Turku – julkaisivat vapaaehtoiset kestävyysarvionsa tänään 7. toukokuuta. Vapaaehtoinen kestävyysarvio viittaa siihen, että arvioita ei ohjaa lakisääteinen pakko, vaan tarve kehittää kaupunkien toimintaa.

Kaupunkien arvioissa korostuu, että kestävää kehitystä tulee lähestyä laajasti: Likimain kaikki kaupunkien toiminta liittyy kestävään kehitytykseen. Myös monialainen johtaminen on tarpeen. Lisäksi asukkaita ja sidosryhmiä tarvitaan mukaan sekä tuomaan erilaisia näkökulmia että rakentamaan yhdessä ratkaisuja kestävään kehitykseen liittyviin haasteisiin.

Ympäristöön liittyvinä huolina kaupunkien raporteissa nousevat esille ongelmat ilmastonmuutoksen hillinnässä, resurssien ylikulutus, alhainen kierrätysaste sekä kaupunkikasvun tasapainottaminen luonnon monimuotoisuuden kanssa.

Myös segregaatio, sosiaalinen eriarvoisuus ja työttömyyden kasvu nousevat huolina esille kaupunkien raporteista. Myös koetun turvallisuuden heikkeneminen ja sukupuoleen perustuva väkivalta herättävät huolta.

Kaupunkien onnistumisia ovat muun muassa päästöjen merkittävä vähentäminen ja uusien, kestävyyteen liittyvien innovaatioiden synty. Uusiutuvan energian käyttö on kasvanut. 

Kaupungit myös toteavat raporteissaan, että uudet osallisuusmuodot ovat lisänneet osallistumista kaupungin toimintaan. Myös kulttuuripalveluiden käyttö on lisääntynyt. Edelliset ovat vahvistaneet sosiaalista yhteenkuuluvuutta.

Tavoitteena konkreettisemmat kestävän kehityksen tavoitteet

– Kaupungeilla niin Suomessa kuin maailmalla on keskeinen rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Nyt suomalaiset kaupungit tarjoavat monitasoisen näkökulman ja kertovat kestävyyden edistämisestä niin paikallisella, kansallisella kuin globaalilla tasolla, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Kaupungit saavat Karhuselta kiitosta työstään kestävän kehityksen edistämiseksi.

– Kestävä kehityksen toimenpiteet tehdään etenkin kaupungeissa ja kunnissa, arjen tasolla. Kunnat ovat jatkaneet työtä vapaaehtoisesti, vaikka valtio ei ole niin aktiivinen kuin aiemmin.

Julkaistut kestävyysarviot voivat olla hyödyksi myös muille kaupungeille ja kunnille.

– Tämä aineisto on olennaista myös kuntien alkavan valtuustokauden kannalta. Kestävä kehitys on tärkeää kytkeä kaupunkien ja kuntien strategiaprosesseihin, korostaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Eveliina Kiema-Majanen.

Linkitykset kaupunkien kestävyysraportteihin löytyvät Kuntaliiton verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Eveliina Kiema-Majanen
Erityisasiantuntija, Kuntaliitto
p. 050 597 0104, eveliina.kiema-majanen@kuntaliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S

Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.

Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote

Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye