ELY-keskukset

Valkoposkihanhien kevätmuutto etenee rauhallisesti

Jaa

Viikon jakson aikana valkoposkihanhet ruokailivat ja pysyivät aloillaan. Barentsinmeren valkoposkihanhikannasta valtaosa on nyt Suomessa ja Virossa. Keskimääräinen päämuutto arktiselle alueelle on ajoittunut 17.–21.5. välille. Pohjois-Karjalassa on nyt 170 000 valkoposkihanhea.

Valkoposkihanhia Joensuun Niittylahdessa sunnuntaina 11.5.2025. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuun Niittylahdessa sunnuntaina 11.5.2025. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus suoritti tiistaina 13.5. melko kattavan Pohjois-Karjalan valkoposkihanhilaskennan. Laskennan perusteella noin 170 000 valkoposkihanhen arvioidaan oleilevan Pohjois-Karjalan alueella. Pohjois-Karjalan laskennan suurimmat kerääntymät olivat Rääkkylän Oravilahdella, jossa oli 15 000 valkoposkihanhea sekä Kiteen Kesälahdella, jossa oli 13 000 valkoposkihanhea.

BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan jakson isoimmat yksittäiset havainnot tehtiin Kouvolan alueella. Lauantaina 10.5. Pyhäjärvellä havaittiin 20 000 valkoposkihanhea, sunnuntaina 11.5. Teutjärvellä 50 000 valkoposkihanhea sekä tiistaina 13.5. Peräkylällä 25 000 valkoposkihanhea.

Suomen sisäinen hanhimuutto rauhallinen

Suomen sisäisiä muuttoryntäyksiä ei tällä jaksolla havaittu. Suurimmat hanhimuutot havaittiin tiistaina 13.5., jolloin esimerkiksi Savonlinnan Puruvedellä laskettiin 23 000 hanhea ja Rautjärven Simpeleellä 21 000 hanhea, mutta parvista noin puolet oli metsä- ja tundrahanhia ja toinen puolisko valkoposkihanhia.

Ruotsissa hanhimuutto oli vilkkaampaa jakson useana päivänä. Esimerkiksi lauantaina 10.5. Ruotsin eteläkärjessä Falsterbossa oli 56 000 muuttavaa valkoposkihanhea.

GPS-lähetinhanhet suuntaavat Suomeen ja pesimäalueelleen

Suurin osa Suomen, Saksan ja Alankomaiden Barentsinmeren kannan GPS-lähetinhanhista on lähtenyt talvehtimisalueiltaan. Suomeen saakka on ehtinyt 16 GPS-lähetinhanhea, joista 3 on Orimattilassa sekä Porvoossa, 2 Kiteellä ja 1 Järvenpäässä, Kuopiossa, Laukaassa, Loviisassa, Mikkelissä, Parikkalassa, Rantasalmella ja Rääkkylässä. Aunuksessa on edelleen 1, Virossa 24, Ruotsissa 1, Tanskassa 4, Saksassa 4 ja Alankomaissa 3.

Suomen ja Viron alueille on saapunut kolmeneljäsosaa lähetinhanhista. GPS-sijaintitiedot kuvaavat hyvin koko Barentsinmeren valkoposkihanhikannan muuton tilannetta. Ilmeisesti Vienanmerelle tai sitä edemmäs on mennyt toistaiseksi hyvin vähän valkoposkihanhia.

Nyt valkoposkihanhet ruokailevat ennen pesimäalueilleen muuttamista. Päämuutto on tapahtunut keskimääräisesti 17.–21.5. välillä, mutta miltä lähipäivien sääennuste näyttää Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?

”Loppuviikko on kolea ja pohjoistuulinen, joten jos valkoposkihanhia muuttaa niin ne päätynevät enimmäkseen Viroon tai jos jatkavat matkaa niin muuttavat Suomen kaakkoispuolelta. Viikonloppuna pohjoisvirtaus heikkenee, jolloin saattaa käynnistyä hyväkin muutto. Maanantain ja tiistain aikana pohjoisvirtaus palaa, joten varsinaisen päämuuton käynnistymistä on vaikea ennustaa.”

Katso video valkoposkihanhista

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lahivahinkokoordinaattori Joni Kivimäki kertoo videolla valkoposkihanhista ja korvauspäätösmenettelystä.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhien muuton etenemistä talvehtimisalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin pesimäalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä saksalais- ja alankomaalaistutkimusten GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta on rahoittanut ympäristöministeriö ja projektin hanhien liikkeitä pystyy seuraamaan Suomen lajitietokeskuksen sivulta.

Seuraava muuttotiedote julkaistaan keskiviikkona 21.5.2025.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Kuvat

Valkoposkihanhia Joensuun Niittylahdessa sunnuntaina 11.5.2025. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuun Niittylahdessa sunnuntaina 11.5.2025. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye