Tutkimus: Suomalaisyritysten ympäristötavoitteet eivät vielä ole kansainvälisten sopimusten edellyttämällä tasolla
Yritysvastuuverkosto FIBSin Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten ympäristötyön tavoitteet ovat heikommalla tasolla kuin mitä kansainväliset sopimukset edellyttävät. Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus (DEI) sekä ihmisoikeudet ovat sitä vastoin entistäkin vahvemmin yritysten agendalla. Kestävyys ohjaa myös jo selvästi yritysten strategiaa, innovointia ja investointeja.

Tänään julkaistun yritysvastuuverkosto FIBSin Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen mukaan vain 30 % suurista ja keskisuurista suomalaisista yrityksistä on asettanut toiminnalleen luontotavoitteita ja alle puolet nettonollatavoitteen kasvihuonekaasupäästöilleen. Tästä huolimatta 64 % yrityksistä kokee kestävyystavoitteidensa olevan täysin tai melko riittävällä tasolla suhteessa maailman tarvitsemaan kestävyysmuutokseen. Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus (DEI) sekä ihmisoikeudet ovat sitä vastoin entistäkin vahvemmin yritysten agendalla. Kestävyys ohjaa myös jo selvästi yritysten strategiaa, innovointia ja investointeja.
FIBSin Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten ympäristötyön tavoitteet ovat heikommalla tasolla kuin mitä kansainväliset sopimukset edellyttävät.
Tutkimukseen vastanneista yrityksistä 64 prosenttia kokee kestävyystavoitteidensa olevan täysin tai melko riittävällä tasolla suhteessa maailman tarvitsemaa kestävyysmuutosta ajatellen. Valtaosa (79 %) uskoo liiketoimintansa takaavan tulevaisuuden sukupolville ja ekosysteemeille nykyistä paremmat elämisen edellytykset. Lähes 80 prosenttia kertoo myös onnistuneensa mittaustensa perusteella vähentämään kokonaiskasvihuonekaasupäästöjään.
Yritysten ympäristötavoitteet eivät kuitenkaan ole vielä linjassa kansainvälisten sopimusten eli Pariisin ilmastosopimuksen ja Kunming-Montrealin biodiversiteettisopimuksen asettamien tavoitteiden kanssa: Vain joka kolmas on asettanut luontotavoitteet liiketoiminnalleen, ja vielä harvempi (14 %) sanoo tähtäävänsä luontopositiivisuuteen vuoteen 2050 mennessä. Nettonollatavoitteen on asettanut alle puolet ja vain joka neljäs sanoo saavuttavansa nettonollatavoitteen Suomen kansallisen hiilineutraaliustavoitteen mukaisesti vuoteen 2035 mennessä.
FIBSin toimitusjohtajan Kimmo Lipposen mukaan suomalaisten yritysten tekemisen tahti luonto- ja ilmastohaasteiden torjumiseksi on tutkimuksen perusteella auttamatta liian hidas.
"Maailman yhteisesti sovittuihin ilmasto- ja luontopäämääriin pääseminen vaatii yrityksiltämme nykyistä nopeampia ja rohkeampia tekoja. Yksi syy hidasteluun on todennäköisesti raha, kun lyhyen tähtäimen taloudelliset intressit ajavat monesti pidemmän aikavälin ympäristö- ja sosiaalisten tavoitteiden edelle. Kestävyysmurros edellyttääkin selkeitä kannustimia kestävälle liiketoiminnalle sekä taloudellisen kannattavuuden ja kestävyyskysymysten ratkaisemista samanaikaisesti."
Suomalaiset yritykset ovat laajasti sitoutuneita edistämään monimuotoisuutta – Myös ihmisoikeustyöhön panostetaan entistä enemmän
Vaikka erityisesti USA:ssa osa yrityksistä on viimeisen vuoden aikana kertonut vähentävänsä DEI-ohjelmiaan (monimuotoisuus, yhdenvertaisuus, osallisuus), FIBSin yritysvastuututkimuksen perusteella Suomessa linja on toinen.
Lähes kaikki (95 %) tutkimukseen vastanneista yrityksistä sanoo sitoutuneensa edistämään DEI-teemoja toiminnassaan. Yritysten ylimmästä johdosta entistäkin useampi eli 77 prosenttia (66 % vuonna 2023) on sitoutunut julkisesti edistämään DEI:tä. Kuitenkin vaikka valtaosa sanoo tehneensä konkreettisia toimenpiteitä DEI:n osalta, määrällisiä tai laadullisia tavoitteita sille on asettanut vain joka toinen yritys.
Myös ihmisoikeudet huomioidaan entistä useammassa yrityksessä: 87 prosenttia yrityksistä on sitoutunut YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin, valtaosassa yrityksiä (75 %) ylin johto on sitoutunut julkisesti edistämään ihmisoikeuksia (64 % vuonna 2023) ja jo joka toinen yritys tekee riskianalyysejä ihmisoikeuksien osalta, kun kaksi vuotta sitten näin teki vajaa kolmannes.
Kestävyys ohjaa jo vahvasti yritysten strategiaa, innovointia ja investointeja
Suomalaiset yritykset ovat FIBSin yritysvastuututkimuksen mukaan valmiita tekemään mukautuksia tuote- ja palveluvalikoimaansa ja liiketoimintamalleihinsa kestävän kehityksen hyväksi.
Jo 76 prosenttia yrityksistä kertoo tuottaneensa innovaatioita, joiden tarkoituksena on ratkoa kestävän kehityksen haasteita, ja vieläkin useampi (87 %) sanoo muokanneensa edes osittain tuote- tai palveluvalikoimaansa kestävän kehityksen mukaiseksi. Yli puolet sanoo yrityksellään olevan kestävää kehitystä edistäviä tuotteita ja palveluita.
Neljä viidestä yrityksestä (79 %) on tehnyt investointeja, joissa kestävä kehitys on pääajuri, ja 40 prosenttia on jättänyt tekemättä investointeja, jotka ovat kestävän kehityksen vastaisia. Jopa kolme neljästä yrityksistä sanoo muuttaneensa liiketoimintamalliaan ainakin osittain kestävän kehityksen mukaiseksi ja yli puolet kertoo, että koko liiketoimintastrategia rakennettu tukemaan kestävän kehityksen tavoitteita.
Tutkimuksesta
FIBSin Yritysvastuu 2025 -tutkimukseen vastasi 183 suurten ja keskisuurten yritysten toimitusjohtajaa ja yritysvastuusta vastaavaa johtajaa tai päällikköä. Vastaajista 24 % oli pörssiyrityksiä. Tutkimuksen pystyi vastaamaan joko puhelinhaastattelun kautta tai sähköisellä lomakkeella suomeksi tai englanniksi. Tiedonkeruu tehtiin aikavälillä 7.11.2024 – 31.1.2025. Tutkimuksen teki Innolink FIBSin toimeksiannosta.
Tutkimuksessa kartoitettiin yritysten ympäristö-, DEI- ja ihmisoikeustyön lisäksi muun muassa sitä miten vastuullisuutta käsitellään yritysten johtoryhmissä ja hallituksissa, tekevätkö yritykset poliittista vaikuttamistyötä ja riittääkö yritysten osaaminen kasvavien kestävyys- ja vastuullisuushaasteiden ratkaisemiseen.
FIBSin yritysvastuututkimus on Suomen laajin yritysten vastuullisuuden tilaa, haasteita ja tulevaisuuden tavoitteita kartoittava kyselytutkimus. FIBS on tehnyt tutkimuksen vuodesta 2013 alkaen. Aiempien vuosien tutkimukset löytyvät FIBSin uutishuoneesta.
Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen tiivistelmä on kaikille avoin, se on ladattavissa tutkimuksen koontisivulta.
Median edustajat voivat tilata laajan tutkimusraportin osoitteella: tarja.laakkonen@fibsry.fi
Lisätietoa
Kimmo Lipponen, toimitusjohtaja, FIBS, p. 040 758 7247, kimmo.lipponen@fibsry.fi
Tiedotteen keskeiset termit
DEI: Diversity, equity ja inclusion eli monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus. DEI-ohjelmien tavoitteina on edistää reiluja, osallistavia ja kaikkia kunnioittavia käytäntöjä työyhteisöissä. DEI on osa organisaation sosiaalista vastuullisuutta.
Ekosysteemi: Luonnoltaan verraten yhtenäisen alueen eliöiden ja elottomien ympäristötekijöiden muodostama toiminnallinen kokonaisuus.
Hiilineutraali: Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin.
Ihmisoikeudet: Ihmisoikeudet ovat perustavanlaatuisia ja yleismaailmallisia jokaiselle ihmiselle kuuluvia oikeuksia. Yritystoimintaan liittyviä ihmisoikeuksia ovat esimerkiksi turvalliset työolosuhteet, elämiseen riittävä palkka, järjestäytymisvapaus sekä oikeus syrjimättömyyteen ja yksityisyyteen.
Kasvihuonekaasupäästöt: Kasvihuonekaasuja kuten metaania ja hiilidioksidia esiintyy luonnostaan ilmakehässä, mutta ihminen edistää toiminnallaan niiden kertymistä. Tämän seurauksena kasvihuoneilmiö ilmakehässä voimistuu ja muuttaa ilmastoa, mikä johtaa helleaaltoihin, tulviin ja muihin äärimmäisiin ilmasto-ilmiöihin. Euroopan ilmastolaissa asetetaan tavoitteet päästöjen vähentämiseen reilusti vuoteen 2030 mennessä sekä saavuttamaan nettonolla-tavoite vuoteen 2050 mennessä.
Kestävyysmuutos: Kokonaisvaltainen, monella elämän osa-alueella samanaikaisesti tapahtuva prosessi kohti ympäristöystävällisempää ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja tulevaisuutta. Prosessia voidaan kutsua myös kestävyysmurrokseksi, kestävyyssiirtymäksi tai vihreäksi siirtymäksi.
Kestävyystavoitteet: Sisältää organisaation ympäristöön, ihmisiin ja hyvään hallintoon liittyvät tavoitteet.
Kunming-Montrealin biodiversiteettisopimus: Maailmanlaajuiset tavoitteet, joilla pyritään suojelemaan ja ennallistamaan luontoa nykyisiä ja tulevia sukupolvia varten sekä varmistamaan luonnon kestävä käyttö. Lisätietoa
Luontopositiivisuus: Viittaa liiketoimintaan, jolla vahvistetaan luonnon monimuotoisuutta ja tuetaan ekosysteemipalveluiden toimintaa niiden heikentämisen sijaan.
Luontotavoitteet: Luontotavoitteita asettamalla yritykset voivat mitata ja arvioida liiketoimintansa luontovaikutuksia. Luontotavoitteita voi asettaa esimerkiksi kansainvälisen Science Based Targets for Nature -ohjeistuksen avulla.
Nettonollatavoitteet: Nettonolla tarkoittaa tilannetta, jossa kasvishuonekaasupäästöt ja niiden poistot ovat tasapainossa. Nettonollaan pyrkiminen tapahtuu ensisijaisesti päästöjä vähentämällä sekä toissijaisesti kompensoimalla niitä. Nettonollan tyypillinen tavoitevuosi on 2050. Lisätietoa
Pariisin ilmastosopimus: Kansainvälinen, oikeudellisesti sitova sopimus ilmastonmuutoksesta. Sen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen. Lisätietoa
Suomen hiilineutraaliustavoite: Tavoite määritellään Suomen kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa 'Hiilineutraali Suomi 2035'. Strategiassa linjataan toimia, jolla Suomi vastaa EU:n ilmastolain mukaisiin tavoitteisiin. Lisätietoa
YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat periaatteet: Periaatteet sisältävät ohjeistuksia yrityksille, joiden avulla ne voivat ehkäistä ihmisoikeusrikkomukset tuotantoketjussaan sekä korjata mahdolliset epäkohdat. Lisätietoa
Ympäristötavoitteet: Päämääriä, joilla pyritään vähentämään liiketoiminnan haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Ne voivat koskea esimerkiksi päästöjen vähentämistä tai luonnonvarojen säästämistä. Näitä tavoitteita seurataan usein mittareilla, jotka auttavat arvioimaan edistymistä ja ohjaamaan toimintaa kestävämpään suuntaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo LipponenToimitusjohtaja
Puh:040 758 7247kimmo.lipponen@fibsry.fiTietoja julkaisijasta
FIBS (Finnish Business & Society) on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja yksi suurimmista maakohtaisista verkostoista maailmassa. FIBS auttaa yrityksiä kehittämään osaamistaan ajankohtaisimmissa kestävän liiketoiminnan teemoissa. FIBS järjestää vuosittain kymmeniä valmennuksia, webinaareja ja muita tilaisuuksia, joihin osallistuu tuhansia asiantuntijoita, päättäjiä ja vaikuttajia yrityksistä ja muista organisaatioista. FIBS tuottaa myös mm. yritysvastuuseen liittyviä tutkimuksia. FIBS on perustettu vuonna 2000. Tätä nykyä verkostossa on mukana jo liki 500 organisaatiota, näiden joukossa valtaosa Suomen suurimmista yrityksistä. Verkkosivujemme uutishuoneesta löydät lisää tiedotteita sekä mm. tutkimusraportteja ja asiantuntijablogeja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FIBS
FIBSin vuosi 2024 sujui ennätysten merkeissä8.5.2025 15:57:11 EEST | Tiedote
FIBSin vuosikertomus 2024 toistaa pitkälti edellisvuoden kertomuksen sanomaa: ennätyksiä rikottiin niin jäsenmäärän kuin jäsentyytyväisyydenkin osalta. Myös FIBSin talous pysyi selvästi ylijäämäisenä ja yhdistyksen oma pääoma vahvistui entisestään.
Mikä on kestävän liiketoiminnan uusi suunta ja miksi FIBS ei pakita?29.4.2025 10:55:52 EEST | Blogi
Geopolitiikan voimakkaat tuulet heiluttavat tällä hetkellä yrityksiä ja yhteiskuntia rajusti. Dialogi yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan välillä onkin yhä tärkeämpi liiketoiminnan perusteiden ja kestävyysongelmien monimutkaistuessa, kirjoittaa FIBSin toimitusjohtaja Kimmo Lipponen blogissaan.
Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen tulokset julkistetaan 15.5. klo 9-1228.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Kyseessä on Suomen laajin yritysvastuun tilaa kartoittava kyselytutkimus. Tulostilaisuuden striimaus on kaikille avoin.
On aika nostaa kemikalisoituminen osaksi yritysten ympäristövastuuta1.4.2025 10:15:00 EEST | Artikkeli
Kyse ei ole vain vastuullisuudesta vaan myös kilpailuedusta.
FIBS perustaa yrityksille kestävän ja uudistavan liiketoiminnan osaamiskeskuksen26.3.2025 16:30:00 EET | Tiedote
Yritysvastuuverkosto FIBS julkisti tänään päivitetyn strategiansa, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä tekemään entistä kestävämpää liiketoimintaa myös planeetan tarpeet huomioiden. Tähän pyritään erityisesti uuden osaamiskeskuksen kautta, jossa yritykset voivat nostaa kestävyystoimintansa uudelle tasolle ja kehittää valmiuksiaan siirtyä kohti uudistavaa liiketoimintaa. Osaamiskeskuksen toiminta käynnistyy tammikuussa 2026.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme