Lapin ELY-keskus jatkaa kesällä 2025 luonnonsuojelulain luontotyyppien kartoitusta
Luonnonsuojelulain mukaisten luontotyyppien kartoitukset jatkuvat Lapissa kesällä 2025. Kesällä kartoitukset kohdistuvat pääasiassa serpentiinikallioihin ja kalkkikallioihin, harjumetsien valorinteisiin sekä sisämaan tulvametsiin. Kartoituksista tiedotetaan kirjeitse niitä maanomistajia, joiden kiinteistöillä kartoituksia tehdään. Tarvittaessa ELY-keskus on yhteydessä myös kartoitusalueiden toimijoihin.

Lapin alueella luonnonsuojelulain luontotyyppien kartoitukset aloitettiin vuonna 2024. Kallioluontotyyppejä on kartoitettu Lapissa myös aiemmin Suomen ympäristökeskuksen toimesta. Pääpaino vuoden 2024 kartoituksissa oli suoraan lain nojalla suojelluissa luontotyypeissä, serpentiinikallioissa, -kivikoissa ja -soraikoissa sekä rannikon avoimissa dyyneissä. Tiukasti suojeltuja serpentiiniluontotyyppejä löydettiin Savukoskelta, Sodankylästä, Kittilästä, Simosta, Ranualta, Posiolta ja Pelkosenniemeltä. Huomattava osa tunnistetuista serpentiinikohteista sijaitsi valtion mailla. Pääosin serpentiiniluontotyypit koostuivat kallioista ja kivikoista, mutta myös muutama edustava serpentiinisoraikko löydettiin.
Kaikista vuonna 2024 kartoitetuista ja tunnistetuista luonnonsuojelulain luontotyyppikohteista on tiedotettu maanomistajia.
Serpentiiniluontotyyppejä erityisesti Lapissa ja Itä-Suomessa
Serpentiiniluontotyypit ovat karuja kallio-, kivi- ja soraikkopaljastumia, jotka koostuvat ultraemäksisistä kivilajeista, kuten serpentiniitistä tai peridotiitistä. Serpentiiniluontotyyppien kivilajien epätavallinen koostumus, kuten korkea raskasmetallipitoisuus ja ravinteiden niukkuus, tekee myös serpentiiniluontotyyppien kasvillisuudesta omintakeisen. Serpentiiniluontotyypeillä kasvillisuus on niukkaa ja lajistoltaan erityistä, ja kasvilajit ovat vaativiin olosuhteisiin erikoistuneita ja usein harvinaisia tai uhanalaisia. Suomessa serpentiiniluontotyyppien esiintyminen painottuu Lappiin ja maan itäosiin. Lapissa suurin osa tällä hetkellä varmistetuista serpentiiniluontotyyppikohteista sijaitsee Keski- ja Itä-Lapissa, erityisesti Kittilän, Sodankylän ja Savukosken alueilla.
Toista tiukasti suojeltua luontotyyppiä, rannikon avoimia dyynejä, esiintyy Lapissa Perämeren rannikolla. Kesän 2024 kartoituksissa tunnistettiin yksi uusi kohde yksityismaalla. Suurin osa muista dyynikohteista on tunnistettu aiemmissa kartoituksissa, ja lähes kaikki aikaisemmin tunnistetut kohteet sijaitsevat suojelualueilla. Lisäksi vuonna 2024 kartoitettiin kalkkikallioita, tulvametsiä, ketoja, merenrantaniittyjä ja metsäisiä dyynejä.
Suomen ympäristökeskuksen avoin paikkatietoaineisto rannikoiden avointen dyynien ja serpentiinikallioiden sijainnista on päivitetty maaliskuussa 2025. Aineistot serpentiinikalliot ja kivikot sekä rannikon avoimet dyynialueet sisältävät kaikki vuonna 2024 ja sitä ennen kartoitetut sekä tunnistetut luontotyyppikohteet. Aineisto on tarkasteltavissa Maanmittauslaitoksen karttapalvelu Paikkatietoikkunassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Piippa Wäli, puh. +358 295 037 408
Ylitarkastaja Maija Mäkelä, puh. +358 295 037 424
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote
Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme