Suomessa pilotoidaan paluiden edistämiseen erikoistunutta vastaanottokeskusta
Maahanmuuttovirasto testaa kesäkuusta 2025 alkaen uutta paluiden edistämiseen erikoistuvaa vastaanottokeskusta (lyh. paluukeskusta). Paluukeskus tarjoaa turvapaikanhakijoille normaalien vastaanottopalveluiden ohella laajennettua paluuneuvontaa ja palaamisjärjestelyiden tukea. Tavoitteena on tehostaa turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta ja sujuvoittaa poliisin toteuttamien palautusten täytäntöönpanoa.
– Kokeilu on tarpeellinen, sillä paluut ja palautukset eivät tällä hetkellä toimi riittävän tehokkaasti ja nopeasti silloin, kun oleskeluoikeutta Suomeen ei voida myöntää. Uusia keinoja paluiden tehostamiseen etsitään parhaillaan myös Euroopan unionin tasolla, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.
Paluukeskustoimintaa pilotoidaan kesäkuusta 2025 lähtien Vantaan Robert Huberin tien vastaanottokeskuksessa, ja sen palveluntuottajana toimii Luona Oy. Keskus on toiminut normaalina vastaanottokeskuksena jo vuodesta 2015 lähtien.
– Paluukeskuksessa tehdään normaalia vastaanottokeskustoimintaa laajempaa ja intensiivisempää vapaaehtoista paluuta ja palautuksia tukevaa toimintaa. Kaikille paluukeskuksen asiakkaille tehdään yksilöllinen paluusuunnitelma ja heitä kannustetaan vapaaehtoiseen paluuseen, kertoo Haahtela.
Keskukseen sijoitetaan ensisijaisesti turvapaikanhakijoita, jotka ovat jättäneet uusintahakemuksen tai saaneet lainvoimaisen maastapoistamispäätöksen. Keskukseen ohjataan myös turvapaikanhakijoita, joiden hakemuksissa on viitteitä siitä, että ne ovat ilmeisen perusteettomia. Lisäksi keskukseen sijoitetaan turvapaikanhakijoita, joiden hakemuksen käsittelystä on vastuussa jokin toinen valtio kuin Suomi.
Asiakkaiden ohjauksesta paluukeskukseen vastaa Maahanmuuttovirasto yhteistyössä vastaanottokeskusten ja poliisin kanssa. Asiakasta tiedotetaan mahdollisesta keskukseen siirtämisestä henkilökohtaisesti. Kaikki paluukeskuksen asiakkaiden turvapaikkahakemukset ratkaistaan yksilöllisesti.
Paluukeskuksella edistetään turvapaikkajärjestelmän toimivuutta
Turvapaikkajärjestelmä toimii kestävästi vain, jos paluut toimivat tehokkaasti silloin, kun kansainvälistä suojelua ei voida myöntää. Suomen maahanmuuttojärjestelmä lähtee siitä, että ilman lupaa maassa oleva poistuu itse. Jos asiakas ei poistu itsenäisesti, hänet poistetaan maasta. Avustettu vapaaehtoinen paluu on tärkeä väline silloin, jos hakijan tilanne lähtömaassa muuttuu tai hän kokee jättäneensä turvapaikkahakemuksensa virheellisten käsitysten perusteella. Hakijalla voi olla vääriä mielikuvia esimerkiksi koskien Suomea kohdemaana tai perusteita, joilla kansainvälistä suojelua voidaan myöntää.
– Tavoitteenamme on, että kielteisen päätöksen saaneet hakijat palaavat lähtömaihin mahdollisimman nopeasti ja yhä useampi hyödyntää jatkossa mahdollisuutta vapaaehtoiseen paluuseen. Avustetun vapaaehtoisen paluun ja maastapoistamispäätösten määrät ovat kasvaneet jo vuoden 2024 aikana. Pilotin tarkoituksena on testata, saadaanko paluiden määrää kehitettyä entisestään paluita tehostavan toiminnan ja siitä hyötyvien asiakkaiden keskittämisellä, kertoo Haahtela.
Pilotin aikana myös Maahanmuuttoviraston ja poliisin yhteistyötä maastapoistamispäätösten täytäntöönpanossa tullaan tiivistämään ja luomaan sitä kautta entistä tehokkaampi palauttamisen malli. Palautusten täytäntöönpanosta vastaa poliisi.
Toiminnan vaikutuksia vapaaehtoiseen palaamiseen, palautuksiin ja yleiseen paluuhalukkuuteen arvioidaan säännöllisesti aloituksesta lähtien.
Vastaavanlaisia toimintamalleja on käytössä myös muissa Pohjoismaissa.
Lisätietoa medialle
Ylijohtaja Ilkka Haahtelan yhteydenottopyynnöt Maahanmuuttoviraston viestintään, p. 0295 433 037, sähköposti: media@migri.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä laskenut – yhä useampi jää tutkinnon suorittamisen jälkeen Suomeen4.7.2025 10:00:21 EEST | Tiedote
Maahanmuuton toimintaympäristössä on tapahtunut monia muutoksia viimeisen vuoden aikana, jotka ovat vaikuttaneet työperusteisten oleskelulupahakemusten määriin ja käsittelyaikoihin.
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme