Suomen kansallismuseo dokumentoi kansalliskokoelmiin suomalaisuuden moninaisuutta​

Jaa

Suomalaisuus ei ole yksiselitteinen tai pysyvä käsite, vaan se rakentuu ja muuttuu jatkuvasti uusien kokemusten ja kertomusten kautta, myös museokokoelmissa. Suomen kansallismuseon hankkeessa mixed-taustaiset suomalaiset jakoivat kokemuksiaan identiteetistä, kulttuuriperinnöstä ja siitä, mitä kaikkea suomalaisuus on – tai voisi olla.​

Suomen kansallismuseo toteutti vuosina 2023–2024 yhteistyössä Mixed Finns ry:n kanssa haastatteluprojektin, jonka tavoitteena oli laajentaa kansalliskokoelman välittämää kuvaa suomalaisuudesta. Haastattelussa Zahra Karimy. Alice Jäske haastattelee, Museoviraston Soile Tirilä kuvaa. Kuva: Rania Taina
Suomen kansallismuseo toteutti vuosina 2023–2024 yhteistyössä Mixed Finns ry:n kanssa haastatteluprojektin, jonka tavoitteena oli laajentaa kansalliskokoelman välittämää kuvaa suomalaisuudesta. Haastattelussa Zahra Karimy. Alice Jäske haastattelee, Museoviraston Soile Tirilä kuvaa. Kuva: Rania Taina

Suomen kansallismuseo toteutti vuosina 2023–2024 yhteistyössä Mixed Finns ry:n kanssa haastatteluprojektin, jonka tavoitteena oli laajentaa kansalliskokoelman välittämää kuvaa suomalaisuudesta.  
 
”Yksi Suomen kansallismuseon tehtävistä on tallentaa kokoelmiin nyky-yhteiskunnan ja suomalaisuuden monimuotoisuutta. Tällä projektilla laajennamme suomalaisuuden käsitettä sekä tuomme esiin kulttuuriperinnön erilaisia merkityksiä eri ihmisille. Tavoitteenamme on tehdä museon kokoelmista moniäänisemmät ja inklusiivisemmat”, kertoo projektista vastannut erikoistutkija Rania Taina Suomen kansallismuseosta. 
 
Kulttuurisesti moninaisten, rodullistettujen ja mixed-suomalaisten* kokemuksia suomalaisuudesta ja oman identiteetin rakentumisesta tallennettiin hankkeessa nykydokumentoinnin keinoin eli valo- ja videokuvaamalla. 

Avoimen kutsun kautta mukaan valikoitui kymmenen haastateltavaa eri puolilta Suomea. Kukin heistä kertoi haastattelijoina toimineille Mixed Finnsin Alice Jäskelle ja Priska Kalliolle kokemuksiaan suomalaisuudesta itse valitsemansa esineen tai valokuvan kautta. Haastattelut tallennettiin pysyvästi osaksi Suomen kansallismuseon kokoelmaa.​ 

Projektissa toimittiin yhteisölähtöisesti ja käytettiin antirasistista ja dekoloniaalista näkökulmaa. Nämä arvot näkyivät käytännössä muun muassa luottamuksellisen tilan rakentamisena, prosessin läpinäkyvyytenä ja osallistujien mahdollisuutena vaikuttaa aineiston sisältöihin ja toteutukseen. Päätöksentekovaltaa jaettiin museon, Mixed Finnsin ja haastateltavien kesken. 

Kukin haastateltava kertoi identiteetistään itse valitsemansa esineen tai valokuvan kautta. 
“Minulle ei ole ehkä koskaan ollut tarjolla mitään valmista identiteettiä, mihin vain sujahtaa. Joko se on ollut ulkopuolelta asetettu lokero tai se on pitänyt tehdä tai keksiä itse”, Hai Nguyen kuvailee. 
 
Haastatteluissa hyödynnettiin lisäksi affektitutkimuksen näkökulmaa, jossa haastateltavien esineitä tarkasteltiin tunteiden ja aistikokemusten herättäjinä.​ 

Haastatteluissa nousivat esiin muun muassa ylisukupolvisen kulttuuriperinnön merkitys, suomalaisen kulttuuriperinnön monimuotoisuus sekä kuulumisen ja ulossulkemisen kokemukset. Monet haastateltavat kertoivat myös rasismin kokemuksista sekä pohtivat sitä, kuinka suomalaisuuden määritelmä voi olla joustava ja muuttuva, kuten Zahra Karimy haastattelussaan toteaa: “Ei suomalaisuus katoa minnekään. Se on kaikkia meitä, jotka täällä ovat. Se vain laajenee ja rikastuu.”  

Haastatteluaineistoa tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa muun muassa Suomen kansallismuseon digitaalisilla alustoilla sekä näyttelyissä. Projektissa tallennettu kuva-aineisto ja kuvailutiedot on julkaistu Finna.fi-palvelussa.​ 

* Rodullistetulla suomalaisella tarkoitetaan henkilöä, johon liitetään oletuksia, stereotypioita ja ennakkoluuloja esimerkiksi ihonvärin tai oletetun etnisen taustan perusteella. Mixed-suomalaisella tarkoitetaan henkilöä, jolla on kokemus eri kulttuurien risteymässä olemisesta. Kokemukseen voi liittyä ristiriitaisia odotuksia, ennakkoluuloja ja toiseuttamista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Rania Taina, rania.taina@kansallismuseo.fi, p. 029 533 6241

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye