Jyväskylän yliopisto

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen

Jaa

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Tommi MIkkonen nojaa rennosti seinään kädet puuskassa ja hymyilee
Professori Tommi Mikkonen johtaa tekoälyn hyödyntämistä ohjelmistotuotannossa tutkivaa hanketta, joka sai Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen. Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnalle yhteensä 840 000 euron rahoituksen Generative AI for the Software Development Life Cycle -nimiselle hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn hyödyntämistä ohjelmistotyössä koko ohjelmistojen elinkaaren matkalta.

Konsortiohankkeessa on mukana Jyväskylän yliopiston lisäksi viisi Suomessa toimivaa yritystä. 

Hankkeen kokonaisrahoitus Suomessa on yli kuusi miljoonaa euroa. Jyväskylän yliopiston osuus budjetista on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on omarahoitusta. Konsortiossa on lisäksi mukana useita ulkomaisia toimijoita.

Hanketta Jyväskylässä johtava professori Tommi Mikkonen kertoo, että hankkeen päätavoitteena on lisätä ohjelmistokehitysprosessien tehokkuutta ja parantaa ohjelmistotuotteiden laatua.

”Suuria kielimalleja pystytään hyödyntämään tehokkaasti kaikissa ohjelmistokehityksen elinkaaren vaiheissa aina suunnittelusta ja kehityksestä ohjelmiston testaamiseen ja ylläpitoon. Meidän tavoitteemme on projektissa myös kehittää räätälöityjä tekoälymalleja ja työkaluja, jotka tukevat koko ohjelmistokehitysprosessia”, Mikkonen kuvailee.

Tutkimushankkeessa mukana olevien yritysten on tarkoitus ottaa tutkimustulokset suoraan käyttöön osana omaa liiketoimintaansa.

Suuret kielimallit voivat tukea ohjelmistokehitystä tehokkaasti jopa vähäisellä tehtäväkohtaisella koulutuksella, mutta niiden käyttö on edelleen kokeellista ja siihen liittyy myös riskejä ja haasteita.

”Hankkeessa on tarkoitus keskittyä tutkimaan myös haasteita, jotka liittyvät tekoälymallien tietosuojaan ja oikeudellisiin kysymyksiin, ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen, luotettavuuteen sekä tekoälyn koulutusmateriaalien tuottamiin vääristymiin”, Mikkonen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tommi MIkkonen nojaa rennosti seinään kädet puuskassa ja hymyilee
Professori Tommi Mikkonen johtaa tekoälyn hyödyntämistä ohjelmistotuotannossa tutkivaa hanketta, joka sai Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen.
Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto
Lataa
Tommi Mikkonen nojaa rennosti seinään katse kohti kameraa.
Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Tutkimus: Vihreä kulutus painottuu brändeihin ja muotiin – Suomi erottuu vaatimattomilla vihreillä kuluttajilla12.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä kuluttaminen on yleisempää Suomessa kuin Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, mutta myös ei-vihreiden kuluttajien määrä on huomattava. Vihreät kuluttajat olivat tyypillisesti paitsi ekologisuutta arvostavia, myös brändi- ja muotitietoisia. Näillä niin sanotuilla premium-vihreillä kuluttajilla oli keskivertoa paremmat tulot ja he olivat nuorempia kuin muut kuluttajat.

Liikunta ja kuidut muokkaavat suolistomikrobiston toimintaa – edistävät maksan ja koko kehon terveyttä12.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Yhteiselo ihmisen ja mikrobien välillä näkyy erityisesti suolistossa, jossa bakteerien tuottamat aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat koko kehon terveyteen. Väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten suolistomikrobisto reagoi liikuntaan ja ravitsemukseen sekä miten nämä muutokset voivat lievittää metabolista rasvamaksatautia. Tutkimus osoitti, että sekä fyysinen aktiivisuus että prebioottikuitujen lisääminen ruokavalioon muokkaavat mikrobiston aineenvaihduntaa, mikä voi parantaa metabolista terveyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye