Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.

Festivaalien määrä kasvoi, mutta yleisö ei palannut ennalleen
Vuonna 2023 järjestettiin ennätysmäärä rytmimusiikin festivaaleja (660), joista 105 oli täysin uusia. Uusista festivaaleista vain noin puolet jatkoi toimintaansa seuraavana vuonna. Tämä kertoo alan epävarmuudesta ja haasteista, joita etenkin pienet toimijat kohtaavat. Tiedot käyvät ilmi Sibelius-Akatemian julkaisusarjassa julkaistusta rytmimusiikkifestivaalien Toimialabarometristä, joka pohjautuu elävän musiikin toimialajärjestö LiveFIN ry:n toteuttamaan toimialakyselyyn.
Toimialabarometriin vastanneiden festivaalien käyntimäärä oli noin 1,1 miljoonaa, kun koko Suomen osalta luku oli 3 miljoonaa. Vaikka tapahtumia oli runsaasti, niiden kokonaiskäyntimäärä jäi edelleen vuoden 2019 huippuluvuista. Lippuja ostettiin ennakkoon huonosti ja käyntimäärät tuottivat pettymyksiä erityisesti pienille ja uusille festivaaleille.
Lähes kolme neljästä festivaalista järjestetään kesä-elokuussa, ja myös kävijöiden valtaosa liikkuu tapahtumissa kesällä. Erityisesti heinäkuu vetää väkeä, mutta myös elokuun suosio on ollut selvässä kasvussa jo useamman vuoden ajan.
Taloudellinen tilanne jakaa festivaalikenttää
Kaikkien rytmimusiikkifestivaalien kokonaisliikevaihto oli LiveFINin mukaan 176 miljoonaa euroa. Toimialabarometrin mukaan reilu puolet festivaaleista piti vuotta 2023 taloudellisesti vähintään tavanomaisena. Noin joka neljäs koki tilanteensa tavanomaista huonommaksi, eikä ala ole vielä saavuttanut pandemiaa edeltävää taloudellista tasoa.
Suurin huolenaihe festivaalijärjestäjien keskuudessa on kulujen kasvu. Myös lippujen arvonlisäveron korotus, kuluttajien heikentynyt ostovoima ja rahoitushaasteet aiheuttavat epävarmuutta. Vaikka festivaaleja peruttiin aiempaa vähemmän, neljä festivaalijärjestäjää ajautui konkurssiin vuoden aikana. Lisäksi kaksi suurta alan toimijaa haki velkasaneerausta syksyllä ja loppuvuonna.
Festivaalien tulevaisuus: isot vahvistuvat, pienet taistelevat
Vastaajien näkemyksissä korostui usko suurten ja vakiintuneiden festivaalien selviytymiseen. Uusia tapahtumia odotetaan syntyvän jatkossakin, mutta niiden jatkuvuus nähdään epävarmana. Pienet festivaalit nähdään haavoittuvimpina, vaikka niille toivotaan elinvoimaa myös tulevaisuudessa.
LiveFIN ry lähetti toimialabarometrikyselyn 153 rytmimusiikkifestivaaleja vuonna 2023 järjestäneelle organisaatiolle. Vastaus saatiin 39 festivaalijärjestäjältä, jotka edustivat 58 festivaalia. Sibelius-Akatemian julkaisusarjassa julkaistu toimialabarometri kokoaa yhteen tämän kyselyn tulokset. Lisäksi raportissa analysoidaan rytmimusiikkifestivaalien kehitystä vuodesta 2019 alkaen hyödyntäen LiveFINin ja Suomen Jazzliiton julkaisemaa avointa toimialadataa.
Julkaisun tiedot
Toimialabarometri 2023 - Rytmimusiikkifestivaalien tilanne alkoi normalisoitua, mutta kustannusten kasvu huolestuttaa
Sibelius-Akatemian selvityksiä ja raportteja 30
ISBN 978-952-329-392-2
ISSN 1798-5455
Helsinki, 2025
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maarit Kinnunen
Festivaalitutkija
maarkinn@ulapland.fi
Jenna Lahtinen
Toiminnanjohtaja, LIVEFin
jenna.lahtinen@livefin.fi
Karoliina Pirkkanen
Viestintäsuunnittelija, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
karoliina.pirkkanen@uniarts.fi
Kuvat

Linkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Rahoituksen kohdentamisen on mahdollistettava myös luovien alojen kasvu13.5.2025 09:24:37 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessään olla leikkaamatta kulttuurista, mistä Taideyliopisto esittää kiitoksensa. Samalla Taideyliopisto varoittaa, että TKI-rahoituksen nykyinen kohdentaminen voi heikentää luovien alojen kasvumahdollisuuksia ja vaarantaa niiden täyden potentiaalin hyödyntämisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme