Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.

Viimeisimmän GEM-raportin mukaan epäonnistumisen pelko yrittäjyyden esteenä kasvaa globaalisti. Tämä trendi voi aiheuttaa merkittäviä haasteita yrittäjyysaktiivisuudelle.
Raportti tuo esiin myös esimerkiksi naisyrittäjien vaikeudet saada rahoitusta. Tämän esteen poistaminen on tärkeää mm. siksi, että naisyrittäjät pyrkivät miehiä useammin vastaamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.
GEM:n data tuo arvokasta tietoa yrittäjyyden dynamiikasta ja mahdollisuuksista. Dataa kerätään sekä väestötasolla että yrittäjyyden asiantuntijoilta. Lisäksi väestötasolla pureudutaan tarkemmin uusien ja vakiintuneiden yrittäjien tilanteeseen.
“Uusien yritysten selviytyminen ja kasvaminen on kriittistä kansantaloudelle, jotta sen uudistuminen ja kehitys ei pysähdy staattiseen joukkoon vanhoja yrityksiä. Keräämämme tulokset auttavat laajalti yrittäjyyttä niin meillä Suomessa kuin globaalistikin”, sanoo GEM Suomen tiimin johtaja, kasvun johtamisen professori Matti Muhos Oulun yliopistosta.
"GEM tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella yrittäjyyttä monesta näkökulmasta ja globaalissa mittakaavassa", sanoo projektipäällikkö Nafisa Yeasmin, Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREstä. "Suomi voi hyödyntää kansainvälisiä parhaita käytäntöjä ja sopeuttaa ne omaan kontekstiinsa, edistäen kestävää ja osallistavaa liiketoiminnan kehitystä."
”Mitä voi mitata, voi myös johtaa. Siitä syntyy vahva motivaatio tämänkaltaisen tutkimuksen tekemiselle”, sanoo SEAMKin vararehtori Elina Varamäki.
GEM tarjoaa päättäjille politiikkasuosituksia, jotka liittyvät rahoituksen saatavuuteen, yrittäjyyskoulutukseen ja sääntelyyn.
"Vahvempi yrittäjyyden toimintaympäristö voisi mahdollistaa useammalle kestävän toimeentulon yrittäjyyden kautta", Varamäki sanoo.
”Yrittäjyyden edellytysten parantamiseksi GEM-raportin suosittelee mm. yrittäjyyttä tukevan rahoituksen ja koulutuksen saatavuuden parantamista sekä sääntelyn keventämistä. Raportin mukaan yrittäjyyttä nykyistä paremmin tukevat toimintaympäristöt mahdollistavat köyhyyden vähentymisen ja hyvinvoinnin kasvun entistä useammalle”, Muhos jatkaa.
GEM-tutkimus on toteutettu aiemmin vuosina 2007–2015 Turun yliopiston ja vuonna 2022 Suomen Yrittäjien toimesta. Uutta Suomen GEM-tutkimusta rahoittavat Oulun yliopisto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Suomen Yrittäjät, Keskitien Säätiö sekä Töysän Säästöpankkisäätiö.
Lue lisää:
Lue lisää GEMistä: GEM Global Entrepreneurship Monitor
Lisätiedot:
Matti Muhos, professori, johtaja, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto
Puh: +358 400 407590
Sähköposti: matti.muhos@oulu.fi
Nafisa Yeasmin, projektipäällikkö, MicroENTRE, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto
Puh: +358 50 5976325
Elina Varamäki, vararehtori, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Puh: +358 40 8305 189
Sähköposti: elina.varamaki@seamk.fi
Yhteyshenkilöt
Minna KilpeläinenviestintäasiantuntijaOulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Puh:0403523608minna.kilpelainen@oulu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ensimmäiset psykologit Oulun yliopistosta valmistuvat12.6.2025 05:39:00 EEST | Tiedote
Psykologian tutkinto-ohjelma aloitti Oulun yliopistossa syksyllä 2021, ja ensimmäiset psykologian maisterit valmistuvat kesäkuun lopussa. Koulutuksen odotetaan helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa.
Oulun yliopiston 6G-testikeskus tuo tehoja tutkimukseen11.6.2025 07:27:00 EEST | Uutinen
6G-tutkimus siirtyy kovaa vauhtia teoriasta käytäntöön. Vaikka varsinaista 6G-standardia ei vielä olekaan, tarve testata uusia teknologioita ja ratkaisuja kasvaa koko ajan. Oulun yliopiston edistyksellinen 6G-testikeskus tarjoaa tähän vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia.
Asuntomessut Oulussa – asiantuntijoita medialle11.6.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan muun muassa arkkitehtuuria, valaistusta, rakentamista, rakennusterveyttä ja asuntojen hinnanmuodostusta sekä koulutetaan tulevaisuuden arkkitehtejä ja diplomi-insinöörejä.
Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiinteistöstrategian10.6.2025 14:31:16 EEST | Tiedote
Kiinteistöstrategia perustuu yliopiston hallituksen asettamiin tavoitteisiin, joita vasten tulevia tilaratkaisuja arvioidaan
Käytön jäljet kertovat elämästä – puulattioiden kuluminen saa näkyä myös moderneissa suomalaisissa kirkoissa9.6.2025 05:09:00 EEST | Tiedote
Voiko kulunut lattia olla kaunis? Arkkitehti ja diplomi-insinööri Jonna Silvon uusi väitöstutkimus osoittaa, että 2000-luvun modernien kirkkorakennusten puulattioissa kulumisen jäljet eivät ole virheitä, vaan osa arkkitehtuuria ja jopa toivottu tunnelman tekijä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme