Kutsu: Tilastoareena 15.5. – Tervetuloa syventymään suomalaisten varallisuuteen!
Tilastokeskuksen Tilastoareenalla 15.5. käydään läpi suomalaisten ja Suomen varallisuutta sekä koko kansantalouden että kotitalouksien näkökulmasta. Asiaa tarkastellaan rahoitustilinpidon ja varallisuustutkimuksen tietojen valossa.
Rahoitustilinpidon näkökulma: Kotitalouksilla ja julkisyhteisöillä enemmän varallisuutta kuin velkaa
Rahoitustilinpidon avulla tarkastellaan rahoitusvarallisuutta ja velkoja sektoreittain. Tilinpidon mukaan sektoreista kotitalouksilla ja julkisyhteisöillä on enemmän rahoitusvarallisuutta kuin velkaa. Yrityksien nettorahoitusvarallisuus on puolestaan negatiivinen, eli velkaa on rahoitusvarallisuutta enemmän. Kun nettorahoitusvarallisuuteen lasketaan mukaan reaalivarat, kuten asunnot ja tuotannossa käytettävät koneet, saadaan tieto eri sektorien reaalinettovarallisuudesta. Tässä tarkastelussa yritystenkin varallisuus kääntyy positiiviseksi
Kotitalouksien nettovarallisuus on rahoitustilinpidon sektoreista selvästi suurin. Kotitalouksien nettovarallisuudessa ei ole tapahtunut viime vuosina merkittävää kasvua, eli velat ja varat ovat pysyneet lähes samalla tasolla. Nettovarallisuuden positiivinen kasvu pitkällä aikavälillä on johtunut reaalivarallisuuden, kuten asuntovarallisuuden, kasvusta.
Kansainvälinen vertailu: Suomen nettovarallisuus euroalueen keskiarvon alapuolella
Kotitalouksien kansainvälinen vertailu on haastavaa. Yksinkertainen rahoitusvarojen ja velkojen vertailu henkeä kohden näyttää kuitenkin Suomen nettovarallisuuden olevan selvästi euroalueen keskiarvoa alempana. Suomessa varallisuus on hieman Viroa korkeammalla tasolla mutta selvästi Ruotsia ja Saksaa matalammalla.
Kotitaloussektorin varojen tarkastelu paljastaa merkittäviä maiden välisiä eroja. Esimerkiksi Ruotsin varallisuudesta suuri osa on kiinni osakkeissa ja vakuutuksissa, mikä johtuu väestön asumismuodoista ja maan eläkejärjestelmästä. Kun kansainväliseen tarkasteluun lisätään reaalivarat, erot tasoittuvat, mutta Suomen varallisuus jää edelleen hieman euroalueen keskiarvosta.
Myös maiden välisen eläkevarallisuuden vertailu on vaikeaa. Eläkejärjestelmissä on maittain isoja eroja, eikä rajanveto eri järjestelmien välillä ole aina suoraviivaista. Suomen ja Ruotsin kotitalouksien vakuutusvarallisuudet ovat lähellä toisiaan, jos niin kutsutut laskennalliset eläkevarat huomioidaan. Ruotsilla on kuitenkin Suomea enemmän sosiaaliturvan ulkopuolelle jäävää eläkevarallisuutta.
Varakkain kymmenys omistaa 62 % kotitalouksien rahoitusvarallisuudesta
Kotitalouksien varallisuus -tilasto kuvaa varallisuuden rakennetta ja jakautumista eri väestöryhmien kesken yksittäisten kotitalouksien näkökulmasta. Vuonna 2023 kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani oli 96 000 euroa. Nettovarallisuus saadaan laskemalla yhteen reaali- ja rahoitusvarat sekä vähentämällä niistä velat. Nettovarallisuuden keskiarvo oli 228 700 euroa, eli yli kaksinkertainen mediaaniin verrattuna.
Nettovarallisuuden keskiarvon ja mediaanin eriytyminen kertoo varallisuuden keskittymisestä. Varakkain kymmenys omisti 52 % kotitalouksien nettovarallisuudesta vuonna 2023. Tämä oli ensimmäinen kerta varallisuustilaston mittaushistorian aikana, kun varakkain kymmenys omisti yli puolet kaikesta nettovarallisuudesta. Otospohjainen kotitalouksien varallisuustutkimus tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Viisi vähävaraisinta kymmenystä, eli puolet kotitalouksista, omisti puolestaan vain 4 % nettovarallisuudesta.
Oma pääasiallinen asunto on keskeinen tekijä varallisuuden tasossa ja sen jakautumisessa. Kaikkiaan 64 % kotitalouksista asui omassa asunnossa vuonna 2023. Omistusasujien osuus on laskenut vuodesta 2013, jolloin omistusasunnossa asui vielä 68 % kotitalouksista.
Tilaisuus Tilastoareenalla 15.5. – Asiantuntijaesityksiä ja paneelikeskustelu
Näihin sekä muihin Suomen ja suomalaisten varallisuuteen liittyviin tietoihin päästään perehtymään Tilastokeskuksen Tilastoareenalla 15.5. kello 15 alkaen. Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä. Tilaisuuden asiantuntijaesitykset pitävät rahoitustilinpidon asiantuntija Jarkko Kaunisto sekä kotitalouksien varallisuustutkimuksen asiantuntija Tara Junes. Tilaisuudessa järjestetään myös paneelikeskustelu data-analyysin mahdollisuuksista päätöksenteon tukena. Tervetuloa mukaan!
Rahoitustilinpitoon liittyvät kysymykset:
Jarkko Kaunisto, yliaktuaari
puh. +358 295 513 594
jarkko.kaunisto@stat.fi
Kotitalouksien varallisuus -tilastoon liittyvät kysymykset:
Tara Junes, yliaktuaari
puh. +358 295 513 322
tara.junes@stat.fi
Tilastoareena-tapahtuma ja viestintä:
Leila Kaunisharju, tapahtumakoordinaattori
puh. +358 295 516 369
leila.kaunisharju@stat.fi
Hanna Ikäheimo, viestintäjohtaja
puh. +358 295 513 025
hanna.ikaheimo@stat.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kutsu: Ajan jäljet – elämänrytmit koronakriisissä ja 2020-luvulla -tutkimuskirjan julkaisuwebinaari 22.5.6.5.2025 08:41:59 EEST | Kutsu
Tilastokeskuksen tutkimusjulkaisu Ajan jäljet – elämänrytmit koronakriisissä ja 2020-luvulla julkaistaan 22.5.2025. Tervetuloa webinaariin kuulemaan ajankäytön muutoksista ja trendeistä!
Vanhojen osakeasuntojen hinnat yhä laskussa5.5.2025 08:03:30 EEST | Tiedote
Asuntojen hintojen lasku jatkui kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat ennakkotietojen mukaan koko maassa 1,3 % vuodentakaisesta. Maaliskuussa laskua oli 1,6 % viimevuotisesta.
Elinajanodotteet uuteen ennätykseen vuonna 2024 – kuolleiden määrä laski selvästi29.4.2025 08:02:18 EEST | Tiedote
Vastasyntyneen elinajanodotteet nousivat viime vuonna ennätyksellisen korkealle. Ennakollinen elinajanodote oli pojilla 79,6 vuotta ja tytöillä 84,8 vuotta. Pojilla elinajanodote kasvoi 0,7 vuodella ja tytöillä 0,6 vuodella verrattuna vuoteen 2023.
Maahanmuutto väheni tammi-maaliskuussa25.4.2025 08:04:22 EEST | Tiedote
Maahanmuutto Suomeen väheni alkuvuonna. Ulkomailta muutti Suomeen tammi–maaliskuun aikana 10 379 henkeä, mikä on 5 349 vähemmän kuin vuosi sitten. Suomesta ulkomaille muutti 3 213 henkeä, 18 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tiedot perustuvat maaliskuun väestön ennakkotilastoon.
Lopettaneiden yritysten määrä ennätystasolla 2024 – muutos verotuksessa voi selittää kasvua23.4.2025 08:02:47 EEST | Tiedote
Lopettaneita yrityksiä oli vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 16 188, mikä on lähes kaksinkertaisesti vuotta aiempaan verrattuna. Kasvua selittää etenkin luonnollisten henkilöiden yritysten luokka, jossa lopettaneiden yhden hengen yritysten määrä kasvoi vielä selvemmin 4 654:stä 11 310:een.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme