Joka kymmenes lapsi kokee aineellista puutetta – osuus kasvanut nopeasti
Joka kymmenes lapsi koki viime vuonna aineellista puutetta. Osuus on lähes kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Yhden aikuisen perheissä elävillä lapsilla puutteen kokemuksia oli yli viidesosalla.
Aineellista puutetta kokeneiden 0–15-vuotiaiden lasten osuus oli viime vuonna yli kaksinkertainen yhden aikuisen talouksissa ja kolminkertainen kahden aikuisen talouksissa verrattuna vuoteen 2021, jolloin edellinen vastaava elinolotilaston tutkimus tehtiin.
Tavallisimmin puutteet liittyivät kodin varusteluun ja mukavuuksiin.
”Jopa 96 prosenttia puutetta kokeneista lapsista asui sellaisessa kotitaloudessa, jossa ei ollut varaa autoon, rikki menneiden kalusteiden korvaamiseen uusilla, kodin pitämiseen lämpimänä tai internetiin”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa-Mari Okkonen.
Asumiseen ja lainoihin liittyvät maksuvaikeudet olivat myös yleisiä puutetta kokevien lasten perheissä.
Osallistumismahdollisuudet olivat puutteelliset yli puolella aineellista puutetta kokevista lapsista. Heillä ei ollut varaa säännölliseen vapaa-ajan harrastukseen, merkkipäivien juhlimiseen, kavereiden kutsumiseen kylään tai kouluretkille osallistumiseen.
Aineellista puutetta kokevien lasten puute myös syveni edelliseen tutkimuskertaan verrattuna. Lasten kokemaa aineellista puutetta mitataan 17 osatekijän mittarilla. Aineellista puutetta kokevista lapsista yli 40 % koki puutetta vähintään neljässä asiassa vuonna 2024, kun vuonna 2021 osuus oli noin kolmannes.
”Vaikka lapsi ei määrittyisi indikaattorin mukaan aineellista puutetta kokevaksi, myös pienempiä puutteita on aiempaa useammalla lapsella. Kaikkiaan sellaisia lapsia, joilla oli puutetta vähintään yhdessä asiassa, oli viime vuonna noin 30 prosenttia, kun edellisessä tutkimuksessa heitä oli viidennes”, Okkonen toteaa.
Suomessa puute yleistyi muita Euroopan maita nopeammin
Suomessa lasten kokema aineellinen puute on hieman harvinaisempaa kuin muualla Euroopassa, jossa puutetta koki vuonna 2024 keskimäärin 13,6 % lapsista. Suomessa puute kuitenkin yleistyi muita maita nopeammin.
Kaikkiaan lasten aineellinen puute yleistyi 17 maassa 27:stä. Kaikissa tutkimusmaissa puute oli yleisempää yhden kuin kahden aikuisen kotitalouksissa.
”Suomessa yhden huoltajan talouksissa asuvien lasten kokema aineellinen puute oli aavistuksen EU-keskiarvoa harvinaisempaa, mutta osuus kasvoi Suomessa Kreikan jälkeen toiseksi eniten”, Okkonen sanoo.
Kreikassa jopa noin kolmannes lapsista koki aineellista puutetta. Tämä oli korkein osuus koko Euroopassa. Romaniassa ja Bulgariassa osuudet olivat seuraavaksi suurimmat, kummassakin yli 30 %.
Harvinaisinta puute oli Kroatiassa (2,7 %), Sloveniassa (3,8 %), Norjassa ja Ruotsissa (5,6 % kummassakin).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa-Mari OkkonenYliaktuaariTilastokeskus
Puh:029 551 3408kaisa-mari.okkonen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kuluttajien luottamus edelleen matalalla kesäkuussa27.6.2025 08:01:10 EEST | Tiedote
Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta parani kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna, mutta oli edelleen hyvin heikko. Myös näkemys Suomen talouskehityksestä pysyi vaisuna. Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -8,6, kun toukokuussa se oli -8,4.
Oppimisen tukea saaneiden peruskoululaisten osuus kasvoi edelleen vuonna 202426.6.2025 08:01:54 EEST | Tiedote
Yhä useampi peruskoulun oppilas sai viime vuonna tukea oppimiseensa. Tehostettua tukea sai 16 % peruskoulun oppilaista. Erityistä tukea sai puolestaan joka kymmenes oppilas.
Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta19.6.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Suomi oli vuonna 2024 Euroopan kolmanneksi kallein maa ostaa alkoholia. Kalliimpaa alkoholi oli vain Islannissa ja Norjassa. Myös ruuan ja alkoholittomien juomien osalta Suomi oli EU:n keskiarvoa kalliimpi.
Suomalaisten velat pienenivät vuonna 202417.6.2025 08:03:03 EEST | Tiedote
Velallisten asuntokuntien keskimääräinen velkasumma oli 94 400 euroa, mikä oli noin tuhat euroa vähemmän kuin vuonna 2023.
Konkurssihakemusten määrä toukokuussa yhä kasvussa – yhtä synkkiä lukuja viimeksi vuonna 199613.6.2025 08:01:22 EEST | Tiedote
Konkursseja pantiin vireille toukokuussa yhteensä 366, mikä on 39 konkurssia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Myös henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä kasvoi selvästi vuodentakaisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme