SDP:n Skinnari: Työsuhdepyöräily on iso terveysteko, miksi sen veroetu poistetaan?
Kansanedustaja Ville Skinnari kyseenalaistaa hallituksen päätöstä poistaa pyöräedun verovähennys. Suomessa on tällä hetkellä enemmän työsuhdepyöriä kuin työsuhdeautoja ja pyöräilyn vaikutus kansanterveyteen on merkittävä.

Hallitus suunnittelee työsuhdepyöräilyn veroetuuden poistamista. Tämä tarkoittaisi, että pyörän arvo lisättäisiin jatkossa työntekijän verotettavaan tuloon – jopa takautuvasti nykyisiin sopimuksiin.
- Monelle tämä tarkoittaisi tuntuvia lisäkustannuksia kesken sopimuskauden, toteaa Skinnari.
Työsuhdepyöräilyn suosio on kasvanut Suomessa vauhdilla ja se on lisännyt merkittävästi suomalaisten arkiliikuntaa. Yli 80 % edun saajista kertoo lisänneensä pyöräilyä. Valtaosa pyöristä on sähköavusteisia, ja etu on madaltanut kynnystä liikunnan aloittamiseen erityisesti yli 45-vuotiailla.
Aktiiviset työmatkapyöräilijät ovat keskimäärin 4,5 päivää vähemmän sairauslomalla vuodessa, ja heidän riskinsä pitkiin sairauspoissaoloihin on 18 % pienempi. Säännöllinen ja kuormittava työmatkaliikunta parantaa työkykyä, vaikka siihen liittyykin liikennetapaturmien riski – erityisesti talvella.
- Työsuhdepyöräedun poistaminen olisi lyhytnäköinen päätös. Se iskee suoraan niihin työntekijöihin, jotka ovat tehneet kestävän ja terveellisen valinnan – usein pitkällä sopimuksella. Päätös on myös ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa, joissa painotetaan työhyvinvointia ja terveyttä, painottaa Skinnari.
- Kumpi maksaa Suomelle enemmän – veroedun säilyttäminen vai sen poistamisen seurauksena heikkenevä kansanterveys ja työkyky? Vielä ehtii tehdä päätöksen, joka tukee sekä ihmisten hyvinvointia että yhteiskunnan kestävää kehitystä, päättää Skinnari.
Vuoden 2024 loppuun mennessä maassa oli jo noin 102 000 työsuhdepyöräsopimusta, mikä on enemmän kuin työsuhdeautoja (n. 76 800 kappaletta vuoden 2023 lopussa). Työsuhdepyöräetu, joka otettiin käyttöön vuonna 2021, on ollut verovapaa etu, joka on kannustanut kestävämpään ja terveellisempään liikkumiseen.
Yhteyshenkilöt
Ville SkinnariKansanedustaja
Puh:040 504 8187ville.skinnari@eduskunta.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Lyly: Hallitus teki ongelman asiasta, joka ei ole ollut ongelma9.5.2025 13:45:00 EEST | Tiedote
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on antanut mietintönsä suojelutyöstä. Esitykseen oli sotkettu myös hätätyö mukaan, joka ei kuuluisi esityksessä olla mukana laisinkaan. Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lylyn mielestä hallitus loi asiasta ongelman.
Saku Nikkanen: Liikkumisen edistämisen johtajuus valtioneuvostolle9.5.2025 08:42:28 EEST | Tiedote
Suomalaisten arjessa tapahtuva liike uhkaa heiketä entisestään kaikissa ikäluokissa. Hyviä toimia liikunnan, urheilun ja fyysisen aktiivisuuden eteen on tehty ja tehdään paljon ympäri Suomen. Nykyiset toimet eivät kuitenkaan riitä. Siksi ehdotan, että liikkeen lisäämistä johdetaan jatkossa valtioneuvoston kansliasta käsin poikkihallinnollisesti, sanoo kansanedustaja Saku Nikkanen.
SDP:n Kumpula-Natri: EU:n on uudistuttava nyt8.5.2025 15:29:15 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on mullistanut Euroopan turvallisuusympäristön ja asettaa nyt haasteeksi EU:n kyvyn vastata turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin paineisiin. Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) vaatii Suomelta ja EU:lta ahkeruutta ja rohkeutta uudistaa omaa turvallisuuttaan ja puolustuskykyään. Vahva resilienssi syntyy vain vaalimalla samanaikaisesti oikeusvaltiota, demokratiaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.
SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026-2029.7.5.2025 14:33:33 EEST | Tiedote
SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026-2029. Ed. Joona Räsänen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.
SDP:s Johan Kvarnström: Det är viktigt att vattenförsörjningen förblir i offentlig ägo – som följande måste vi ta itu med reparationsskulden7.5.2025 08:15:43 EEST | Pressmeddelande
– Vattenförsörjningen är en del av vår kritiska infrastruktur, och nu stärker vi dess ställning i offentlig ägo när privatisering förbjuds i lag. Det här är ett glädjande besked. Samtidigt måste kommunerna hitta en hållbar lösning för att ta itu med den skenande reparationsskulden i vattenledningsnäten, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme