Suomen kansallismuseo luovutti kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle
Beninin pääkaupungissa Cotonoussa järjestettiin eilen 13.5.2025 seremoniallinen tilaisuus, jossa Suomen kansallismuseo palautti Beninille puisen, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen. Tilaisuuden merkityksellisyyttä lisää se, että kataklè-istuin on yksi 27 esineestä, joista muut Ranska palautti Beniniin vuonna 2021.

Tilaisuuteen Beninissä osallistuivat Suomesta tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie sekä Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila ja erikoistutkija Pilvi Vainonen. Seremonian yhteyteen oli järjestetty myös maidenvälisiä keskustelutilaisuuksia sekä suomalaisen yritysvaltuuskunnan vierailu.
“Kataklèn palautus vietiin juhlavaan päätökseen erinomaisessa yhteistyössä Beninin viranomaisten kanssa. Repatriaation suuri merkitys kävi prosessin aikana hyvin selväksi”, toteaa Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila. Seremonian jälkeen Anttila tapasi Beninin presidentti Patrice Talonin.
Tiistaina iltapäivällä Anttila ja Vainonen pitivät esitykset Sèmè City -innovaatiokeskuksessa järjestetyssä seminaarissa, jossa yleisönä oli opiskelijoita ja tutkimusyhteisöä. Seminaari käsitteli kulttuuriesineiden provenienssin eli omistajahistorian tutkimusta ja Afrikan ryöstettyjen kulttuuriesineiden liikkumista.
Kulttuuriperintö kansallisen identiteetin ja diplomatian keskiössä
Kataklèn palauttaminen Beniniin on viime vuosien ajalta neljäs Suomen kansallismuseon tekemä kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperinnön palauttaminen eli repatriaatio. Kulttuuriperinnön omistajuus ja palauttaminen joko konkreettisesti, digitaalisesti tai muulla tavoin alkuperäisten omistajien jälkeläisille on kansainvälisen museokentän ajankohtaisimpia kysymyksiä.
Aineellisella ja aineettomalla kulttuuriperinnöllä on mittaamattoman arvokas merkitys yksilöiden ja yhteisöjen identiteetille, hyvinvoinnille ja jatkuvuudelle.
“Beninissä halutaan aktiivisesti vahvistaa historian, kulttuurin ja kulttuuriperinnön roolia niin kansallisen identiteetin ja omakuvan vahvistajana, kuin valtion kansainvälisen profiilin rakentajanakin. Kataklèn myötä Beniniin palautuivat tarinat monipolviselta matkalta, myös ripaus Suomea ja pitkäjänteistä museo-osaamistamme. Palautus olikin koskettava tilaisuus myös Suomen kansallismuseon näkökulmasta”, kuvailee Elina Anttila.
Kataklè tuli Suomeen kokoelmavaihdossa Ranskasta
Nyt palautettu kolmijalkainen, puinen kataklè oli yksi 27 esineestä, jotka Ranskan valloittajajoukkoja johtanut eversti Dodds ryösti Dahomeyn kuningaskunnan kuninkaanpalatsista vuonna 1892. Ranska palautti muut esineet marraskuussa 2021. Nyt Suomen palauttama kataklè-istuin oli siirretty Ranskan Musée de l'Hommesta Suomen kansallismuseon etnografiseen kokoelmaan vuonna 1939 kokoelmavaihdon yhteydessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Palautusseremonia: ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 336 131, elina.anttila@kansallismuseo.fi
Kataklén tarina: erikoistutkija Pilvi Vainonen, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 336 432, pilvi.vainonen@kansallismuseo.fi
Median yhteydenotot:
viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, puh. 0295 336 200, sanna.paakkanen@museovirasto.fi
Liitteet
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo dokumentoi kansalliskokoelmiin suomalaisuuden moninaisuutta12.5.2025 09:05:34 EEST | Tiedote
Suomalaisuus ei ole yksiselitteinen tai pysyvä käsite, vaan se rakentuu ja muuttuu jatkuvasti uusien kokemusten ja kertomusten kautta, myös museokokoelmissa. Suomen kansallismuseon hankkeessa mixed-taustaiset suomalaiset jakoivat kokemuksiaan identiteetistä, kulttuuriperinnöstä ja siitä, mitä kaikkea suomalaisuus on – tai voisi olla.
Katso Suomen kansallismuseon kesävinkit9.5.2025 10:45:33 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseon museoiden, linnojen ja museolaivojen kesäkausi käynnistyy toukokuussa.
Suomen kansallismuseo luovuttaa kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle seremoniassa tiistaina 13.5.20258.5.2025 11:37:33 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseo palauttaa Beninin tasavallalle puisen kataklèn, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen juhlallisessa tilaisuudessa Beninin Cotonoussa tiistaina 13.5.2025.
Taidehistoriallisesti merkittävä Someron alttarikaappi esille Hämeen linnaan10.4.2025 11:04:42 EEST | Tiedote
Hämeen linnaan saadaan esille yksi Suomen vaikuttavimmista 1500-luvulta säilyneistä myöhäiskeskiaikaisista kirkkotaiteen esineistä, Someron alttarikaappi. Ennen esillelaittoa kaappi on käynyt läpi huolellisen, kuukausia kestäneen konservoinnin.
Kansallismuseo vierailee Etelä-Pohjanmaan museossa – mukana Suomen merkittävimpiä kulttuurihistoriallisia aarteita yli 8000 vuoden ajalta14.3.2025 08:27:17 EET | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä vierailuja museoihin eri puolille Suomea. Seuraava pysähdys on Etelä-Pohjanmaan museon Kivinavetassa Seinäjoella 22.–23.3.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme