Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.

– Hopean kierrätys jäteaineista on yhä tärkeämpää tämän arvometallin saatavuuden turvaamiseksi. Uusien kestävien erottelu- ja kierrätysstrategioiden suunnittelu on erittäin toivottavaa korvaamaan nykyiset, ympäristöä rasittavat prosessit, sanoo postdoctutkijana Helsingin yliopistossa ja Birminghamin yliopistossa työskentelevä Anže Zupanc.
Kierrätetyn hopean määrä on vajaa 20 prosenttia vuosittaisesta hopeantuotannosta, vaikka hopeaa sisältävän jätteen määrä on vihreän siirtymän myötä kasvussa. Hopeaa käytetään esimerkiksi aurinkopaneeleissa. Toisaalta louhittavat mineraalivarat ovat ehtymässä. Hopean hinta on noussut viimeisen 25 vuoden aikana kuusinkertaiseksi mikä tekee myös kierrätyksestä taloudellisesti kannattavaa.
Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkijoiden kehittämä uusi kierrätyskonsepti on julkaistu äskettäin Chemical Engineering Journal -tiedelehdessä.
Miksi metalli liukenee rasvoihin?
Hopean liuotukseen käytettiin yleisimpiä rasvahappoja, elioleiini-, linoleeni- ja linolihappoja sekä vesipitoista vetyperoksidia vihreänä hapettimena miedoissa olosuhteissa. Tällä yhdistelmällä hopea liukeni tehokkaasti rasvahappoihin, jotka toimivat sekä väliaineena että stabiloivina ligandeina hopeaioneille.
– Laskennallisen kemian avulla kyettiin ymmärtämään metallien liukoisuutta tutkimalla liuottimen vaikutusta liukenemisen termodynamiikkaan, sanoo professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta.
Tuloksien avulla voitiin selittää, onko metallin liukenemattomuuden syynä pintapassivoituminen vai termodynaaminen este. Kun hopea-rasvahappoliuokseen lisättiin etyyliasetaattia, voitiin hopea erottaa hopeakarboksylaattina reagoimattomista rasvahapoista, jotka voidaan kierrättää. Hopeakarboksylaatit puolestaan pelkistettiin metalliseksi hopeaksi valoavusteisessa pelkistysreaktorissa, joka on tehokas ja turvallinen menetelmä hopean erotteluun.
Kohti kaupunkikaivostoimintaa
–Tutkimuksemme tavoitteena on kehittää metallien kierrätysmenetelmiä monimetallisista substraateista strategioilla, jotka ovat edullisia, kestäviä ja suunnitellusti valikoivia, sanoo professori Timo Repo Helsingin yliopistosta.
Rasvahappojen käytöllä liottimena on monia etuja verrattuna perinteisten mineraalihappojen ja vesiliuosten käyttöön. Ensinnäkin ne ovat peräisin jäteaineesta, minkä lisäksi ne ovat bioyhteensopivia, biohajoavia, vain matalasti happamia ja haihtumattomia. Tämän vuoksi ne ovat turvallisia ja syövyttämättömiä happoihin ja orgaanisiin liuottimiin verrattuina, mikä mahdollistaa niiden kierrätyksen ja uudelleenkäytön.
Koska rasvahapot eivät ole vesipohjaista, metalliyhdisteet voidaan erottaa reagoimattomasta reaktioseoksesta käyttämällä antiliuottimia, kuten etyyliasettaattia, mikä mahdollistaa sekä suoraviivaisen metallin talteenoton että rasvahappojen kierrättämisen. Lisäksi mahdollisuus käyttää vesipitoista vetyperoksidia vihreänä hapettimena miedoissa olosuhteissa mahdollistaa ”kaupunkikaivostoimintaan” eli esimerkiksi hopean erottelun jätehopeapäällysteisistä näppäimistöistä.
Lisätietoa:
Postdoctutkija Anže Zupanc, a.zupanc@bham.ac.uk
Professori Timo Repo, timo.repo@helsinki.fi, puh. +358 2941 50194
Professori Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, +358 408053686
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme