Kela/FPA

Familjeledighetsreformen ökade pappors användning av föräldraledighet – men flexibiliteten utnyttjas fortfarande i liten utsträckning

Dela

Pappor till barn födda efter föräldraledighetsreformen har tagit ut en nästan dubbelt så stor andel av föräldrapenningsdagarna som pappor till barn födda före reformen. De flesta pappor tar ut ledigheten också vid andra tidpunkter än samtidigt med barnets mamma. Endast få föräldrar använder deltidsledighet eller delar upp ledigheten i flera korta perioder.

Pappor till barn födda i slutet av år 2022 använde drygt 20 procent av föräldrapenningsdagarna som föräldrarna till dessa barn i helhet använde. Motsvarande siffra för barn födda före reformen var cirka 12 procent.

Användningen av föräldraledighet bland pappor växte redan före reformen, men i långsammare takt. Reformen ökade pappornas användning av föräldraledighet.

– Reformen ser ut att har lyckats i att få fler pappor att ta ut föräldraledighet. Den nästan fördubblade med en gång pappornas andel av föräldrapenningsdagarna, säger Anneli Miettinen, forskningschef vid FPA.

Föräldraledigheten delades lika i reformen

Familjeledighetsreformen som trädde i kraft i augusti 2022 innebar att föräldraledigheten utgångsvis delades jämnt mellan föräldrarna. Av sin egen föräldrapenningskvot på 160 dagar kan man överlåta högst 63 dagar till den andra föräldern. Samtidigt infördes flexiblare användningsmöjligheter.

I de flesta familjer har barnets pappa eller den andra föräldern ändå överlåtit alla överlåtbara dagar till mamman. Endast fyra procent av föräldrarna delade föräldrapenningsdagarna jämnt mellan sig.

– Trots att reformen ledde till att papporna tog ut mer ledighet, fördelas ledigheten i de flesta familjer fortfarande på traditionellt sätt. En jämlik fördelning av föräldraledigheten ligger alltså ännu en bit borta, bedömer Miia Saarikallio-Torp, specialforskare vid FPA.

Barn födda i slutet av 2022 och deras föräldrar är den första åldersgruppen där användningen av föräldraledighet har kunnat följas i sin helhet efter reformen, alltså tills barnet har fyllt två år.

Pappornas självständiga omsorgsansvar ökade

Familjeledighetsreformen ökade i praktiken längden på den del av ledigheten som reserveras särskilt för pappan eller den andra föräldern. Ett mål var att öka pappans självständiga ansvar för barnets omsorg.

Drygt 70 procent av papporna använde föräldraledighet i mer än de maximalt 18 dagar som kan tas ut samtidigt med mamman. Före reformen år 2021 låg motsvarande andel under 60 procent.

– Det här är en betydande förändring. Ett centralt mål med reformen var att uppmuntra pappor att ta ett självständigt ansvar för barnets omsorg, och här har vi tagit ett stort steg framåt, säger Saarikallio-Torp.

Flexibiliteten används fortfarande lite

Föräldraledigheten kan tas ut på deltid genom att kombinera en kortare arbetsdag med ledighet. Tre procent av föräldrarna använde sig av denna möjlighet. Det vanligaste var att ta ut en del av ledigheten på heltid och en del på deltid.

Något fler tog ut föräldraledigheten i flera perioder eller som enstaka dagar. Fyra procent av mammorna och cirka tio procent av papporna delade upp ledigheten i fler än fyra perioder. Trots att föräldrapenning kan tas ut för enstaka dagar, begränsar arbetslagstiftningen uttaget till högst fyra perioder om minst 12 dagar var, om inte annat avtalats med arbetsgivaren.

– Flexibiliteten hjälper familjer att anpassa ledigheten efter sina specifika behov och arbetsförhållanden, och ger bättre förutsättningar för föräldrarna att turas om med ledigheten. Användningen av flexibiliteten kommer sannolikt att öka i takt med att möjligheterna blir mer kända, bedömer Anneli Miettinen.

Mer information

Förändringarna i användningen av föräldraledighet efter familjeledighetsreformen 2022 behandlas närmare i FPA:s forskningswebbinarium 20.5.2025 kl. 9.30–11.

Kontakter

FPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–16. På det här numret förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.

Tel:020 634 7745viestinta@kela.fi

FPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk

Följ Kela/FPA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye