Vapaus Bikes Finland Oy

Tutkimus: Työsuhdepyörä saa keski-ikäisen miehen liikkumaan aiempaa enemmän

Jaa

Tällä viikolla julkaistu suuri työsuhdepyörätutkimus kertoo, että 83% työsuhdepyöräilijöistä on lisännyt pyöräilyään edun ansiosta ja 60% kokee terveytensä parantuneen. 76% työsuhdepyöristä hankitaan suomalaista polkupyöräliikkeistä.

Vapauden tekemä Suuri työsuhdepyörätutkimus 2025 osoittaa, että pyöräedulla on selkeästi positiivinen vaikutus yhteiskuntaan ja ihmisten hyvinvointiin. Tutkimuksen tulokset julkaistiin 6.5. valtakunnallisella Pyöräilyviikolla. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä maaliskuussa 2025 ja siihen vastasi yli 6700 pyöräetua hyödyntävää suomalaista.

Peräti 83 % työsuhdepyörätutkimuksen vastaajista kertoo lisänneensä pyöräilyään työsuhdepyörän ansiosta – kasvu edellisvuoteen on neljä prosenttiyksikköä. Keskimääräinen vuosittainen pyöräilymäärä oli 1277 kilometriä, mikä on 60 kilometriä enemmän kuin vuotta aiemmin. Lisäksi 60 % vastaajista kokee terveytensä ja kuntonsa parantuneen ainakin jonkin verran työsuhdepyörän käyttöönoton jälkeen. Viime vuoden tutkimuksessa näin kertoi 56 % vastaajista.

Kun tarkastellaan eri asuinalueita, eniten fyysisen terveyden ja kuntotason koetaan parantuneen Etelä-Pohjanmaalla (73%), Etelä-Savossa (66%), Kainuussa (63%) ja Etelä-Karjalassa (68%). Eniten pyöräily lisääntyi eteläpohjalaisilla keski-ikäisillä miehillä: Etelä-Pohjanmaan 40–59-vuotiaista miesvastaajista jopa 89 % lisäsi pyöräilyään ja puolella heistä kasvu oli merkittävää.

“Työsuhdepyöräedulla on kiistatta positiivinen vaikutus yhteiskuntaan, työhyvinvointiin ja ihmisten jaksamiseen. Helsingin kaupunki on arvioinut jo yli kymmenen vuotta sitten, että euro pyöräilyyn tuottaa lähes 8 euroa yhteiskunnalle. Tutkimuksemme vahvistaa työsuhdepyöräilyn moninaiset positiiviset vaikutukset niin yksilötasolla kuin yhteiskunnassa,” Vapauden toimitusjohtaja Tero Era kertoo.

 
Myös muut tutkimukset ovat osoittaneet työmatkapyöräilyn hyötyjä. Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen Yliopiston tutkimukset osoittavat, että aktiivinen työmatkapyörälijä on keskimäärin 4,5 päivää vuodessa vähemmän sairauslomalla kuin passiivinen kollegansa.

Valtaosa työsuhdepyöristä ostetaan suomalaisista polkupyöräkaupoista

Pyöräkauppa tuo verokertymää ja lisää pyöräalan työpaikkoja Suomeen. Valtaosa työsuhdepyöristä hankitaan kotimaisista kivijalkaliikkeistä, jotka vastaavat myös usein työsuhdepyörien huolloista. Kotimaiset pyöräliikkeet ovat ylivoimaisesti suosituin tapa hankkia työsuhdepyörä: 76 % Vapauden pyöristä on hankittu suomalaisesta pyöräliikkeestä. 

Tutkimuksessa nousi esille mielenkiintoinen seikka suomalaisten ostokäyttäytymisen alueellisista eroista - kouvolalainen ostaa pyöränsä todennäköisemmin kivijalkaliikkeestä. Espoolainen saattaa hankkia omansa useammin verkkokaupasta.

Vapauden tekemän tutkimuksen mukaan työsuhdepyörä on vaikuttanut pyörällä liikkumisen lisääntymiseen maakunnissa jopa enemmän kuin Uudellamaalla tai pääkaupunkiseudulla. Jopa 85% Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvista kertoo pyöräilyn lisääntyneen työsuhdepyörän hankinnan jälkeen. Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla pyöräily on lisääntynyt sen sijaan 79%:lla vastaajista.

Pyöräilyn kasvu näyttäisi olevan voimakkaampaa alueilla, joissa ei ehkä aiemmin ole pyöräilty yhtä paljon – esimerkiksi harvemmin asutuilla alueilla tai alueilla, joissa on pidemmät etäisyydet.

“Pyörälenkeillä olen nähnyt ja kokenut paljon asioita lähiympäristössä, joita en ehkä olisi muuten nähnyt. Kohonneen kunnon ansiosta pyöräilyalue on myös laajentunut ja se on mahdollistanut uusien asioiden kokemista”, kertoo kantahämäläinen mies ikäryhmästä 40-49-vuotiaat, joka pyöräilee maantiepyörällä. 

- Onko työsuhdepyörä liikuttanut ihmisiä jopa tehokkaammin maakunnissa kuin mitä liikuntaetu on pystynyt liikuttamaan? Voisi myös pohtia mikä muu toimenpide on onnistunut yhdistämään uudet kansainvälistyvät kasvuryritykset, merkittävän määrän työpaikkoja, keski-ikäisten liikuttamisen, vähentyvät sairaspoissaolot ja ympäristöä vähemmän kuormittavan liikkumismuodon yhtä hienosti? Vieläpä niin, että verotulojen ja etujen suhde on kohdillaan, pohtii Vapauden perustaja Mikko Ampuja.

Yhteenveto tutkimuksen tuloksista: 

- 83 % vastaajista on lisännyt pyöräilyään työsuhdepyörän hankittuaan. Määrä on kasvanut 4% vuoden takaisesta. 

- Tyypillisin työsuhdepyöräilijä on 45–55-vuotias mies.

- Kotimaiset pyöräliikkeet ovat ylivoimaisesti suosituin tapa hankkia työsuhdepyörä – 76 % Vapauden pyöristä on hankittu suomalaisesta polkupyöräkaupasta.

- 12 361 työnantajaa tarjosi pyöräetua työntekijöilleen vuonna 2024.

- Sähköavusteisesti polkee jo 76 % työsuhdepyöräilijöistä - naisista jopa 82 % - sähköpyörien määrä kasvanut entisestään!

- Vastaajat polkivat vuonna 2024 keskimäärin 1277 km – 60 km enemmän kuin edellisessä tutkimuksessa.

- Jopa 50 % autoilevista vastaajista kertoi vähentäneensä autoiluaan työsuhdepyörän hankinnan jälkeen. Keskimäärin pyöräily on korvannut autoilua jopa 43 kilometriä viikossa. Kaikki Suomen noin 103 000 työsuhdepyöräilijää (v. 12/2024) huomioiden tämä tarkoittaa vuodessa yli sata miljoonaa yksityisautolla ajettua kilometriä vähemmän!

- Peräti 60 % vastaajista kokee terveytensä ja kuntonsa parantuneen työsuhdepyörän käyttöönoton jälkeen. Kasvua edellisvuodesta 4%.

- 45,1 vuotta on suomalaisen työsuhdepyöräilijän keski-ikä.

- Suurin osa vastaajista pitää omaa työpaikkaansa vähintään melko pyöräily-ystävällisenä: vastausten keskiarvo on 4,1/5.

- Jopa 92 % työsuhdepyöräilijöistä suosittelisi pyöräetua kollegalleen

Suuri työsuhdepyörätutkimus tehtiin nyt toista kertaa. Verkkokysely lähetettiin sähköpostitse Vapauden työsuhdepyörien käyttäjille. Kyselyä jaettiin myös muissa kanavissa, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ja se oli avoin kaikille Suomessa asuville työsuhdepyöräilijöille. Vastaukset (N=6795) on kerätty maaliskuussa 2025.

Linkki raporttiin: https://www.vapaus.io/tyosuhdepyora-tutkimus

Raportissa on hyödynnetty Vapauden omaa anonymisoitua dataa, eli tietoa Vapauden toimittamista työsuhdepyöristä sekä niiden käyttäjistä. Raportissa viitataan myös Tilastokeskuksen keräämiin työsuhdepyörätilastoihin sekä Traficomin Henkilöliikennetutkimuksen löydöksiin.

Linkit ja faktat:

Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimus vahvistaa etenkin työmatkapyöräilyn hyötyjä sairauspoissaolojen vähentämisessä: https://www.ttl.fi/ajankohtaista/tiedote/tutkimus-vahvistaa-etenkin-tyomatkapyorailyn-hyotyja-sairauspoissaolojen-vahentamisessa


Pyöräilyllä on kaikista liikennemuodoista positiivisin vaikutus yhteiskuntatalouteen - euro pyöräilyyn tuottaa lähes 8 euroa yhteiskunnalle: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkisuunnittelulautakunta/Suomi/Esitys/2013/Ksv_2013-01-29_Kslk_1_El/20D7C1CF-C105-420E-9CFB-F39A88D58DF6/Liite.pdf


Liikkumattomuus on yksi merkittävistä syistä sairauspoissaoloille, ja se aiheuttaa Suomessa noin 56 miljoonan euron kustannukset vuosittain. Liikkumattomuuden koko hintalappu on musertava 3,2 miljardia euroa: https://ukkinstituutti.fi/ajankohtaista/paikallaanolo-aiheuttaa-15-miljardin-euron-vuotuiset-kustannukset/


Työmatkaliikuntaa harrastavilla on tutkitusti vähemmän sairauspoissaoloja. Elinkeinoelämän Keskuliiton vuoden 2023 laskelmien mukaan yksi työntekijän sairauspäivä maksaa yritykselle keskimäärin 370 euroa: https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/paivan-sairauspoissaolosta-aiheutuu-tyonantajalle-keskimaarin-370-euron-kustannus/


Traficom henkilöliikennetutkimus: Kestävät kulkutavat ja liikkumisen muutospotentiaali -faktakortti: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/file/HLT2021_Faktakortti_Py%C3%B6r%C3%A4liikenne.pdf


Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 2.-11.5.2025: https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero Era
Toimitusjohtaja, Vapaus
Puh: +358 50 541 6337
Email: tero@vapaus.io

Tietoa aineistonkeruusta ja tutkimuksen toteutuksesta:

Lotta Vänskä
Growth Lead, Vapaus
Puh: +358 50 367 7704
Email: lotta@vapaus.io

Kuvat

Linkit

Tietoa Vapaudesta

Vapaus Bikes Finland Oy on vuonna 2018 perustettu työsuhdepyöräilyn palveluyritys, joka työllistää 40 ammattilaista. Palvelumallissaan Vapaus yhdistää mielenkiintoisella tavalla sähköistyvän liikenteen, digitaaliset ratkaisut ja hyvinvoinnin kehittämisen. Yhtiö on Suomen sadan kovimman kasvuyhtiön joukossa sijalla 19 ja lisäksi Talouselämä valitsi yhtiön 15 kiinnostavimman suomalaisen kasvuyhtiön joukkoon joulukuussa 2023. Vuoden 2023 aikana Vapauden liikevaihto ylsi joi yli 30 miljoonan euron. Vapauden tavoitteena on jatkaa kasvua Suomessa ja kansainvälisesti.

Team Vapaus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapaus Bikes Finland Oy

Tutkimus: Työsuhdepyöräilijä polkee yli viisinkertaisesti keskivertosuomalaiseen verrattuna14.5.2024 07:43:00 EEST | Tiedote

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan työsuhdepyöräilijä polkee keskimäärin 1217 km vuodessa. Traficomin mukaan suomalaiset pyöräilevät keskimäärin 234 kilometriä vuodessa – työsuhdepyöräilijä polkee siis yli viisinkertaisen matkan muihin suomalaisiin verrattuna! Tämä selviää työsuhdepyöräyritys Vapauden tuoreesta “Työsuhdepyöräily Suomessa 2024” tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi lähes 4600 työsuhdepyöräilijää ympäri Suomen. Onko kyse vain siitä, että työsuhdepyörän hankkivat ne, jotka polkevat jo muutenkin paljon? Ei suinkaan. Kyselyn mukaan työsuhdepyörän hankinta saa ihmiset pyöräilemään enemmän. Noin 43 % vastaajista kertoo, että pyöräily on lisääntynyt merkittävästi työsuhdepyörän hankinnan jälkeen. 36 % arvioi pyöräilymääränsä kasvaneen hiukan. Kaikista vastaajista siis peräti 79 % on lisännyt pyöräilyään työsuhdepyörän tultua taloon. “Työsuhdepyörien kasvu kertoo siitä, että ihmiset haluavat pitää huolta omasta hyvinvoinnista, terveydestä ja ympäristöstä. Haetaan parempaa kuntoa ja sam

Research study: Employee benefit bike users cycle over five times more than the average Finn14.5.2024 07:43:00 EEST | Press release

A recent survey indicates that employee benefit bike users cover an average distance of 1,217 kilometers per year. In contrast, according to Traficom (The Finnish Transport and Communications Agency), the average distance cycled by Finns annually is 234 kilometers. This suggests that benefit bike users cycle over five times the distance compared to other Finns! This finding comes from Vapaus, a Finnish employee benefit bike & service provider, and their latest research titled ‘State of the Benefit Bikes in Finland 2024’. Nearly 4,600 benefit bike users from all over Finland participated in the survey. But is it only those who already cycle a lot that opt for the employee benefit bicycles? No, that is not the case at all. According to the survey, acquiring a benefit bike motivates people to cycle more. Approximately 43% of respondents reported a significant increase in cycling after acquiring a benefit bike, whereas 36% estimated a slight increase in their cycling activity. In total, to

Työsuhdepolkupyöräilijöistä 42 prosenttia on vähentänyt autoiluaan4.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Työsuhdeautoja on nyt vähemmän kuin työsuhdepolkupyöriä Työssäkäyville tulee huhtikuussa tarjolle uusi työsuhdepolkupyöräetu. Sitä alkavat tarjota Suomen käytetyin työsuhde-etupalvelu Edenred sekä Vapaus. Työsuhdepyöräilijöistä 42 prosenttia on vähentänyt autoiluaan. Työsuhdepyöräilijöistä 43 prosenttia on lisännyt pyöräilyään merkittävästi työsuhdepyörän myötä. Ylipäätään suomalaisten polkupyöräilyssä juuri työmatkapyöräilyn osuus on viime vuosina korostunut. Neljännes kaikista pyörämatkoista on työmatkaan liittyviä. Työsuhdepolkupyörä on 42 prosentilla sen käyttäjistä vähentänyt autoilua. Polkupyöräilyn määrää työsuhdepolkupyörä on lisännyt merkittävästi 43 prosentilla työsuhdepolkupyörän käyttöön ottaneista. "Suomalaisten selkeästi yleisin kulkumuoto on henkilöauto. Autolla ajetaan keskimäärin 29 kilometriä vuorokaudessa. Jos autoilua aiotaan vähentää, keinojen on tarpeen olla monipuolisia. Työsuhdepolkupyöräilijöistä 56 prosenttia arvioi pyörän vaikuttaneen terveyteensä myönteisest

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye