Porin kaupunki sai kiitosta pitkäjänteisestä rakennusperinnön vaalimisesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Järjestyksessään kahdeksas Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto luovutettiin 14.5.2025 Porin taidemuseolle.

Porin kaupunki on tehnyt mittavan kulttuuriympäristöteon ja näyttänyt hyvää esimerkkiä toteuttaessaan 2023-2024 Porin taidemuseon peruskorjauksen. Korjaustyötä edelsi rakennushistoriaselvitys, jonka suositusten mukaisesti rakennuksessa tehtiin palauttavia muutoksia. Hankesuunnittelusta vastasi Huttunen-Lipasti Arkkitehdit ja varsinaiset muutos- ja kunnostussuunnitelmat laati Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy. Valtakunnallisesti arvokas rakennus on alun perin rakennettu vaaka- ja pakkahuoneeksi 1858 ja sen on suunnitellut arkkitehti Carl Johan von Heideken. Rakennusta korotettiin ja laajennettiin vuonna 1896 arkkitehti Gustaf Nyströmin piirustusten mukaan ja se muutettiin 1977-81 Porin Taidemuseoksi arkkitehti Kristian Gullichsenin suunnitelman mukaan. Hän suunnitteli myös rakennuksen 2000 toteutetut laajennustyöt.
Kaupunkikuvallisesti kiinnostavalla paikalla sijaitsevan rakennuksen ulkoasussa on säilytetty sen alkuperäiset uusrenessanssipiirteet. Jokimaiseman ja Porin vanhimman kaupunkirakenteen kanssa arvokkaasti keskustelevat modernit sisätilat puolestaan ovat vuosikymmenten saatossa palvelleet joustavasti lukuisia kansainvälisen tason näyttelyitä, taidepedagogiikan toimintaa ja erilaisia kulttuuritapahtumia. Porin taidemuseon rakennus on eri aikakausien kerrostumineen esimerkki onnistuneesta vanhan rakennuksen uudiskäytöstä ja vaativien korjaushankkeiden toteuttamisesta, joiden lähtökohtana on ollut rakennuksen ominaisluonteen kunnioittaminen.

Nyt kahdeksatta kertaa jaettavan Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinnon tarkoituksena on rohkaista ja innostaa alueen kuntia, yhteisöjä ja yksityisiä kansalaisia vaalimaan omaa kulttuuriympäristöään. Palkinto voidaan myöntää laaja-alaiselle kulttuuriympäristön hyväksi tehtävälle työlle tai yksittäisen rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttävälle kunnostustyölle. Olennaista on, että teko voi toimia mallina ja esimerkkinä muille.
Kulttuuriympäristöteko -palkinnon jakaa Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä. Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen ELY-keskus ja vastaava alueellinen ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa. Siinä ovat edustettuina Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten ohella Satakuntaliitto, Satakunnan Museo, Turun yliopisto, Metsähallitus, ProAgria Länsi-Suomi / Maa- ja kotitalousnaiset ja muutamat alueen kunnat. Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken.
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Kirsti Virkki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p.0295 022 525, kirsti.virkki@ely-keskus.fi
Rakennustutkija Olli Joukio, Satakunnan Museo, p. 044 701 1077, olli.joukio@pori.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhien kevätmuutto etenee rauhallisesti14.5.2025 14:24:11 EEST | Tiedote
Viikon jakson aikana valkoposkihanhet ruokailivat ja pysyivät aloillaan. Barentsinmeren valkoposkihanhikannasta valtaosa on nyt Suomessa ja Virossa. Keskimääräinen päämuutto arktiselle alueelle on ajoittunut 17.–21.5. välille. Pohjois-Karjalassa on nyt 170 000 valkoposkihanhea.
Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202514.5.2025 09:36:15 EEST | Tiedote
Tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tehdään runsaasti päällystystöitä. Maanteitä päällystetään noin 300 kilometriä sekä jalankulun ja pyöräilyn väyliä noin 30 kilometriä. Tämän kesän pisin yhtäjaksoinen päällystyskohde on valtatie 22 Utajärvi–Jylhämän tienhaara päällystäminen 22 kilometrin matkalta.
NTM-centralens ansökan om understöd för byte av olje- och naturgasuppvärmning stängs13.5.2025 15:25:00 EEST | Pressmeddelande
De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast i slutet av augusti, och ansökan om utbetalning av understödet ska lämnas in senast i slutet av september. Ansökan om understöd har varit öppen under åren 2020–2025.
ELY-keskuksen avustushaku öljy- ja maakaasulämmityksen vaihtajille suljetaan13.5.2025 15:25:00 EEST | Tiedote
Avustettavien remonttien on valmistuttava elokuun loppuun mennessä, ja avustuksen maksatusta on haettava syyskuun loppuun mennessä. Avustushaku on ollut käynnissä vuosina 2020–2025.
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme