Menikö maailmanrauha muodista? Maailman Kuvalehden teemanumero käsittelee rauhanaatteen ahdinkoa militarisoituvassa maailmassa
Maailman Kuvalehden vuoden 2025 toisen numeron teemana on rauha. Pääjutussa käsitellään suomalaisen rauhanliikkeen tilaa leikkauspolitiikan ja sotauhon keskellä. Minne katosi kaikkien yhteinen rauhantahto?

Hallitus on lakkauttanut rauhanjärjestöjen rahoituksen, konfliktit kärjistyvät ja poliitikot uhkuvat varusteluintoa. Rauha ei juuri nyt ole mikään muotitermi.
Tänään ilmestyvän Maailman Kuvalehden kevään numeron pääjuttu Menikö maailmanrauha muodista? käsittelee rauhanaatteen ja suomalaisen rauhanliikkeen tilaa. Moni pitkän linjan rauhanaktivisti sanoo, että liike elää nyt vaikeinta aikaansa vuosikymmeniin.
“Mediatalot eivät pyydä rauhanjärjestöjen edustajia keskusteluihin tai haastatteluihin, koska ajatellaan, että meidän näkökulmamme on jotenkin epäilyttävä ja se toisi varjon median itsensäkin päälle. Tämä on ollut rauhanliikkeelle vielä suurempi menetys kuin taloudelliset menetykset”, toteaa Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lue jo julkaistu juttu täältä.
Uudessa Maailman Kuvalehdessä myös:
-
Israel- ja Palestiina-uutisista tuttu tutkija Timo R. Stewart kertoo ajatuksistaan. Stewart ei pelkää erimielisten kohtaamista ja on sitä mieltä, että täydellisiä rauhansopimuksia ei ole. “Meillä on usein harhainen kuva rauhasta. Ei se tarkoita, että ihmiset rakastavat toisiaan ja kaikki ovat älyttömän onnellisia siitä, että keksittiin täydellinen ratkaisu. Niin se ei mene.” Lue juttu täältä.
-
Pohditaan, ketkä ovat rauhantekijänä tunnetun Martti Ahtisaaren henkisiä perillisiä.
-
Kolme miestä kertoo, mitä miehet voivat tehdä naisvihan torjumiseksi.
-
Kaksi suomensomalialaista vaikuttajaa, kirjailija Nimco Noor ja yhteisötyöntekijä Fozi Ahmed, analysoi yhteiskunnallista vaikuttamista.
-
Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessori Kaari Mattila kysyy kolumnissaan, kuka enää puolustaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää.
-
Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko kertoo, miksi YK pitäisi perustaa viimeistään nyt, jos sitä ei vielä olisi olemassa.
Kaikki printtinumeron jutut julkaistaan myös verkossa kesän ja alkusyksyn aikana. Tilaamalla uutiskirjeen sekä seuraamalla meitä Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä pysyt ajan tasalla uusista julkaisuistamme ja tapahtumistamme.
Maailman Kuvalehti Maailma kylässä -festivaaleilla 24.–25.5.2025
Maailman Kuvalehti on Helsingin Suvilahdessa järjestettävän Maailma kylässä -festivaalin pääyhteistyökumppani. Tuoretta lehteä on jaossa festareilla.
Lisäksi ohjelmaamme kuuluu:
-
40 vuotta täyttävän lehden parhaista kuvista ja kansista koottu valokuvanäyttely puhelavan viereisessä Lämpiössä koko festariviikonlopun. Avajaiset lauantaina 24.5. klo 13.40. Lue lisää.
-
Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen jakaa Vuoden maailmanparantaja -palkinnon festivaalin musiikkilavalla sunnuntaina 25.5. klo 13.15. Lue lisää.
-
Maailman Kuvalehden kirjeenvaihtajat Merja Määttänen, Maija Salmi ja Mira Selander keskustelevat sunnuntaina 25.5. klo 14.35–15 festarin puhelavalla siitä, miltä maailma näyttää ulkomailla asuvan journalistin silmin. Lue lisää.
-
Maailman Kuvalehden toimitus päivystää Fingo ry:n teltalla koko festivaalien ajan. Tervetuloa!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni ValtonenpäätoimittajaMaailman Kuvalehti / Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Puh:+358 50 317 6717anni.valtonen@fingo.fiLinkit
Maailman Kuvalehti
Maailman Kuvalehti on laadukas, vastuullinen ja riippumaton maailman ääni, joka avaa
maailman tapahtumia, ilmiöitä ja kehityskulkuja asiantuntevasti, rohkeasti ja koskettavasti, tarvittaessa kriittisellä otteella. Lehden sisällöissä yhdistyy ajankohtaisuus ja syvempi taustoittaminen. Maailman Kuvalehteä julkaisee suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Maailman enemmistö sopi 3 500 miljardin euron keräämisestä kestävään kehitykseen vuosittain7.7.2025 15:02:03 EEST | Tiedote
Kansainvälinen kestävän kehityksen rahoituksen konferenssi (FfD4) saatiin päätökseen 3.7. Espanjan Sevillassa. Konferenssissa sovittiin tavoitteesta kerätä vuosittain 3 500 miljardia euroa kestävän kehityksen edistämiseen. Sopimuksen takana on valtaosa YK:n jäsenmaista. Rahoitus pyritään saamaan kokoon esimerkiksi järjestelemällä velkoja, parantamalla maiden verojärjestelmiä sekä lisäämällä investointeja. Myös kehitysyhteistyörahoituksella on roolinsa, erityisesti vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten ja yhteisöjen tukemisessa. Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo osallistui FfD4:ään osana Suomen delegaatiota. Järjestöistä myös Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu olivat mukana delegaatiossa.
Järjestöt YK:n huippukokouksesta: kestävän kehityksen sitoumukset vaarassa sammua − globaalin yhteistyön liekkiä pidettävä yllä3.7.2025 10:15:52 EEST | Tiedote
Sitoumukset kestävän kehityksen tavoitteisiin uhkaavat sammua: sodat, pandemiat, ilmastokriisi sekä eriarvoistava talouskehitys ovat tehneet maailmasta turvattoman yhä useammille ihmisille. Kansalaisjärjestöt peräänkuuluttavat Suomelta vahvempia toimia oikeudenmukaisen ja vakaan globaalin järjestelmän edistämiseksi.
Rahaa kestävälle kehitykselle riittää, jos rahavirrat kohdennetaan oikein – YK:n kestävän kehityksen rahoituskonferenssin tulee nostaa kunnianhimon tasoa30.6.2025 10:02:17 EEST | Tiedote
YK:n tänään Sevillassa alkavassa kestävän kehityksen neljännessä rahoituskonferenssissa (FfD4) tulisi vahvistaa kestävän kehityksen rahoituksen demokratiaa, synergiaa ja tavoitteellisuutta. Konferenssia varten valmistellusta loppuasiakirjasta puuttuu sitovuutta: toimet ja tavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta perustuvat liian usein toiveisiin, suosituksiin ja luonnehdintoihin, arvioi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää rahoitusjärjestelmän demokraattisuuteen, globaaliin vero-oikeudenmukaisuuteen ja velkakestävyyteen.
Fingon suositukset Financing for Sustainable Development 4 -konferenssiin28.6.2025 07:15:00 EEST | Artikkeli
Neljäs kansainvälinen kehitysrahoituskonferenssi (FFD4) järjestetään Sevillassa 30.6.–3.7.2025. Sen tarkoituksena on vauhdittaa kestävän kehityksen tavoitteiden loppuunsaattamista varmistamalla kestävän kehityksen tavoitteiden rahoitus.
Fingo: ”Hallituksen leikkauspolitiikalla ei ole takanaan kansan tukea” – UM:n mielipidemittauksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä17.6.2025 12:57:32 EEST | Tiedote
Ulkoministeriön mielipidemittauksen mukaan ainoastaan noin joka neljäs suomalainen näkee, että Suomen pitäisi tehdä jatkossa leikkauksia kehitysyhteistyön määrärahoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme