Moni välttelee lääkäriin menoa mahdollisten syöpäoireiden vuoksi
Kaikkein eniten terveydenhuoltoon hakeutumiseen vaikuttavat taloudelliset syyt, mutta myös ajatus syövän löytymisestä pelottaa, Syöpäjärjestöjen teettämässä kyselytutkimuksessa ilmeni.

Ihmiset välttävät joskus hakeutumasta tutkimuksiin, vaikka heillä olisi huolestuttavia oireita. Syöpäjärjestöjen teettämässä kyselytutkimuksessa 23 % vastaajista kertoi vältelleensä hakeutumista terveydenhuoltoon sellaisten oireiden vuoksi, jotka voisivat olla syöpää. Pelkoa hoitoon hakeutumisesta esiintyi eniten nuoremmilla vastaajilla.
– Syöpään viittaavat oireet ovat usein aika yleisiä oireita, jotka sopivat moneen eri sairauteen tai niiden esiintyminen voi olla vaihtelevaa, psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä Syöpäjärjestöjen Luoto-palvelusta toteaa.
– Nuorilla syöpää esiintyy vähän. Oireiden ilmaantuessa syöpä ei heillä tule välttämättä ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen ja oireet voidaan myös alitajuisesti sivuuttaa. Selkeätkin syöpään liittyvät oireet voivat aluksi aiheuttaa kieltämisreaktion.
Oireiden jatkuessa on tärkeää mennä lääkäriin
Tutkimukseen hakeutumisen lykkäämisen syyt ovat kyselyn perusteella moninaisia.
Kaikkein eniten terveydenhuoltoon hakeutumiseen vaikuttivat taloudelliset syyt. Neljä viidestä mahdollisten syöpäoireiden vuoksi lääkärille menoa vältelleistä vastaajista kertoi, ettei heillä ole varaa hakeutua tutkimuksiin. Lähes yhtä moni kertoi myös pelkäävänsä sitä, mitä lääkäri voi mahdollisesti löytää. Osa vastaajista ei halunnut vaivata lääkäriä turhaan tai kertoi oireidensa nolostuttavan. Osa ei myöskään tiennyt, minne tutkimuksiin pitäisi hakeutua.
– Julkinenkaan terveydenhuolto ei ole ilmaista ja monelle terveyskeskuksen lääkärin vastaanottomaksu voi olla kynnyskysymys hoitoon hakeutumiseen, samoin kuin pelko siitä, mitä muita maksuja tuo lisää, jos lähdetään oireita tutkimaan. Ensimmäisellä lääkärikäynnillä ei välttämättä kuitenkaan lähdetä isompia tutkimuksia tekemään, vaan oireista riippuen tilannetta voidaan seurata ja antaa oireita lievittäviä lääkkeitä, Tähkä toteaa.
– Kaikenikäisten on hyvä ymmärtää, että oireiden jatkuessa on tärkeää mennä uudelleen lääkäriin, koska syövän paranemisennusteeseen vaikuttaa se, missä vaiheessa syöpä löydetään.
Kaksi viidestä koki lääkäriin pääsyn hankalaksi
Kyselytutkimukseen vastanneista 49 % koki lääkäriin pääsyn huolestuttavien oireiden vuoksi helpoksi. Lähes yhtä suuri oli kuitenkin joukko, jonka mielestä lääkäriin pääsyssä on vaikeuksia. Heitä oli 44 % vastaajista. He, jotka olivat välttäneet hakeutumista terveydenhuoltoon mahdollisten syöpäoireiden vuoksi, kokivat hieman useammin lääkärin vastaanotolle pääsyn vaikeaksi.
Teema on tullut tutuksi myös Syöpäjärjestöjen Luoto-palvelussa, jonne voivat yhteyttä ottaa kaikki, joita syöpä huolettaa. Luodon takana ovat Syöpäjärjestöjen syöpään perehtyneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, joiden kanssa keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Palvelu on maksuton, eikä vaadi lähetettä.
– Tiedämme, että hoitoon pääsyssä on eroja kuntien ja hyvinvointialueiden kesken. Kokemus siitä, miten hoitoon pääsee, vaikuttaa suuresti siihen, miten nopeasti varaa vastaanottoajan oireiden ilmetessä. Julkinen keskustelu lääkäripulasta terveyskeskuksissa ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ei helpota hakeutumista hoitoon. Jo ajatus, että ajan saaminen on vaikeaa, voi vaikuttaa suuresti ajan varaamiseen, Tähkä pohtii.
Kyselyn toteutti Innolink paneelikyselynä ja siihen vastasi tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista.
Yhteyshenkilöt
Katja TähkäPsykososiaalisen tuen päällikköSyöpäjärjestöt
Puh:050 304 6946katja.tahka@cancer.fiNina AiristoViestinnän asiantuntijaSyöpäjärjestöt
Puh:050 560 4334nina.airisto@cancer.fiSyöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Tarttumattomat sairaudet -verkosto: Mihin jäi sotejärjestöjen lahjoitusten verovähennysoikeus?9.5.2025 11:40:20 EEST | Tiedote
Suuria kansanterveysjärjestöjä edustava Tarttumattomat sairaudet -verkosto ihmettelee hallituksen puoliväliriihessä tekemien järjestöjä koskevien päätösten epäjohdonmukaisuutta.
Solexponering sker obemärkt – UV-strålningen kan överraska även molniga dagar6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vid den här tiden på året överskrider UV-indexet i hela landet gränsen då man ska skydda sig mot solen. Finländarna har blivit mera medvetna om att UV-strålning innebär en risk för cancer, men barnen skyddas mindre än tidigare.
Auringolle altistuu huomaamatta – UV-säteily voi yllättää pilvisenäkin päivänä6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Tähän aikaan vuodesta UV-indeksi ylittää suojautumisrajan koko maassa. Suomalaisten tietoisuus UV-säteilyn syöpäriskeistä on parantunut, mutta lasten suojaaminen on heikentynyt.
Rintasyövän seulominen nykyistä laajemmilta ikäluokilta on hintansa väärti30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Rintasyövän seulontaohjelman kohdeikäryhmän laajentaminen saa tukea kattavasta taloudellisesta arvioinnista.
Mediakutsu: Yllättääkö auringon UV-säteily suomalaiset?23.4.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Kutsu Syöpäjärjestöjen, Ilmatieteen laitoksen ja Säteilyturvakeskuksen aamiaistilaisuuteen auringon ultraviolettisäteilystä
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme