Oulun yliopistossa eniten keksintöilmoituksia teki viime vuonna brittitaustainen Lloyd Ruddock
Oulun yliopistossa tehtiin vuonna 2024 yhteensä 72 keksintö- ja teosilmoitusta. Näistä 12 teki yksi tutkija, professori Lloyd Ruddock. Hänet palkittiin Oulun yliopistossa 15.5.2025 vuoden keksijänä.

Ruddockin tutkimusaihe liittyy proteiinien laskostumiseen solussa. Laskostuminen tarkoittaa proteiinin saamista oikeaan kolmiulotteiseen muotoon, jonka se tarvitsee ollakseen toimintakykyinen. Eri organismeille on evoluutiossa kehittynyt mekanismeja, joilla oikeanlainen proteiinin laskostuminen varmistetaan.
Ruddockin kehittämä CyDisCo-teknologia pureutuu bakteerien muokkaukseen, jotta bakteeri pystyisi vuorostaan muokkaamaan esimerkiksi ihmisen proteiineja. Ruddock on jatkanut tutkimuksia ja löytänyt muitakin tapoja, jotka skaalautuvat paremmin saman ongelman ratkaisemiseksi. Myös liitännäiskeksintöjä on syntynyt.
Bakteeri on hyvä tuotantolaitos esimerkiksi lääkeproteiineille, koska bakteerit kasvavat nopeasti ja niiden kasvatus on edullista. Tänä päivänä yhä useampi lääke on proteiini, kun taas aiemmin lääkkeet ovat useimmin olleet kemiallisia yhdisteitä.
Oulun yliopiston vuoden keksijä julkistettiin yliopiston Inventor Dayssä eli keksijäpäivässä.
Keksinnöissä ja patenteissa ennätyksiä
Oulun yliopistossa keksintö- ja teosilmoitusten määrä on ollut kasvussa useita vuosia. Viime vuonna niitä tehtiin ennätykselliset 72 kappaletta, joista puolet syntyi avoimessa tutkimuksessa ja loput tilaus- tai sopimustutkimuksessa. Tilaustutkimuksen keksinnöistä yksitoista kappaletta siirrettiin tilaajan haltuun mahdolliseen patentointiprosessiin.
Vuonna 2024 Oulun yliopisto lähti patentoimaan peräti 15:tä eri keksintöä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Viidelle yliopiston patentoimalle keksinnölle myönnettiin ensimmäinen patentti.
Oulun yliopiston patenttisalkku on kasvanut useilla patenttiperheillä vuosittain jo lähes kymmenen vuoden ajan. Yliopiston patenttisalkussa on nyt 66 aktiivista patenttiperhettä, joista jokaiselle on olemassa kaupallistamissuunnitelma. Kaupallistamiseen liittyviä sopimuksia yliopisto solmi viime vuonna kuusi kappaletta.
Yliopiston kokonaistulot aineettoman omaisuuden myynnistä ja lisensoinnista olivat 424 000 euroa vuonna 2024. Nettotuloista keksijöille maksetaan vähintään 40 prosenttia. Yliopisto maksaa myös keksintö- ja patentointipalkkioita. Viime vuonna keksijöille maksettiin erilaisia palkkioita yhteensä yli 212 000 euroa, mikä on myös uusi ennätys.
Yliopistolla on eri vaiheissa viitisentoista startup-yritykseen tähtäävää kaupallistamishanketta. Niistä jokainen perustuu tutkimukseen ja käynnissä olevaan tai päättyneeseen Business Finlandin Research to Business (R2B) -projektiin.
Lisätietoja:
Professori Lloyd Ruddock, puh. 0294 481683, lloyd.ruddock@oulu.fi
Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksen johtaja Jouko Uusitalo, puh. 0294 488026, jouko.uusitalo@oulu.fi
Lue Ruddockin haastattelu vuodelta 2023: Akateeminen urapolku johti keksijäksi
Uutinen 2023: Professori Heli Jantusella on 76 patenttia
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäpäällikkö
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.
Uuden tutkimuksen mukaan historian voimakkain aurinkomyrsky iski Maahan vuonna 12 350 eaa.15.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus tunnisti voimakkaimman koskaan havaitun auringonpurkauksen ja muuttaa käsitystämme avaruussäästä ja radiohiiliajoituksesta.
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme