Hyvällä synnytyksenaikaisella hoidolla voidaan vähentää vastasyntyneiden aivovaurioita
Vastasyntyneen vakava aivovaurio voi syntyä huomaamatta, mutta se ei ole aina väistämätön. Tuore HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että puolessa tapauksista, joissa synnytyksen alussa sikiön sykekäyrärekisteröinti oli normaali, olisi aivovaurio ollut mahdollisesti vältettävissä. Arvion mukaan noin viidesosa kaikista aivovauriotapauksista olisi voinut hyötyä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.

Hapenpuutteesta johtuva aivovaurio eli hypoksis-iskeeminen enkefalopatia (HIE) on yksi yleisimmistä vastasyntyneiden kuolemansyistä maailmassa. Pitkään on ajateltu, että suurin osa vastasyntyneiden aivovaurioista saa alkunsa jo ennen synnytystä, eikä niitä voida estää sairaalassa.
"Tutkimuksemme haastaa tuon käsityksen, sillä puolet aivovauriotapauksista, joissa sikiön sykekäyrä oli synnytyssairaalaan tullessa normaali, olisi voinut olla estettävissä", kertoo kätilö ja tutkija Mikko Tarvonen HUSista.
Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus on julkaistu arvostetussa American Journal of Obstetrics and Gynecology -tiedelehdessä.
20 vuoden ajalta kerätyssä tutkimusaineistossa oli mukana reilut 317 000 täysiaikaista HUS-alueen sairaaloiden synnytystä vuosilta 2005–2024. Hapenpuutteen aiheuttama aivovaurio todettiin 314 lapsella. Tutkimusjoukosta suljettiin pois tapaukset, joissa aivovaurion taustalla oli todennetusti geneettinen tai synnynnäiseen sairauteen liittyvä syy.
Sykekäyrän poikkeavuus voi ennustaa ehkäistävissä olevan aivovaurion riskin
Innovatiivisessa tutkimusasetelmassa selvitettiin aivovaurion syntytapaa ja ajankohtaa analysoimalla sykekäyrämittauksia sekä tutkimalla hapenpuutteen merkkejä napanuorasta ja vastasyntyneen verestä. Lisäksi istukan kudosta tutkittiin mikroskooppisesti.
Tulokset olivat selkeitä: jos sykekäyrän poikkeavuus oli havaittavissa jo sairaalaan tullessa, riski jo syntyneeseen aivovaurioon oli 11-kertainen. Vakavimmat tapaukset, mukaan lukien kuolemat, liittyivät selkeimmin poikkeaviin käyriin synnytyksen alussa.
Vaikka osa aivovaurioista syntyy nopeissa, yllättävissä tilanteissa, kuten istukan irrotessa ennenaikaisesti, tutkimuksessa eroteltiin nämä tapaukset muista. Sen jälkeen jäi jäljelle ryhmä, jossa jopa 50 prosenttia tapauksista arvioitiin ehkäistäviksi. Kun mukaan laskettiin myös tilanteet, joissa sykekäyrä oli jo tullessa poikkeava, ehkäistävissä arvioitiin olleen 22 prosenttia tapauksista.
Synnytyksen etenemisen seuranta ja nopea reagointi on ratkaisevaa
Lähes puolet hapenpuutteen aiheuttamista aivovaurioista ilmeni niin sanotuissa matalan riskin raskauksissa. Tämä tarkoittaa, että pelkkä riskianalyysi raskausaikana ei riitä, vaan ratkaisevaa on se, miten synnytys etenee ja miten ahdinkotilan merkkeihin reagoidaan.
"Hoidon laatu synnytyksen aikana on ratkaisevaa. Ammattitaitoinen henkilöstö, osaava sykekäyrän tulkinta ja oikea-aikainen reagointi sikiön ahdinkotilan merkkeihin voivat pelastaa hengen tai estää aivovaurion", toteaa Tarvonen.
Vastasyntyneen hypoksis-iskeemistä enkefalopatiaa on pitkään pidetty vauriona, jonka esiintyvyys on kehittyneissä maissa jo niin matala kuin voi olla. Tarvosen ja hänen tutkijakollegoidensa työ tuokin uutta toivoa synnytyssairaaloihin myös kehittyneissä maissa.
"Hyvällä synnytyksenaikaisella hoidolla arvioitua useampi happivajeen aiheuttama aivovaurio on ehkäistävissä ja moni elämä pelastettavissa. Tuloksemme ovat sopeutettavissa kaikkiin synnytyksiin maailmanlaajuisesti, synnytyspaikasta riippumatta."
Vastasyntyneen hypoksis-iskeeminen enkefalopatia (HIE)
- Sikiön happivaje kohdussa voi johtaa neurologiseen vaurioon eli hypoksis-iskeemiseen enkefalopatiaan (HIE).
- Selviytyneillä HIE johtaa monenlaisiin hermoston kehitykseen liittyviin seurauksiin, jotka vaihtelevat lievistä vaurioista äärimmäisiin lapsuuden ja myöhemmän elämän toimintakykyä heikentäviin vammoihin.
- HIE on merkittävä inhimillisen kärsimyksen aiheuttaja lapselle itselleen ja hänen lähipiirilleen. Lisäksi HIE:n taloudellinen taakka on yhteiskunnalle erittäin suuri.
- HUSin aineistossa HIE:n esiintyvyys oli 0,99/1000 elävänä syntynyttä kohti ja kaikissa teollistuneissa maissa 1-4/1000 elävänä syntynyttä kohti.
- Uuden tutkimusnäytön perusteella tiedetään, että oletettua useampi HIE-tapaus on ehkäistävissä optimaalisella synnytyksenaikaisella hoidolla.
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Mikko Tarvonentutkija, kätilöHUS
Puh:+358 40 183 8241mikko.tarvonen@hus.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Sammanslutningens stämma godkände HUS-sammanslutningens budgetram för 202618.6.2025 15:04:48 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens stämma godkände HUS budgetram för 2026 och tillsatte en ny sammanslutningsstyrelse.
Yhtymäkokous hyväksyi HUS-yhtymän vuoden 2026 talousarviokehyksen18.6.2025 15:04:48 EEST | Tiedote
Yhtymäkokous hyväksyi HUSin talousarviokehyksen vuodelle 2026 ja asetti uuden yhtymähallituksen.
Antalet operationer på Lojo sjukhus har ökat som planerat i början av 202517.6.2025 16:05:36 EEST | Pressmeddelande
Genomförandet av förändringen i verksamhetsprofilen för Lojo sjukhus inleddes i början av 2025 som en del av HUS arbete med servicenätverket. I och med förändringen har antalet planerade operationer ökat med över en tredjedel under perioden januari–maj 2025.
Lohjan sairaalan leikkausmäärät kasvaneet suunnitellusti alkuvuoden 2025 aikana17.6.2025 15:42:57 EEST | Tiedote
Lohjan sairaalan toimintaprofiilin muutoksen toteuttaminen aloitettiin vuoden 2025 alussa osana HUSin palveluverkkotyötä. Muutoksen myötä suunnitellut leikkaukset ovat lisääntyneet yli kolmanneksella tammi−toukokuussa 2025.
Revisionsnämnden efterlyser bättre kontroll av efterfrågan på specialiserad sjuk-vård och större hänsyn till jämlikhet i tillgången till vård16.6.2025 16:24:51 EEST | Pressmeddelande
HUS revisionsnämnd anser det nödvändigt att finansieringen av HUS-sammanslutningen tryggas på en nivå där den möjliggör lagstadgad och jämlik tillgång till vård för patienterna. I fortsättningen måste HUS-sammanslutningen tillsammans med sina ägare kunna hantera efterfrågan på specialiserad sjukvård så att den ramfinansiering som beviljats HUS räcker till för att producera de tjänster som hör till dess organiseringsansvar. Revisionsnämnden anser det också nödvändigt att jämlikhetsaspekterna beaktas bättre i tillgången till vård bland annat genom att i större utsträckning tillämpa principen om en kö, ett HUS. Det behövs också mer information om utfallet av tillgången till vård mellan olika befolkningsgrupper.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme