Säteilyturvakeskus (STUK)

Uusi ydinenergialaki herättää toiveita ja odotuksia

Jaa

Uuden ydinenergialain luonnos tulee alkukesästä julkisesti lausuttavaksi, ja syksyllä on Säteilyturvakeskuksen uusien, lakia täydentävien määräysluonnosten lausuntoaika. Pian on siis aika vaikuttaa.

Puolilähikuva johtaja Jussi Heinosesta
Kolumnin kirjoittaja johtaja Jussi Heinonen vastaa Säteilyturvakeskuksessa muun muassa ydinenergialain uudistustyöstä. STUK

Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla käynnissä olevassa ydinenergialain kokonaisuudistuksessa uusitaan koko paketti eli itse laki ja sen perusteella annettavat asetukset sekä Säteilyturvakeskuksen eli STUKin määräykset. Laki ja muut säädökset kirjoitetaan kokonaan uudestaan. Rakenne ja esitystapa muuttuvat ja monelta osin myös itse sisältö.

Uudistaminen on erittäin iso kokonaisuus. Uudistettu säännöstö muuttaa luvanhaltijan velvoitteita ja viranomaisen toimintaa merkittävästi.  Hyvä lopputulos varmistuu, kun mahdollisimman moni tuo näkemyksensä uudistuksesta esille.

STUKin keskeiset tavoitteet lain ja määräysten uudistuksessa ovat riskitietoisuuden lisääminen ja toimijoiden vastuun korostaminen. Vaatimusten täytyy olla riskitietoisia eli ohjata toiminnanharjoittajan ja viranomaisen huomio oleellisiin asioihin.

STUKin määräyksistä ollaan myös tekemässä mahdollistavia. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi asetetulla mahdollistavuudella tarkoitamme STUKissa sitä, että säännöstön tulisi sallia uudet tai erilaiset ydinenergian tuotannon ratkaisut, kunhan toiminnan harjoittaja huolehtii turvallisuudesta.

Uutta, nykyisestä poikkeavaa toteutustapaa voidaan tarvita esimerkiksi erilaisissa reaktoriteknologioissa, ydinenergian käytössä kaukolämmön tuottamiseen tai laivojen voimanlähteenä. Laki ja mu säännöstö pitää tehdä toimivaksi myös tilanteissa, jossa ydinenergian tuottamiseen luvan saaneet yritykset turvautuvat nykyistä enemmän toisten yritysten tuottamiin palveluihin.

Ydinenergian sääntely painottuu perustellusti turvallisuuteen. Tästä syystä sääntely on myös osin konservatiivista. Sääntelyä pitää kuitenkin uudistaa, jotta esimerkiksi muussa teollisuudessa kehitettyä laadukasta teknologiaa voidaan ottaa nykyistä helpommin käyttöön ydinlaitoksissa. Muuten voi käydä niin, että ydinlaitosten turvallisuudesta koetetaan huolehtia vuosikymmeniä vanhalla tekniikalla.

Parjattu ja kaivattu byrokratia

Ydinenergia on paljon esillä puhtaaseen energiaan ja huoltovarmuuteen liittyvässä keskustelussa. Se nähdään yhteiskunnassa tarpeellisena, mutta samalla potentiaalisesti vaaraa aiheuttavana toimintana. Koemme STUKissa, että yhteiskunta, kansalaiset ja päättäjät odottavat ydinlaitoksen turvallisuuden huolellista varmistamista, tämän toteuttamista etupainotteisesti ja viranomaisen tarkkaa otetta. Tämä on ollut perustana nykyisessä säännöstössä ja lähtökohtana myös uudistuksessa – samalla huolellisesti pohtien edellä mainitsemaani riskitietoisuutta.

Suomessa arvostetaan yhteisesti sovittujen sääntöjen noudattamista ja luotetaan viranomaisiin. Me suomalaiset haluamme yhteiskunnan toimivan ja huolehtivan meidän jokaisen turvallisuudesta. Toiveen toteutumiseen tarvitaan lainsäädäntöä, julkista hallintoa ja viranomaisia, ja kokemukseni on, että tätä välillä parjattua byrokratiaa suomalaiset lopulta arvostavat.

Mikään turvallisuus, myöskään ydinturvallisuus, ei voi perustua pelkkään hyvään tahtoon, vaan se edellyttää yhtenäisiä, valvottuja pelisääntöjä. Toimiva julkinen hallinto ja selkeä sääntely ovat kehityksen edellytys ja tuki vastuullisille toimijoille, etenkin kun ollaan tekemisissä useiden vuosikymmenten päähän ulottuvien teknologioiden ja toimintojen kanssa. Luottamus byrokratian toimivuuteen voi säilyä vain, kun pelisääntöjen ajantasaisuus tarkistetaan ympäröivän maailman muuttuessa – juuri sitä ollaan tekemässä, kun ydinenergialakia parhaillaan uudistetaan.

STUK valvoo, että vastuu kannetaan

Ydinenergialain uudistukselta odotetaan paljon. Hallituksen tavoitteena on sujuvoittaa ydinlaitosten luvitusta ja luoda edellytyksiä pienten ydinvoimaloiden rakentamiselle. Ydinvoiman lisärakentamista suunnittelevien yhtiöiden tavoitteena on muun muassa, että toiseen maahan suunniteltu ydinvoimala voidaan toteuttaa Suomessa ilman, että kotimaiset säännökset vaatisivat siihen suuria muutoksia. Vaikka keskustelu tuntuu painottuvan uuteen ydinenergiaan, lakiuudistuksessa on ainakin yhtä tärkeää rakentaa riskitietoinen ja toimiva perusta nykyisten ikääntyvien ydinlaitosten turvalliselle ja pitkäjänteiselle käytölle.

STUK tukee ministeriön lainvalmistelua ja tekee itse lakia tarkentavia määräyksiä osana yhteiskunnallista tehtäväänsä. Edistämme ydin- ja säteilyturvallisuutta. Meidän tehtävämme on huolehtia, että ihmisten, ympäristön ja yhteiskunnan suojeleminen säilyy yhtä hyvänä kuin nykyisinkin.

Samalla meidän pitää arvioida, että ydinenergian käyttöä säädellään oikein suhteessa sen riskiin – ei liikaa eikä liian vähän. Tästä olisi mielenkiintoista käydä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Sääntelemmekö ympärillämme olevia yhteiskuntaan ja meihin jokaiseen vaikuttavia erilaisia riskejä tasapuolisesti? Osallistuisimme STUKista mielellämme tällaiseen keskusteluun.

Uusi lainsäädäntö tuo toiminnanharjoittajille liikkumavaraa ja samalla vastuuta turvallisuuden osoittamisesta. Olennaista on, että toiminnanharjoittajien vastuu turvallisuudesta pidetään kristallinkirkkaana. Odotamme STUKissa, että yrityksillä on hyvä kokonaisuuden hallinta, kyky osoittaa turvallisuus ja kantaa toiminnanharjoittajalle kuuluva vastuu. STUK valvoo, että vastuu kannetaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Puolilähikuva johtaja Jussi Heinosesta
Kolumnin kirjoittaja johtaja Jussi Heinonen vastaa Säteilyturvakeskuksessa muun muassa ydinenergialain uudistustyöstä.
STUK
Lataa

Lyhyesti STUKista

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. 

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye