Maatuulivoiman vesistövaikutuksia ja vesienhoidon mahdollisuuksia selvitetään uudessa yhteistyöhankkeessa
Maatuulivoiman ja siihen liittyvän infrastruktuurin rakentamisen vesistövaikutuksista, sekä tuulivoiman ja muun maankäytön yhteisvaikutuksista ei toistaiseksi ole riittävästi tutkittua tietoa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) uudessa yhteistyöhankkeessa Tuulivoiman rakentamisen vesistövaikutukset muuttuvassa ilmastossa –riskinarviointi ja vesienhoidon vaihtoehdot (TURRI) selvitetään maatuulivoimahankkeiden vesistövaikutuksia sekä kumuloituvia vesistövaikutuksia muun maankäytön kanssa muuttuvissa vesi- ja ilmasto-oloissa. Lisäksi hankkeessa etsitään ja arvioidaan ratkaisuja ja yhteistyömahdollisuuksia vesistöriskien vähentämiseksi.

Tuulivoiman tuotantokapasiteetti ja osuus sähköntuotannosta on kasvanut vauhdilla. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan sijoittuu 39 % koko Suomen tuulivoimakapasiteetista ja sen on ennustettu kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan muuttuva ilmasto voimistaa kaikesta maankäytöstä aiheutuvia vaikutuksia pintavesiin ja haastaa etsimään yhä tehokkaampia vesiensuojeluratkaisuja.
Kehitämme tietoon perustuvaa riskien arviointia
Maatuulivoiman pintavesivaikutuksia ja niiden huomioon ottamista tuulivoimahankkeiden YVA-, kaava- ja lupamenettelyissä selvitettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen esiselvityksessä maatuulivoiman vaikutuksesta, niiden arviointitavoista ja haittojen lieventämisestä (Kropsu ym. 2025). Sen mukaan tuulivoimala-alueiden, sähkönsiirtolinjojen ja tiestön rakentaminen ja maankuivatus voivat vaikuttaa pintavesiin suoraan hankealueella tai välillisesti muuttamalla valuntareittejä, valunnan määrää tai pintavesiin päätyvän ravinne- ja kiintoainekuormituksen määrää, mikä edelleen voi aiheuttaa monenlaisia muutoksia vesiekosysteemeissä. Vesistövaikutusten tunnistamiseen ja mahdollisten haittojen vähentämiseen on kuitenkin kiinnitetty melko vähän huomiota maatuulivoimahankkeissa.
TURRI-hankkeessa mitataan ja arvioidaan tuulivoimala-alueiden vaikutusta pienten valuma-alueiden virtaamiin, ravinnekuormitukseen ja vesien ekologiseen tilaan, sekä selvitetään vaikutusten riippuvuutta metsätalouden maankäytön voimakkuudesta. Mallinnuksen avulla selvitetään tuulivoima-alueiden vesistövaikutuksia erilaisissa ilmastoskenaarioissa.
”Tavoitteenamme on kehittää kriteereitä vesistövaikutusten riskin arviointiin ja tunnistaa Pohjois-Pohjanmaalta sellaiset alueet, joilla vesistöjen ekologisen tilan heikkeneminen on ilmaston muutoksen sekä tuulivoima-alueiden ja metsätalouden yhteisvaikutuksen seurauksena todennäköistä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Markus Saari.
Riskien hallintaa ja uusia ratkaisumalleja kehitetään yhteistyössä
TURRI-hankkeessa valittavalla esimerkkivaluma-alueella etsitään ratkaisuja ja yhteistyömahdollisuuksia uusiutuvan energian hankkeista ja maankäytön yhteisvaikutuksista aiheutuvien vesistöriskien vähentämiseksi. Lisäksi kehitetään tapoja ja toimintaperiaatteita vesienhoidon edistämiseksi yhteistyössä tuulivoimahankkeiden kehittäjien ja omistajien, metsätaloustoimijoiden, ympäristöviranomaisten, kunnan, maanomistajien ja vesienhoidon verkostojen välillä tuulivoimahankkeiden eri elinkaaren vaiheissa.
Tuloksista on hyötyä uusiutuvan energian hankkeille ja vesienhoidon edistämiselle
TURRI-hankkeessa tuotettavan tiedon avulla tuulivoimahankkeiden vesistövaikutuksia voidaan arvioida nykyistä kattavammin, luotettavammin ja yhtenäisemmin ja suunnitella tarkoituksenmukaiset toimet niiden vähentämiseksi. Hankkeessa tuotetaan tämän tueksi käytännönläheisiä toimenpidesuosituksia. Hankkeen tuottamaa tietoa vesien tilan kehityskuluista muuttuvassa ilmastossa voidaan laajasti hyödyntää vesienhoidon suunnittelussa ja toimenpiteiden kohdentamisessa.
Tuulivoiman rakentamisen vesistövaikutukset muuttuvassa ilmastossa -riskinarviointi ja vesienhoidon vaihtoehdot (TURRI) -hanke on saanut rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan liiton EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 (EAKR). Hankkeen toteutusaika on 3.4.2025–31.12.2027.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä!
Projektipäällikkö Markus Saari, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
markus.saari(a)ely-keskus.fi, p. 0295 351 3133
Erikoistutkija Jarno Turunen, Suomen ympäristökeskus (Syke),
jarno.turunen@syke.fi, p. 0295 251 229
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
ELY-keskukselta 655 000 € vesistöjen tilan parantamishankkeisiin14.5.2025 14:46:57 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla vesienhoito- ja kunnostushankkeisiin myönnettiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön rahoitusta rahoitusta tänä vuonna yhteensä 655 000 euroa. Tämä merkittävä panostus kattaa 30 erilaista hanketta, jotka tähtäävät mm. Pohjois-Pohjanmaan vesistöjen tilan parantamiseen. Lisäksi toteutetaan kolme Helmi-purokunnostushanketta.
Viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelma käynnistynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja kuuden kunnan yhteishankkeena – vastaa asukaskyselyyn!12.5.2025 10:25:25 EEST | Tiedote
Haapaveden, Pyhäjärven ja Nivalan kaupungeissa sekä Kärsämäen, Pyhännän ja Siikalatvan kunnissa on käynnistetty viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelman laatiminen. Suunnitelman tavoitteena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta. Kevään aikana tunnistetaan alueen liikenneympäristön haasteita ja ongelmakohteita, minkä jälkeen laaditaan toimenpidesuunnitelma, jossa esitetään ratkaisut ongelmakohtien parantamiseksi.
LUMO-ohjelmasta tukea Pohjois-Pohjanmaan luonnon monimuotoisuuden edistämiseen7.5.2025 10:09:14 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla on käynnistetty luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman (LUMO-ohjelma) valmistelu. LUMO-ohjelmatyössä on tähän mennessä koottu yhteen tietoa Pohjois-Pohjanmaan luonnosta ja tunnistettu maakunnan arvokkaimmat luonnon monimuotoisuuskeskittymät. Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelma laaditaan osana valtakunnallista Priodiversity LIFE -hanketta.
Kortteisen kalatien rakentaminen käynnistyy toukokuussa6.5.2025 07:51:47 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus rakennuttaa Siikalatvan kunnassa Kortteisen tekojärven yhteyteen kalatien, joka auttaa kaloja ohittamaan nousuesteen.
Aittojoen valuma-alueen kunnostusselvitys on valmistunut, yleisötilaisuus 8.5. Vaalassa5.5.2025 08:41:30 EEST | Tiedote
Selvityksessä kartoitettiin laajan valuma-alueen vesiensuojelun kannalta merkittävimmät kunnostusta kaipaavat alueet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme