Kokkolan ja Pietarsaaren seudun vesihuollon alueellinen kehittämisselvitys valmistui
Kokkolan, Pietarsaaren, Kruunupyyn, Luodon, Pedersören ja Uusikaarlepyyn kuntien alueelle on laadittu vesihuollon alueellinen kehittämisselvitys. Selvitys täydentää Läntisen Suomen vesihuoltostrategiaa 2050 ja parantaa vesihuollon toimintavarmuutta ja yhteistyötä. Alueen 99 000 asukkaasta kunnallisten vesihuoltolaitoksien asiakkaita on 79 000.
Selvitys sisältää vesihuollon nykytilan kuvauksen ja suunnitelman alueellisen vesihuollon yhteistyöstä. Tarkastelussa ovat olleet muun muassa vesihuoltolaitosten talous ja aiemmat suunnitelmat, vedenhankinta ja -jakelu, viemäröinti, jätevedenkäsittely ja lietteiden käsittely sekä vesihuoltolaitosten yhteistyö normaalitilanteessa ja häiriötilanteissa.
Selvityksen pohjalta on laadittu vertailuun perustuva suunnitelmaratkaisu, jossa on arvioitu eri vaihtoehtojen kustannuksia ja vaikutuksia muun muassa infrastruktuuriin, toimintavarmuuteen, alueiden käyttöön, asukkaisiin ja yhteisöihin. Kustannusvertailuissa on huomioitu rakentamis-, käyttö- ja kokonaisvuosikustannukset.
Kehittämisselvityksessä korostuvat alueen vesihuoltolaitosten yhteistyön merkitys ja huoltovarmuuskriittisten ratkaisujen toteuttaminen yhteisen suunnittelun pohjalta. Normaalitilanteessa sujuva keskinäinen yhteistyö ja henkilöstön osaamisen hyödyntäminen luo pohjaa häiriötilanteisiin varautumiseen ja niiden hoitamiseen.
Vedenhankinta ja -jakelu
Vedenhankinnan vaihtoehtoina olivat
-
Karhinkankaan pohjavesialueen raakaveden käsittely Karhinkankaan tai Patamäen vedenkäsittelylaitoksilla
-
uuden alueellisen pohjavesilaitoksen rakentaminen
-
nykyisten vedenottamoiden ja käsittelylaitosten saneeraus
Vedenjakelun toimintavarmuuden parantamiseksi selvitettiin varavesiyhteyksiä Kokkolan ja Pietarsaaren välillä sekä yhteysvesijohtoja Luoto–Kokkola ja Pedesöre–Uusikaarlepyy.
Selvityksen mukaan huoltovarmuutta parannettaisiin merkittävästi rakentamalla uusi, useampaa kuntaa palveleva pohjavesilaitos Pietarsaaren alueelle ja toinen vesilaitos Kokkolan Karhinkankaalle sekä varavesiyhteys Kokkolan ja Pietarsaaren välille.
Jätevesien käsittely
Jätevesien käsittelyn osalta tarkastelun kohteena olivat erityisesti Kruunupyyn ja Pedersören Forsbyn alueet.
Kruunupyyn vaihtoehdot
-
nykyisen jätevedenpuhdistamon saneeraus
-
jätevesien johtaminen siirtoviemärissä Kokkolan tai Pietarsaareen.
Forsbyn vaihtoehdot
-
uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen
-
jätevesien johtaminen Pietarsaareen
Selvityksen mukaan Kruunupyyn kannalta kustannustehokkain ratkaisu olisi nykyisen puhdistamon saneeraus. Lisäksi esitetään siirtoviemärin rakentamista Forsbystä Pedersöreen, josta jätevedet johdettaisiin edelleen Pietarsaareen nykyistä siirtoviemäriä pitkin.
Yhteyshenkilöt
Minna VäisänenVesilaitosjohtaja
Puh:0447809327minna.vaisanen@kokkola.fiTietoja julkaisijasta
Kokkola. Meillä on laajempi horisontti
Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.
Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki
Karlebybornas klimatavtryck har minskat under strategiperioden 2022–202516.5.2025 10:20:03 EEST | Pressmeddelande
Karleby har nu för första gången utrett klimatutsläppen från invånarnas konsumtion, dvs. klimatavtrycket, beträffande åren 2020, 2022 och 2024. Utsläppen av växthusgaser från kommuninvånarnas konsumtion var sammanlagt 7,93 ton koldioxidekvivalenter per invånare år 2024. Beräkningen gjordes inom ramen för projektet Kulma som Naturresursinstitutet och Sitowise verkställde.
Kokkolalaisten hiilijalanjälki on laskenut strategiakaudella 2022–202516.5.2025 10:20:03 EEST | Tiedote
Kokkola on selvittänyt asukkaiden kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen nyt ensimmäistä kertaa vuosille 2020, 2022 ja 2024. Kuntalaisten kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2024 yhteensä 7,93 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia asukasta kohden. Laskenta tehtiin Luonnonvarakeskuksen ja Sitowisen toteuttamassa Kulma-hankkeessa.
Evenemanget Jobbmarknaden presenterar Karlebys sysselsättningstjänster och -aktörer15.5.2025 10:57:46 EEST | Pressmeddelande
Mellersta Österbottens sysselsättningsområde och dess samarbetspartners ordnar för första gången evenemanget Jobbmarknaden i Karleby den 21 maj kl. 12.00–17.00. Evenemanget ordnas vid Kallestorg i den omedelbara närheten av sysselsättningstjänsters verksamhetsställe. Evenemanget ger arbetssökande möjlighet att nätverka, få stöd och hitta nya arbetsmöjligheter.
Työmarkkinatori-tapahtuma esittelee työllisyyspalveluita ja -toimijoita Kokkolassa15.5.2025 10:57:46 EEST | Tiedote
Keski-Pohjanmaan työllisyysalue ja yhteistyökumppanit järjestävät ensimmäistä kertaa Työmarkkinatori-tapahtuman Kokkolassa 21.5. klo 12.00–17.00. Tapahtumapaikkana on Kallentori, työllisyyspalveluiden toimipisteen välittömässä läheisyydessä. Työmarkkinatori-tapahtuma tarjoaa työnhakijoille mahdollisuuden verkostoitua, saada tukea ja löytää uusia työmahdollisuuksia.
Förslag till mottagare av Lucina Hagman-priset 202513.5.2025 11:05:43 EEST | Pressmeddelande
Det sjätte Lucina Hagman-priset delas ut år 2025. Priset delas ut i syfte att föra vidare arvet efter Lucina Hagmans pedagogiska filosofi genom att prisbelöna pedagogiskt arbete som gjorts för att främja jämlik utbildning, jämställdhet och jämlikhet mellan könen samt för att förnya fostran och utbildning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme