ADHD:n Käypä hoito -suositus uudistui: Huolellinen arviointi on hyvän hoidon perusta

Jaa

Tuore hoitosuositus korostaa elintapojen vaikutusta toimintakykyyn. Huomiota kiinnitetään nyt myös lasten ja nuorten digitaalisen median käyttöön.

Digitaalisten laitteiden käyttö on usein pois lapsen liikkumisesta ja nuorilla joskus myös unesta. Lapsen aivot tarvitsevat paljon leikkiä ja vuorovaikutusta kehittyäkseen normaalisti.
Digitaalisten laitteiden käyttö on usein pois lapsen liikkumisesta ja nuorilla joskus myös unesta. Lapsen aivot tarvitsevat paljon leikkiä ja vuorovaikutusta kehittyäkseen normaalisti. Kuva: GettyImages

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on julkaissut uudistetun Käypä hoito -suosituksen ADHD:sta. Tavoitteena on yhtenäistää ADHD:n diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta. Suositus tarjoaa tuoreinta näyttöön perustuvaa tietoa hoitoratkaisujen tueksi ja vastaa tavallisimpiin ADHD:ta koskeviin kysymyksiin.

Keskittymisen vaikeuksien arviointi vaatii huolellista selvittelyä

Uudistettu suositus tarkentaa ADHD:n diagnosointiprosessia. Tarkkaavuuteen, yliaktiivisuuteen ja impulsiivisuuteen liittyvien toiminta- tai oppimiskyvyn ongelmien arviointi on aloitettava aina yleistilanteen selvittämisellä.

"Käytännössä kyse on siitä, että ensin ei lähdetä täyttämään ADHD-kyselylomaketta, vaan arvioidaan henkilön toimintakykyä, vaikeuksia ja vahvuuksia laajemminkin ja kiinnitetään huomiota myös toimintakykyyn vaikuttaviin seikkoihin kuten elintapoihin. Uni, liikunta, ravitsemus ja digilaitteiden käyttö vaikuttavat merkittävällä tavalla toimintakykyyn, myös ADHD-diagnoosin saaneilla," kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anita Puustjärvi.

Kattava kokonaistilanteen arviointi on tärkeää, sillä liian varhainen ADHD-oireisiin kohdentunut arviointi voi altistaa ADHD:n ylidiagnosoinnille. Vaarana on myös, että muut vaikeuksia selittävät syyt tai samanaikaiset häiriöt jäävät tunnistamatta.

"Jos oireet viittaavat ADHD:hen, aiheuttavat huomattavaa haittaa, eivätkä selity pelkästään elämäntilanteella tai elintavoilla, selvitetään ADHD:n mahdollisuutta tarkemmin. Silloinkaan diagnoosi ei voi perustua pelkästään kyselylomakkeisiin," Puustjärvi muistuttaa.

Tutkimukset vaativat yleensä aikaa ja useita tapaamisia, sillä ADHD:n diagnosointiin tarvitaan tietoa oireiden kehittymisestä ja esiintymisestä sekä henkilön toimintakyvystä eri tilanteissa nyt ja aiemmin.

Diagnosointia koskevilla tarkennuksilla halutaan kohdentaa diagnostiset tutkimukset ja kohdennettu hoito niihin, jotka siitä eniten hyötyvät.

"ADHD-tutkimusten suuri kysyntä ruuhkauttaa palveluja ja hidastaa vaikeaoireisten tutkimuksiin ja hoitoon pääsyä. Heidän olisi saatava hoitoa ilman pitkää jonottamista."

Runsas ruutuaika on riskitekijä

Lisääntyvän tutkimusnäytön mukaan varhainen runsas altistuminen sähköiselle medialle voi haitata lapsen säätelytaitojen, kuten keskittymisen ja tunnetaitojen, kehitystä.

Digitaalisten laitteiden käyttö on usein pois lapsen liikkumisesta ja nuorilla joskus myös unesta. Lapsen aivot tarvitsevat paljon leikkiä ja vuorovaikutusta kehittyäkseen normaalisti. Siksi myös vanhempien on kiinnitettävä huomiota omaan ruutuaikaansa lapsen seurassa.

"ADHD-oireisilla lapsilla vaikeudet voivat ilmetä voimakkaampina kuin mitä ne muuten olisivat. Runsas ruutuaika lapsuudessa voinee myös muovata aivoja ADHD-tyyppisten oireiden suuntaan vaikkei neurobiologista alttiutta olisikaan," Puustjärvi kertoo.

Nuorilla ja aikuisilla runsas digialtistus lisää koettuja keskittymisvaikeuksia ja altistuminen ADHD-aiheisille somesisällöille myös ADHD-oireiden liiallista itsearviointia.

Arjen tukitoimet keskeisiä, moni tarvitsee myös lääkehoitoa

Lieväoireisilla henkilöillä arjen tukitoimet ja lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Tukitoimet ja tarvittavat muutokset elintapoihin kannattaa aloittaa heti, kun ADHD:hen viittaavia oireita havaitaan. Jos ne lievittävät oireita riittävästi, tarkempia ADHD-tutkimuksia ei välttämättä edes tarvita.

ADHD-diagnoosin varmistuttua suositellaan arjen tukitoimien lisäksi ikäryhmän mukaisia psykososiaalisia hoitomuotoja. Lapsilla ja nuorilla niitä ovat käyttäytymisen ohjaamiseen perustuvat menetelmät sekä taitoharjoittelu, esimerkiksi keskittymisen harjoittelu leikin avulla tai organisointitaitojen harjoittelu koulussa. Aikuisilla kognitiivis-behavioraalinen psykoterapia lievittää ADHD:n oireita sekä samanaikaisia masennus- ja ahdistusoireita. Liikunta vähentää ADHD-oireita, joten sitä suositellaan kaikille.

Lääkehoidon tarvetta tulee arvioida osana hoidon kokonaisuutta. Jos lääkehoito aloitetaan, sen seurannan täytyy olla systemaattista ja erityisesti alussa riittävän tiivistä. Lääkehoito yhdistetään yleensä psykososiaalisiin hoitoihin.

"Lääkehoidolla ei voi korvata tukitoimia tai pedagogisia järjestelyitä. Ja päinvastoin parhainkaan psykososiaalinen hoito ei välttämättä korvaa lääkehoitoa, kun oireet ovat vaikeat," Puustjärvi sanoo.

Tietoa ADHD:sta

  • ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on lapsuudessa alkava neurokehityksellinen oireyhtymä.
  • Ydinoireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Myös toiminnanohjauksen vaikeudet ovat tyypillisiä.
  • ADHD-alttius on voimakkaasti periytyvä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye