Byrokratian purku on tärkeää, mutta maatalouspolitiikka tarvitsee myös rahoituksen
MTK pitää tärkeänä EU-komission halua purkaa maatalouselinkeinon hallinnollista taakkaa. Maatalouskomissaari Hansenin keskiviikkona esittelemät toimet pitävät sisällään muun muassa kevennyksiä ja joustoja viljelyn ympäristövaatimuksiin ja tilavalvontoihin. Jäsenmaiden valta päättää politiikan täytäntöönpanosta kasvaisi tulevaisuudessa. Komissio haluaa myös vähentää tilanteita, joissa viljelijä joutuu toistuvasti toimittamaan tilaltaan samat tiedot viranomaisille.

”Komission esitys puuttuu moniin yksittäisiin ja usein turhaksi koettuihin hallinnon vaatimuksiin. Toki odotamme, että nämä komission hyvät ja tervetulleet aikeet muuttuvat nopeasti myös käytännön teoiksi”, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo.
Åberg huomauttaa, etteivät kaikki komission esitykset vaikuta Suomeen. Tällainen on esimerkiksi alle 2500 euroa tukia saavien tilojen vapauttaminen kaikesta tukibyrokratiasta, koska kyseistä pienten tilojen tukijärjestelmää ei Suomessa ole käytössä. Sen sijaan esimerkiksi luomutilat olisivat Suomessakin saamassa huomattavasti helpotuksia hallinnolliseen taakkaansa sekä mahdollisuuden luomukotieläintukiin eläinmäärän perusteella.
Ehkä merkittävimpänä muutoksena Åberg näkee jäsenmaille esityksessä annetun vallan päättää korkeammista tukitasoista silloin, kun tuotannon kansalliset vaatimukset ovat EU:n määräämää tasoa kireämmät.
”Tämä koskisi ilmasto-, ympäristö- tai eläinten hyvinvointivaatimuksissa käytännössä lähes koko suomalaista tuotantoa”, Åberg toteaa.
Komissio lisäisi myös jäsenmaiden päätösvaltaa mahdollisissa kriiseissä maataloudelle osoitettavien erityistoimien toteuttamisessa. Kriisipakettien käytännön toteutus tapahtuisi olemassa olevia tukijärjestelmiä käyttäen. Tämä nopeuttaisi akuuttien ongelmatilanteiden ratkaisuja huomattavasti, Åberg kiittelee.
”Uusi komissio on jo tehnyt useita myönteisiä ja EU:n ruokaturvaa vahvistavia aloitteita. On kuitenkin ratkaisevaa, kuinka komissio ja jäsenmaat ratkaisevat politiikan rahoituksen. Siinä suhteessa voimakkaat odotukset liittyvät heinäkuun puoleenväliin, jolloin komissio on luvannut julkistaa esityksensä sekä tulevan ohjelmakauden budjetista että maatalouspolitiikasta”, Åberg huomauttaa.
Lisätietoja:
Johan Åberg, maatalousjohtaja, MTK, 040 523 3864
Juha Lappalainen, tutkimuspäällikkö, MTK, 040 546 6675
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n puheenjohtajan tehtävään jo neljä hakijaa14.5.2025 08:59:10 EEST | Tiedote
Juha Marttilan ilmoitettua, ettei hän ei enää asetu ehdolle puheenjohtajan tehtävävään MTK:n valtuuskunta nimesi työryhmän valmistelemaan uuden puheenjohtajan valintaa. Tähän mennessä työryhmälle ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, maailman tuottajajärjestön WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut kaksi ehdokasta, jotka eivät halua vielä tässä vaiheessa nimeään julkisuuteen.
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme