Helsingin hyvinvointisuunnitelman toimenpiteet ovat edistyneet hyvin
Valtaosa Helsingin hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävistä toimenpiteistä on joko valmistunut tai hyvin käynnissä. Tämä käy ilmi vuoden 2025 Stadin HYTE-barometristä. Kyseessä on nykyisen Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelmakauden viimeinen raportointi.

Helsingin kaupungin nykyinen hyvinvointisuunnitelma sisältää 50 tavoitetta ja 106 toimenpidettä. Suunnitelmakauden päättyessä 38 prosenttia kaikista toimenpiteistä on valmistunut ja 60 prosenttia oli hyvin käynnissä. Käynnissä olevista toimenpiteistä suurin osa on integroitu toimintakäytänteinä osaksi perustoimintaa, joten niiden toteuttaminen jatkuu myös tulevina vuosina. Ikääntyneille suunnatuista toimenpiteistä valmistui 44 prosenttia, työikäisille kohdennetuista 35 prosenttia ja lapsille ja nuorille kohdennetuista 29 prosenttia.
Hyvinvointisuunnitelman toimenpiteiden huolellisempaan kohdentamiseen panostettiin
Toimenpiteiden huolellisempi kohdentaminen, henkilöstön osaamisen kehittäminen ja digitaalisten palveluiden kehittäminen ja niiden saavutettavuus olivat yhteisiä teemoja, joihin erityisesti panostettiin monissa toimenpiteissä tällä suunnitelmakaudella. Toimenpiteillä pyrittiin osaltaan vaikuttamaan helsinkiläisten fyysisen toimintakyvyn sekä psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin parantumiseen. Monet toimenpiteet edistivät arjen turvallisuuden kokemuksia ja elinympäristön merkityksellisyyttä.
Hyvinvointisuunnitelman toimenpiteiden toteutuksen haasteena näyttäytyi osittain poikkihallinnollisen yhteistyön riittävä toteutus. Niissä toimenpiteissä, joissa selkeästi oli otettu omistajuus ja käynnistetty yhdessä tekeminen heti hyvinvointisuunnitelman hyväksymisen jälkeen, yhteistyö oli sujunut ja yhteisiä tuloksia oli saavutettu. Toimenpiteiden omistajuuden parempi tunnistaminen näytti edistävän hyvien tulosten aikaansaamista ja yhteistyötä. Myös toimenpiteiden ja tavoitteiden sitominen osaksi talouden ja toiminnan suunnittelua edisti hyvinvointisuunnitelman toteutumista.
– Jotta voimme nykyistä paremmin arvioida työmme vaikutuksia helsinkiläisten hyvinvointiin, meidän tulisi tarkastella laajemmin paitsi kaupungin eri toimialojen perustyötä myös järjestö- ja kumppanuustyötä sekä erilaisten sosiaalisen kestävyyden ohjelmien panoksia, toteaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kaupunkiyhteisestä koordinoinnista vastaava erityissuunnittelija Stina Högnabba.
Väestöryhmittäiset erot hyvinvoinnissa, terveydessä ja turvallisuudessa ovat selkeät
Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) keskeinen tavoite on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen ja eriarvoisuuden vähentyminen. Tutkimus- ja tilastotiedon valossa monissa hyvinvoinnin ja terveyden ilmiöissä vallitsee selkeät erot väestöryhmien välillä, ja nämä erot ovat pääsääntöisesti kasvaneet viime vuosien aikana. Korkean sosioekonomisen taustan omaavien helsinkiläisten hyvinvointi on muita parempaa. Erot näkyvät niin lapsilla ja nuorilla kuin työikäisillä ja ikääntyneillä. Myös alueiden välisiä eroja hyvinvoinnissa esiintyy runsaasti.
Stadin HYTE-barometri on vuosittain tuotettava seurantaraportti, jossa kuvataan helsinkiläisten hyvinvoinnin tilaa sekä toimia, joita kaupunki tekee kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Raportti sisältää nostoja Helsingin hyvinvointisuunnitelman toimenpiteiden etenemisestä sekä raportoi helsinkiläisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta hyvinvointisuunnitelman 47 seurantamittarin näkökulmasta. Stadin HYTE-barometri huomioi Helsingin hyvinvointisuunnitelman (2022–2025) kuusi painopistettä, jotka ovat mielen hyvinvointi, harrastaminen ja vapaa-aika, liikkuminen, terveelliset elintavat, hyvät väestösuhteet ja turvallinen ja kaunis kaupunki. HYTE-barometri on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 6 § mukainen hyvinvointikertomus.
Tiedote julkaistaan ruotsiksi ja englanniksi hel.fi-sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Stina HögnabbaErityissuunnittelijaKaupunginkanslia, strategiaosasto
Puh:050 402 0817stina.hognabba@hel.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme