Ravintoloiden valmistamien kastikkeiden laatu pääosin hyvä
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuolto, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Porvoon ympäristöterveydenhuolto selvittivät ravintoloiden valmistamien suolaisissa ruoka-annoksissa käytettävien kastikkeiden mikrobiologista laatua vuosina 2024–2025.

Kastikkeet ovat oleellinen osa ruoka-annoksia, mutta niiden mikrobiologista laatua on selvitetty joissakin aiemmissa projekteissa vain osana kokonaisuutta. Muun muassa Helsingissä on selvitetty vuosina 2021−2022 ravintoloissa valmistettujen jäähdytettyjen ruokien laatua. Tällöin havaittiin, että mikrobiologiselta laadultaan huonoista näytteistä osa oli kastikkeita.
Kastikenäytteitä otettiin 108 ravintolasta. Näytteitä otettiin yhteensä 174, joista 145 oli valmistettu kuumentamalla, 29 kastikkeen valmistus ei sisältänyt kuumentamista. Lisäksi otettiin 13 uusintanäytettä huonojen tulosten takia.
Kaikista kastikkeista tutkittiin alustava aistinvarainen arvio (haju, ulkonäkö), pH, Bacillus cereus, hiivat ja homeet. Lisäksi tutkittiin aerobisten mikrobien pesäkeluku, enterobakteerit, Escherichia coli ja salmonella kastikkeesta riippuen. Näytteenoton yhteydessä selvitettiin muun muassa kastikkeiden lämpötiloja ja niiden valmistuspäivä.
Kuumentamalla valmistetut kastikkeet saivat parempia tutkimustuloksia
Kastikenäytteistä 80 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 12 prosenttia välttäviä ja 8 prosenttia huonoja. Välttäviksi arvioitujen näytteiden katsotaan olevan vielä elintarvikkeeksi kelpaavia. Kuumentamalla valmistetuista kastikkeista 86 prosenttia ja kuumentamattomista 52 prosenttia arvioitiin laadultaan hyväksi.
Kuumentamalla valmistettujen kastikkeiden huonoihin näytetuloksiin oli pääasiallisesti syynä korkea aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku ja kuumentamattomien kastikkeiden korkea hiivapitoisuus. Näytteissä ei todettu salmonellaa eikä Escherichia colia, jotka ovat merkki ulosteperäisestä saastumisesta.
Kastikkeiden kuumennus tuhoaa mikrobeja, mikä voi olla syynä kuumentamalla valmistettujen kastikkeiden parempiin tutkimustuloksiin.
– Kuumentamattomissa kastikkeissa käytettävien kasvisten ja yrttien puhtaus ja tuoreus ovat tärkeitä tuotteiden laadun ja turvallisuuden varmistamisessa, toteaa elintarviketarkastaja Terhi Juppi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.
Mikrobiologiselta laadultaan huonoksi ja välttäväksi arvioitujen kastikkeiden lämpötila oli näytteenottohetkellä hieman useammin yli 6 celsiusastetta kuin hyväksi arvioitujen, mikä voi olla osasyynä heikentyneisiin tuloksiin. Huonoksi arvioiduilla kastikkeilla ei ollut muita kastikkeita pitempi säilytysaika näytteenottohetkellä. Kastikkeille oli kuitenkin määritelty melko pitkiäkin kokonaiskäyttöaikoja. Kastikkeiden happamuuden (pH) ei todettu vaikuttavan tuotteiden mikrobiologiseen laatuun.
Valvonnassa täytyy kiinnittää edelleen erityistä huomioita lämpötilahallintaan ja säilytysaikoihin, kuten myös käytettävien kasvisten ja yrttien tuoreuteen ja puhtauteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi Juppi
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupunki, ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 040 6374076
terhi.juppi@hel.fi
Nina Johansson
elintarviketarkastaja
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Puh. 040 3144 709
nina.johansson@tuusula.fi
Katri Paajanen
terveystarkastaja
Porvoon ympäristöterveydenhuolto
Puh. 0400 424 723
katri.paajanen@porvoo.fi
Satu Lievonen
elintarviketarkastaja
Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuolto
Puh. 040 0416 334
satu.lievonen@hyvinkaa.fi
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kvarteret kring Munkshöjdens köpcentrum utvecklas och ett nytt höghus byggs bredvid19.5.2025 09:32:30 EEST | Pressmeddelande
Området kring Munkshöjdens köpcentrum utvecklas som centrum för handel och tjänster. Dagligvaruaffärerna får nya lokaler i köpcentrumets nya norra flygel. Köpcentrumets innergård blir en plats för evenemang och torgförsäljning. Affärsbyggnadernas äldre västra del och de lyktliknande paviljongbyggnaderna vid den södra kanten förblir skyddade. Bredvid köpcentrumet, längs Hoplaksvägen, byggs ett nytt höghus och en öppen plats med trädplanteringar. Den uppdaterade planlösningen för Munkshöjdens köpcentrum är framlagd för påseende 19.5–18.6. Välkommen och diskutera planerna till Päiväkoti Munkkivuori 3.6 klockan 17.
Munkkivuoren ostoskeskuksen korttelia kehitetään ja sen kupeeseen tulee uusi kerrostalo19.5.2025 09:32:30 EEST | Tiedote
Munkkivuoren ostoskeskuksen aluetta kehitetään liike- ja palvelukeskittymänä. Päivittäistavarakaupoille rakennetaan uudet tilat, jotka sijoittuvat ostoskeskuksen uuteen pohjoissiipeen. Ostoskeskuksen sisäpihalla on jatkossa tilaa tapahtumille ja torimyynnille. Liikerakennusten vanhempi läntinen osa ja eteläreunan lyhtymäiset paviljonkirakennukset säilyvät suojeltuina. Ostoskeskuksen edustalle, Huopalahdentien varteen, tulee uusi kerrostalo ja katuaukio puuistutuksilla. Munkkivuoren ostokeskuksen päivitetty kaavaratkaisu on nähtävillä 19.5–18.6. Suunnittelijoiden kanssa voi tulla juttelemaan aiheesta tiistaina 3.6. kello 17 Päiväkoti Munkkivuoreen.
Sommarblomstalko i Björnparken åter den 3 juni19.5.2025 09:22:29 EEST | Pressmeddelande
Berghäll får åter blomsterprakt för sommaren när rabatten med över 2 500 plantor i Björnparken planteras. Stadsborna får hjälpa till med planteringen, eftersom en del av blommorna planteras som talkoarbete. Planteringstalkot ordnas tisdagen den 3 juni med start klockan 16. Vi håller på tills alla plantor är planterade.
Karhupuiston kesäkukkatalkoot järjestetään jälleen 3. kesäkuuta19.5.2025 09:22:29 EEST | Tiedote
Kallioon saadaan taas kesäksi kukkaloistoa, kun Karhupuistossa toteutetaan yli 2500 taimen kukkaistutus. Kaupunkilaiset pääsevät auttamaan istuttamisessa, sillä osa kukista istutetaan talkoilla. Istutustalkoot järjestetään tiistaina 3. kesäkuuta 2024 kello 16 alkaen. Tapahtuma jatkuu, kunnes kaikki taimet on istutettu.
Karhupuisto summer flower planting event on 3 June19.5.2025 09:22:29 EEST | Press release
This summer, Kallio will once again be brimming with flowers as more than 2,500 seedlings are planted in Karhupuisto. City residents also get to lend their hand with the planting in an event set up for the purpose. The planting event will take place on Tuesday, 3 June starting at 16.00. The event lasts until all the seedlings have been planted.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme