Apetit Oyj

Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri

Jaa

Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.

Apetitilla on alkaneella viljelykaudella uusi sopimusviljeltävä kasvi, kotimainen sipuli. Sipulia käytetään useassa Apetitin tuotteessa. Esimerkiksi Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitus sekä Apetit Kotimainen sipulikuutio ovat pakastealtaan tuttuja arjen helpottajia.  
 
”Viljelyhalukkuutta sipulille on löytynyt kiitettävästi. Halukkaiden viljelijöiden löytyminen on tietysti edellytys uuden sopimusviljelykasvin lisäämiseksi. Sipuli sopii hyvin sopimusviljelykasviemme joukkoon ja tuotantoomme”, Apetitin viljelypäällikkö Gunta Cirule kertoo.  

Apetitin tuotteissa käytettävää sipulia viljellään useilla eri alueilla, pääosin Satakunnassa. Sipuli on viljelykasvina tuttu suomalaisilta pelloilta, vaikka se Apetitin sopimusviljelyssä onkin uutuus. 
 
”Olemme kouluttaneet viljelijöitä sipulin viljelyyn, jotta he pääsisivät hyvin alkuun. Pyrimme kaikin voimin edistää viljelyn onnistumista”, Cirule kertoo. 

Kevätkylvöt käynnistyivät pinaatilla

Apetitin sopimusviljeltyjen avomaavihannesten kylvökausi alkoi kevätpinaatin kylvöllä huhtikuun lopussa. Pinaatti on poikkeus Apetitin sopimusviljelyttämien kasvien joukossa, sillä siitä saadaan kaksi satoa viljelykauden aikana. Ensimmäisenä kylvövuorossa oleva pinaatti on perinteisesti myös avannut Apetitin satokausituotannon, jossa tuoreet kasvikset pakastetaan. 
 
Pinaatin jälkeen alkaa satokauden intensiivisin aika, kun kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto käynnistyvät. Alkavalla satokaudella pakasteherneen sopimusviljelyala kasvaa jälleen viime vuoden ennätysalasta. 

”Herneen kylvö alkoi toukokuun alussa. Nyt toivotaan lämpimämpää säätä, jotta lämpösummaa kertyisi riittävästi”, pakasteherneen kylvöistä vastaava viljelyasiantuntija Riikka Nykänen sanoo.
 
Herneiden kylvön suunnittelu on merkittävä työvaihe korjuun kannalta, sillä se määrittelee kesän puintien rytmityksen. Herne pakastetaan tuoreena, noin kahden tunnin sisällä puimisesta, joten puinnin sujuvuutta rytmitetään oikea-aikaisella kylvöllä. 

Pakasteherneelle löytyy viljelyinnokkuutta: alkavalla satokaudella kotimaista pakastehernettä viljellään noin 2 000 hehtaarilla. 

Tutkimus Räpin koetilalla tukee viljelyn kehitystä


Apetitin Räpin koetilalla tehdään alkaneella viljelykaudella esimerkiksi herneen ja porkkanan lajikekokeita.  
 
”Testaamme myös useita eri pinaattilajikkeita. Lisäksi työ pinaatin uusien rikkakasvien torjuntamenetelmien parissa jatkuu. Koeviljelyssä on myös japaninretikkaa”, tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki kertoo.  

Viime vuosina Räpin kasvivalikoimaa on laajennettu Apetitille tärkeisiin kotimaiseen rypsiin ja rapsiin.  Viljelykierron vuoksi tänä vuonna öljykasveja ei ole Räpillä koeviljelyssä. 

Viljelymenetelmäkokeita jatketaan esimerkiksi kasvinsuojeluvaihtoehtojen ja uusien perustamistapojen parissa. Räpin koetila osallistuu muun muassa hankkeeseen, jossa selvitetään elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä maanparannusaineina tai kierrätyslannoitteina. 
 
”Räpillä testataan ruutukokeilla erilaisia typpipitoisia maanparannusaineita, jotka ovat orgaanisia sivuvirtalannoitteita. Testit ovat osa monivuotista EU-rahoitteista DeliSoil-hanketta”, Huhdanmäki kertoo. 

Pyhäjärvi-instituutin kanssa yhteisessä Kuukas-hankkeessa kokeillaan porkkanalle uusia torjunta-aineita, testataan nestekatetta sekä mikrobivalmistetta, jonka toivotaan estävän maalevinteisiä tauteja. Luken kanssa yhteisessä Ulrika-hankkeessa etsitään puolestaan ratkaisua uhkaavasti leviävien rikkakasvien kuten mustakoison ja rikkakanahirssin torjuntaan.

Apetitin Räpin koetilalla tutkimustyö alkoi jo hyvin varhaisessa vaiheessa Apetitin 75-vuotista historiaa.

Apetitin sopimusviljelystä 

  • Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy:n perustamiskirja allekirjoitettiin 17.3.1950 

  • Räpin koetilan toiminta käynnistyi 1954 sokerijuurikkaan lajike- ja viljelymenetelmäkokeilla 

  • Sokerijuurikkaasta alkanut sopimusviljelymalli todettiin toimivaksi, ja sitä laajennettiin muihin ruokakasveihin jo 1960-luvulla. 

  • Nykyisin Apetitilla on n. 170 sopimusviljelijää 

  • Sopimusviljeltävät kasvit: herne, lanttu, mukulaselleri, palsternakka, peruna, pinaatti, porkkana, punajuuri, purjo ja vuodesta 2025 alkaen sipuli 

  • Apetitin sopimusviljelytykseen valitsemat lajikkeet ja viljelymenetelmät kokeillaan ennen käyttöönottoa Räpillä. 

Yhteyshenkilöt

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj

Apetit ostaa ruotsalaisen Foodhills AB:n – Apetit vahvistaa asemaansa Ruotsissa ja kasvattaa pakasteherneen volyymia9.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Apetit kertoi pörssitiedotteella 9.10.2025 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan Apetit ostaa 100 prosenttia ruotsalaisen pakastehernetuottajan Foodhills AB:n osakekannasta. Kaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin ISP (Inspektionen för strategiska produkter, Strategisten tuotteiden tarkastuslaitos) -viranomaisen hyväksyntää. Foodhillsin hankinta on suoraan Apetitin strategian mukainen kasvuhanke. ”Kauppa edistää kahta erittäin tärkeää strategista painopistealuettamme: lisäämme merkittävästi pakasteherneen volyymia ja saamme entistä vahvemman alustan Ruotsin markkinoille, joissa olemme jo viime vuosina saaneet tukevaa jalansijaa Apetit-brändillä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo. Apetitin pakastekasvikset ovat parantaneet asemiaan Ruotsissa Apetit on viime vuosien aikana vahvistanut asemaansa Ruotsin vähittäiskaupan pakastealtaissa. Apetitin oma myyntiorganisaatio Ruotsiin perustettiin vuoden 2023 lopulla. Myynti vähittäiskaupassa on laajentunut uusiin asiakkaisiin. Tuott

Apetit Plc acquires Swedish Foodhills AB – Apetit strengthens its position in Sweden and increases the volume of frozen peas9.10.2025 09:00:00 EEST | Press release

Apetit announced in stock exchange release on 9 October 2025 that it has signed a contract according to which Apetit acquires 100 percent of the shares of Foodhills AB, a Swedish producer of frozen peas. The acquisition requires approval from Swedish ISP (Inspektionen för strategiska produkter) authority. Acquisition of Foodhills is in line with the growth strategy of Apetit. “The acquisition promotes two of Apetit’s strategic focus areas: We increase significantly the volume of frozen peas and get a stronger platform in the Swedish market where Apetit brand has already established a solid foothold in recent years”, Esa Mäki, CEO of Apetit says. Apetit’s frozen vegetables have improved their position in Sweden During recent years, Apetit has strengthened its position in the frozen food category in Swedish retail. The company’s sales organization in Sweden was established at the end of 2023. Retail sales have expanded into new customers. The product range consists mainly of frozen veget

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye